Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här finns Sveriges billigaste elektricitet

De senaste årens skenande elnätspriser har varit ett ämne för debatt. Foto: Johan Adelgren
I Lidköpings kommun kan man dock skratta sig lycklig – där kostar elen 9 000 kronor mindre om året än den dyraste i landet. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

De senaste årens skenande elnätspriser har varit ett ämne för debatt. 

I Lidköpings kommun kan man dock skatta sig lycklig – där kostar elen 9 000 kronor mindre om året än den dyraste i landet.

– Det finns de som mer ser det som en monopolmarknad som man ska mjölka så hårt som möjligt, säger Jacob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna till SVT Nyheter Väst. 

Elpriserna i Sverige är rekordlåga, men det är kostnaden för att transportera elen genom näten som gör att det totala priset stigit kraftigt – uppemot 60 procent under de senaste sju åren. Detta samtidigt som prisökningar i resten av samhället närmast går att beskriva som obefintliga, något som SVT Nyheter Väst var först att skriva om.  

Största elbolagen bakom prishöjningen

De som ligger bakom prishöjningen är främst de tre största nätägarna – Vattenfall, Eon och Ellevio (före detta Fortum). De hävdar att de ökade elnätspriserna beror på att näten måste förberedas för att ge möjlighet att transportera förnybar el.

 

LÄS MER: Elpriset är på väg upp – tio tips för att spara el 

 

I Lidköping kommun är man dock förskonad från de rusande priser som drabbat resten av landet. Här kostar elen 9 000 kronor mindre per år, än den kommun i landet som har dyrast el. Det visar Villaägarnas förenings senaste statistik.

– De finns de som är intresserade av att ge kunderna bästa möjliga service till lägsta pris och det finns de som mer ser det som en monopolmarknad som man ska mjölka så hårt som möjligt, säger Jacob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna till SVT Nyheter Väst. 

Lagstiftningen är otydlig

Regeringen ska se över regelverket för att det ska bli tydligare och för att domstolsprocesserna ska gå snabbare. Energiminister Ibrahim Baylan, S, gav i december i fjol Energimarknadsinspektionen (EI) uppdraget att se över reglerna. Tidigare har elbolagen nämligen överklagat myndigheternas beslut när de försökt förhindra höjningar av elnätspriserna, myndigheterna har haft svårt att reglera en rimlig avkastning för elbolagen utan att kunderna drabbas.

–  Det som är problemet är att lagstiftningen har varit ganska svag och otydlig när det gäller avkastningsnivån för de här elföretagen. Och de företagen har ju en begränsad risk, säger Tony Rosten på Energimarknadsinspektionen till SVT Nyheter Väst. 

Fakta

Dyrast 2016 var Ellevios nät i västra Sverige med kommunerna Eda, Forshaga, Grums, Gullspång, Hagfors, Hammarö, Hällefors, Kil, Laxå, Lekeberg, Ljusnarsberg, Munkfors, Storfors, Sunne och Torsby. Där låg elnätsavgiften för 20 000 kilowattimmar i typhushållet på 13.796 kronor per år.

 

Billigast var Lidköpings kommunala nät där samma förbrukning kostade 4.833 kronor per år. Skillnaden mellan dyrast och billigast var därmed 185 procent.

 

Vattenfall, Ellevio och Eon är dominerande elnätbolag i nära hälften av landets 290 kommuner.

 

Källa: Villaägarnas förening

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!