Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här flyr M-toppen Rydén frågorna om bonusuttagen

"Inga kommentar", säger kommunalrådet Maria Rydén (M) och stänger dörren till kommunhuset i Göteborg. Foto: Nora Lorek
Foto: KLM
Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Maria Rydén sammanställde en lista över alla sina privata bonuskort för att underlätta att bonus från tjänsteresor skulle registreras. Foto: GT
1 / 7

Det moderata kommunalrådet Maria Rydén har hittills garanterat att hon aldrig någonsin använt de bonuspoäng hon varit noga att registrera vid sina tjänsteresor.

– Jag har aldrig någonsin, på några kort använt de här poängen. Jag har bara korten för att säkerställa kvalitén i bokningarna, sa Maria Rydén i fredags då reseskandalen i Göteborg inleddes.

Nu kan GT avslöja att det inte är sant.

Under måndagseftermiddagen meddelade Moderaterna att Maria Rydén valt att sjukskriva sig. 

Den 27 augusti 2014 skriver Maria Rydén noggrant in alla sina privata bonuskort med tillhörande nummer i ett dokument på datorn. 

Bonuskortet för Hilton Hotell, alla tre korten för olika flygbolag, Dinerskortet och sitt privata SJ Prio-konto.

Sammanställningen lämnas senare över till Göteborgs stads upphandlade resebyrå Via Egencia med uppmaningen att kortnumren ska föras in i kommunalrådets ”beställarprofil”. På så vis ska Maria Rydén aldrig riskera gå miste om några bonuspoäng då hon bokar sina tjänsteresor för staden: oavsett det rör flyg, tåg eller hotell.

 

LÄS MER: M-toppens omväg på 300 mil gav bonus på privata elitkortet

 

Dubbelkollar att bonusarna går in

För att verkligen vara säker på att bonusen går in på de privata korten låter hon gång på gång sin sekreterare kontakta kommunens anlitade resebyrå för att dubbelkolla att bonusen verkligen, helt säkert gick in. Så var fallet då hon valde en 300 mil längre flygrutt än billigaste och kortaste vägen mellan Göteborg och Helsingfors, då bonusen gick in på hennes privata KLM-kort.

I lördags kunde GT avslöja att det idoga sparandet av bonuspoäng - privat och i tjänsten – gjort Maria Rydén till Gold-medlem hos KLM med så kallad Elite Plus-status. Vilket medför en mängd förmåner och rabatter som Maria Rydén erkänt att hon även nyttjat privat.

Alla Guldmedlemmar får även tillgång till KLM:s flygplatslounger över hela världen med fri alkohol.

Redan tidigare har GT avslöjat att Maria Rydén gjort privata lyxresor på betald arbetstid – utan att söka semester.

 

LÄS MER: Maria Rydén krävs på sin omgång efter lyxresorna 

 

Maria Rydén lät göra en egen sammanställning över alla sina privata bonuskort med nummer för att underlätta att bonuspoäng registrerades på hennes kort. Foto: GT/Nora Lorek

Nekade till uttag

Men att hon dessutom skulle ta ut bonuspoäng från några kort för egen del – något som är strikt förbjudet enligt både Sveriges kommuner och landstings regelverk och Göteborgs stad – det har hon hittills förnekat.

Det är ett förfarande som kan ge problem hos Skatteverket. 

Maria Rydén har förnekat att hon överhuvudtaget plockat ut några poäng från några bonuskort.

– Jag har aldrig någonsin, på några kort använt de här poängen. Jag har bara korten för att säkerställa kvalitén i bokningarna, sa Maria Rydén då.

Du menar att du aldrig använder dem?

– Nej, jag använder aldrig dem, och aldrig använt dem.

Men varför är du då så intresserad av att pytsa in de här bonusarna i systemet? 

– Ja, det är intressant, det är intressant. Jag har liksom tänkt att det hänger ihop och att man ska registrera saker och ting när man gör bokningarna. Det låter jättekonstigt när man pratar om det, sa Maria Rydén och fortsatte:

– De ligger där, sedan försvinner de med jämna mellanrum. Och så kommer de in nya. Och så försvinner de också.

En mängd uttag på bonuskort

Men det är inte sant. När GT jämför bokningarna som Maria Rydén gjort i tjänsten med vad hon fått in på ett av bonuskorten, SJ Prio, visar det sig att en mängd uttag också har gjorts.

Det är inga jättesummor, men under flera år har bonuspoäng både lagts in och tagits ut på kortet i form av mat och dryck – trots Maria Rydéns utfästelser om att så aldrig skett.

Under senaste redovisade halvåret, från september 2016 till mars 2017, rör det sig om lite drygt tusen kronor och 28 uttag som Maria Rydén gjort från bonuskort, uttag hon alltså sagt aldrig skett.

 

LÄS MER: M-toppens privata lyxresor på arbetstid 

 

GT har inte fått ta del av redovisningen av tidigare års inköp.

Men av den redovisning vi fått anges också de poäng som varje år från 2011 och framåt frusit in – som alltså inte använts. Av den redovisningen går det att dra slutsatsen att uttag även gjorts under tidigare år, då enbart ett mindre antal poäng frusit inne – trots att Maria Rydén registrerat bonus för återkommande tjänsteresor, bland annat förstaklassresor med tåg, samma år. 

Särskilt Sveriges kommuner och landsting, SKL, har mycket hårda regler för bonuspoängen. 

I förbundets resepolicy anges rakt ut att "intjänade bonuspoäng är förbundets egendom".

I Göteborgs stads resepolicy: "Eventuella bonuspoäng, rabatter och liknande för tjänsteresor med flyg, buss och tåg och dylikt får enbart utnyttjas för resor i tjänsten".

 

LÄS MER: Forskarens miljökritik mot M-toppen: "Puckat" 

 

Gör sig onåbar

När GT under söndagen söker Maria Rydén för att få svar på varför hon inte berättat om uttagen av bonuspoäng tidigare besvarar hon inte längre våra samtal. Vi kan se att hon fått våra kontaktförfrågningar men hon gör sig onåbar.

Under måndagsmorgonen möter vi i stället Maria Rydén utanför kommunhuset i Göteborg där hon är på väg till ett möte med övriga medlemmar av Moderaternas kommunstyrelsegrupp för att ge sin version av resandet och bonusar.

Men gång på gång besvarar hon våra frågor med "Inga kommentarer".

Maria Rydén är Moderaternas kretsordförande i Göteborg, kommunalråd i Göteborgs stad och vice förbundsordförande för Moderaternas kvinnoförbund.

"Jag är nog den enda som har sådana kort som inte vill ha poängen"

Efter lunch ringer Maria Rydén upp och uppger att skälet till att hon flera gånger tidigare sagt att hon aldrig tagit ut några bonuspoäng från korten hon använt i tjänsten, var att hon då avsåg just flygbonuskorten. Och att det rört sig om ett missförstånd. Att hon glömt hur det låg till med SJ Prio-kortet.

– Jag glömde av det. Vi pratade om flygkortet sedan föll det bort, det var inget som var medvetet från min sida, säger Maria Rydén.

Hon uppger att hon nu fått kontakt med Sveriges kommuner och landsting, SKL, om att betala tillbaka den bonus som var deras.

Hon håller fortfarande fast vid att bonuspoängen varit helt ointressanta för henne. Hon säger att hon använder korten för att organisera sina resor. 

Kan välja bort bonus

– Det är för att jag själv ska kunna gå in i systemen och rätta till saker och ting. För att jag ska kunna sitta på spårvagnen och lätt kunna gå in och se hur det ser ut med säten och så. Det kan vara en bagatell för vissa, men för mig är det viktigt. 

Men den fråga du ställer till resebyrån gång på gång är ju att du vill dubbelkontrollera om din bonus har registrerats på den beställda resan. Ändå säger du att du inte är intresserad av bonusen. Vem ska tro på det?

– Jag kan förstå att det låter jättekonstigt. Jag är nog den enda som har sådana här kort som inte vill ha poängen, som inte är intresserad av det, säger hon.

– Men poängen kommer oavsett jag vill det eller ej. 

Men det är inte sant. GT har kontrollerat mot både SAS och KLM. Båda bonusprogrammen ger möjlighet att välja bort att få bonuspoäng för enskilda resor, just för att det kan ge problem med Skatteverket för den som reser i tjänsten.

På KLM:s kundtjänst uppger man att resenärer får aktivt välja om de vill ha bonus eller ej.

Efter GT:s intervju på måndagseftermiddagen valde Maria Rydén att sjukskriva sig, något ETC Göteborg var först att berätta. Det bekräftas också av Moderaternas presstjänst.

Under måndagskvällen håller Moderaternas fullmäktigegrupp ett möte där Maria Rydéns resor är en av punkterna. Där kommer nu inte Rydén själv vara med.

 

LÄS MER: Maria Rydén-affären i sin helhet

M-toppens privata lyxresor på arbetstid

M-topp tog omväg med flyget - fick bonuspoäng

Här flyr M-toppen Rydén frågorna om bonusuttagen 

Här är fem bristerna i Maria Rydéns försvar 

M-toppen Maria Rydén avgår - efter GT:s granskning 

Maria Rydéns plats på riksdagslistan ifrågasätts