Här föddes den riktige Rambo

Frilansjournalisten Olle Pettersson på Ramberget som har givit namnet till släkten Rambo i USA.
Foto: REHNMAN LENNART

GÖTEBORG. Bioaktuelle Sylvester Stallone vill göra en sista film med sin amerikanska superhjälte Rambo.

Inte många vet att Rambo härstammar från Ramberget på Hisingen.

Hisingssonen Peter Gunnarsson tog sig namnet Rambo när han emigrerade 1639.

Ramberget kallas för Ramboberget på kartor från 1600-talet. Ram betyder korp och korpar har bott på berget sedan urminnes tider. De flesta svenskar tänker på hjälten i Stallones film First Blood från 1982 när de hör namnet Rambo. Men frilansjournalisten Olle Pettersson, som har ett brinnande intresse för den svenska emigrationen till USA, har grävt djupare i historien.

Jättestor släkt

- Släkten Rambo är en av de största släkterna i USA idag - Släktföreningen har över 3000 medlemmar, berättar  Olle Pettersson. Peter Gunnarsson föddes på Hisingen 1612. 27 år senare utvandrade han till Amerika på skeppet Kalmar Nyckel.  När han lämnade Sverige tog han sig namnet Rambo efter Ramberget eftersom han var uppväxt i närheten. Kalmar Nyckel kom fram 1640 efter svåra strapatser till vad som i dag är Wilmington i staten Delaware. 24 personer, främst svenskar och finnar, bosatte sig där i vad som kom att kallas Nya Sverige. Den förste Rambo försörjde sig som frukt och tobaksodlare och blev förtroendeman i den svensk domstolen i kolonin.

Vän med indianer

 Han blev vän med indianerna i området och kunde tala flera indianspråk. - Han anlitades som tolk och förhandlare vid tvister mellan indianer och nybyggare, säger Olle Pettersson. När holländare och engelsmän tog över den svenska besittningen köpte Rambo sig mark på båda sidor om floden Delaware inne i vad som idag är centrala Philadelphia. Han blev en betydande man med tiden och umgicks med den tidens stora politiker, bland andra William Penn som gett namn åt staten Pennsylvania.

Äppelkärnor till USA

 - Rambo hade med sig äppelkärnor från Hisingen. Den amerikanska äppelsorten Rambo är uppkallad efter honom liksom Rambo Avenue i Pennsylvania, säger Olle Pettersson som har hittat uppgifterna under sina efterforskningar. Ett barnbarnsbarn, Ann Rambo, gifte sig med Jacob Lincoln, förfader till president Abraham Lincoln. Olle Pettersson har haft kontakt med en medlem i släkten Rambo, Paul Rambo. - Det kan i våra dagar vara lätt pinsamt att heta Rambo idag på grund av filmen First Blood, sa han till Olle Pettersson. - Till råga på allt lär filmerna bygga på en sann historia kring en Vietnamsoldat som verkligen hette Rambo. Och någon annan Rambo-släkt än vår finns inte i USA. 1986 skrev Beverly Nelson-Rambo boken The Rambo Family Tree 1611-1986. Ur den har Olle Pettersson hämtat mycket av sin kunskap om Rambo.