Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här finns Sveriges bästa motionsspår

Oskar Jensen och Philip Persson testade motionsspår i hela landet.
Foto: Privat
Skutberget i Karlstad, Sveriges bästa motionsspår, enligt spårtestarna Oskar Jensen och Philip Persson.
Foto: Philip Persson
Terrängbanan i Strömstad hamnade på sjunde plats på tio i topp-listan över Sveriges bästa motionsspår.
Foto: Philip Persson
Nummer tio på motionsspårens tio i topp-lista: Billingen i Skövde.
Foto: Philip Persson
Skatås motionscentral i Göteborg. Anläggningen kom på sjätte plats när Oskar Jensen och Philip Persson rankade Sveriges bästa motionsspår.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Skatås motionscentral i Göteborg. Anläggningen kom på sjätte plats när Oskar Jensen och Philip Persson rankade Sveriges bästa motionsspår.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Oskar Jensen och Philip Persson testade 313 motionsspår i hela landet.

Det allra bästa spåret hittade de i Karlstad – Skutberget har allt, tycker de.

– Här finns varierade spår, vacker natur och nära till bad i sjön, säger Oskar Jensen.

Även i Göteborg, Strömstad och Skövde finns västsvenska anläggningar som är med på spårtestarnas tio i topp-lista.

De båda orienterarkompisarna Oskar Jensen och Philip Persson genomförde sitt projekt förra sommaren. Under tre månader åkte de kors och tvärs i landet för att kolla hur det står till med de svenska motionsspåren.

– Vi tycker att motionsspår är en bortglömd resurs som är ett unikt fenomen för Sverige. Många har en bild av spåren som något förlegat och omodernt. Den bilden vill vi förändra sedan vi insett hur fina och bra motionsspåren är, säger Oskar Jensen.

Det hann testa 313 spår under sin intensiva resa genom Sverige. Målet var att besöka minst ett spår i varje kommun (290). Det blev tre till fyra löpturer per dag.

"Slingrade oss genom landet"

– Vi började i mitten, i Idre, och fortsatte sedan genom det norrländska inlandet upp till Abisko och därefter följde vi kusten ner. Söder om Idre slingrade vi oss genom landet som en orm för att komma till alla kommuner, berättar Oskar Jenssen.

Det blev åtskilliga timmars bilåkning och övernattade gjorde de i tält eller vindskydd.

– Det jobbigaste fysiskt var att sitta så mycket i bilen, fyra till fem timmar per dag, konstaterar Oskar.

Det har tagit lång tid att gå igenom testerna från förra sommarens Sverigeturné och rangordna anläggningarna. Under torsdagen var det dags för spårtestarna att presentera resultatet.

Vinnare: Skutberget i Karlstad

Vinnare är Skutberget i Karlstad, ett område längs Vänerns strand som de utsett till Sveriges bästa motionsspårsanläggning.

– Den har allt. Det är enkelt att få överblick av utbudet, man skiljer på tränings- och motionsspår och det är olika typer av kupering. Här finns ett utbrett utegym, och det är nära till bad. Här finns också ett kallbadhus och bastu, berättar Oskar Jenssen.

För att ett motionsspår ska vara riktigt bra måste naturen vara unik, varierad och vacker, enligt de båda spårtestarna. Det ska vara väl skyltat och ett stort utbud av spår med en variation av grus- och småstigar.

– Att ge sig ut och springa är nog det enklaste sättet att motionera. Du behöver bara ett par skor. Som bonus får du en fin naturupplevelse, vilket inte händer på ett gym, menar Oskar.

Västsvenska anläggningar i topp

Bland topp tio på spårtestarnas lista finns fler västsvenska motionsanläggningar:

Skatås i Göteborg. "Den proffsigaste anläggningen vi har besökt. Här finns ett grymt utbud. Grus-åttan är en klassiker som är välkänd i löparvärlden. Och här är en häftig och vild natur".

Terrängbanan i Strömstad. "En detalj vi föll för där var att de skrivit exakt antal meter som är kvar under sträckan. Här finns ett superproffsigt utegym och överraskande fin natur. Anläggningen ligger bakom ett industriområde, men bara tio meter därifrån blir naturen fin och häftig".

Billingen i Skövde. "En anläggning som är stor och proffsig. Det är ganska tuffa spår och här finns möjlighet att bli rejält trött. Det är fint och prydligt, och naturen är också väldigt fin här".

Motionsspårens tio i topp i Sverige

1. Skutberget, Karlstad

2. Idre fjäll, Älvdalen

3. Bokskogen, Svedala

4.Ursvik, Sundbyberg

5. Rankås, Tibro

6. Skatås, Göteborg

7. Terrängbanan, Strömstad

8. Hemlingbyn, Gävle

9. Bulltofta, Malmö

10. Billingen, Skövde.


LÄS OCKSÅ: Pentti är äldst på Varvet - minns champagnekuppen