Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här går mannen till attack på spårvagnen

En man i 30-årsåldern gick till attack på en spårvagn i centrala Göteborg.
Foto: Skärmdump
En kvinna blev sparkad i bröstet när hon försökte stoppa misshandeln. Fyra fotbollssupportrar gick samman och slängde av mannen från spårvagnen.
Foto: Skärmdump

Här går en man i 30-årsåldern till attack mot två resenärer på en spårvagn i Göteborg. Han tar strupgrepp på en man i 65-årsåldern och sparkar en kvinna.

– Det var helt overkligt. Det kändes som en film, säger mannen i 65-årsåldern.

Nu har gärningsmannen dömts till fängelse i fyra månader.

– Det var ett vansinnesdåd och väldigt våldsamt, säger Mehrad Sanaei, åklagare.

Mannen bad sina medpassagerare om pengar på spårvagnen. När han vände sig om slog han en äldre man i huvudet med ryggsäcken – vilket blev startskottet till en vansinnesattack.

När mannen i 65-årsåldern reagerade blev han brutalt angripen av gärningsmannen, som är i 30-årsåldern.

"Rör inte min väska, rör inte mig", sa han innan han gick till attack.

– Han ett struptag om min hals med ena handen och rykte tag i halsduken, säger mannen.

"Fullständigt overkligt"

Det fick en yngre kvinna att kliva emellan för att skydda den äldre mannen. "Så där gör man inte, jag är inte rädd för dig", sa kvinnan.

Då svarade mannen i 30-årsåldern med att ta tag i två stolpar på spårvagnen och sparka kvinnan med båda fötterna.

– Det var fullständigt overkligt och helt utanför regelverket. Det kändes nästan som en film, säger den äldre mannen.

Då vaknade de andra passagerarna. Fyra fotbollssupportrar gick samman och slängde av mannen från spårvagnen.

– Det var en riktig brottningsmatch. Han var fruktansvärt stark och det krävdes många för att få av honom från spårvagnen.

"Ett vansinnesdåd"

Händelsen utspelade vid en spårvagnsplats i Linnéstaden sig på linje 11 den 7 mars. Attacken fångades på en övervakningsfilm som visar att en flicka i 5-årsåldern hamnade mitt i bråket.

– Hon tvingades bevittna den här vanvettiga attacken. Det var ett vansinnesdåd. Filmen var väldigt bra för att kunna få en fällande dom. Jag är nöjd med domen, säger åklagaren Mehrdad Sanaei.

Nu har mannen dömts till fyra månaders fängelse för misshandel. Han ska även betala ut skadestånd till en man som han attackerade på en pizzeria i Majorna samma dag.

"Accepterar inte domen"

Mannen döms för snatteri, ofredande, narkotikabrott, skadegörelse, olaga hot och hot mot tjänsteman, men har överklagat domen.

– Han accepterar inte domen. Han hävdar att handlade i nödvärn på spårvagnen och vill därför överklaga, säger mannens försvare Ulrik Smedberg.

Mannen som blev utsatt för attacken på spårvagnen har fortfarande inte hämtat sig från händelsen – trots att det har gått nästan två månader.

– Jag åker inte spårvagn längre och har svårt att sova på nätterna. Det var en väldigt obehaglig händelse, säger mannen i 65-årsåldern.