Här finns största bioduken i Sverige

Sveriges största bioduk tillsammans med lyxsalongen kostade 50 miljoner kronor.
Foto: LS PHOTO & DESIGN

UDDEVALLA. Här är Uddevallas skrytbiograf som lockar besökare från hela landet.

Sveriges största bioduk tillsammans med lyxsalongen kostade 50 miljoner kronor.

– Varför ska inte Uddevallaborna ha något som de kan glänsa med. Allt behöver inte placeras i Göteborg, säger Peter Fornstam, VD för Svenska Bio.

I juli 2014 slog den nya bion i Uddevalla upp portarna för att erbjuda besökarna något helt nytt: Sveriges största bioduk.

Filmduken är 19,5 meter bred och en höjd på 8 meter och gör den till Sveriges största.

Att kunna erbjuda Sveriges största bioduk är något som har varit extremt attraktivt. På bara ett år har den nya bion nästan fördubblat antalet besökare, mycket på grund av filmduken.

Men det är inte bara duken som är något ut över det vanliga. Även fåtöljerna är utrustade med något nytt.

– För att öka statusen på den första bänkraden har vi utrustat fåtöljerna med fotpallar för en mer komfortabel upplevelse, berättar Fornstam.

50 miljoner

Dock har inte alla platser kunnat få fotpall, på grund av utrymme- och säkerhetsskäl.

Men allting har ett pris. För att kunna erbjuda en exklusiv bioupplevelse för besökarna så har även hela paketet fått kosta en hel del. Notan hamnade på omkring 50 miljoner kronor.

– Det är jättepengar, men det är så att det som kostar är bygget och salongerna, inte den stora filmduken, förklarar Fornstam.

Trots den dyra notan, menar Fornstam att folk kommer att komma tillbaka år efter år.

– Den publiksiffra du har på ett år, brukar traditionellt hålla i sig också framöver, säger han.

Men om ett par år kommer Uddevallas biograf inte längre ha den allra största bioduken att skryta med. SF kommer påbörja ett bygge i Solna, där bioduken kommer att vara ännu större och därmed slå Svenska Bios salong i Uddevalla.

– Vi har inga planer på att kontra med någonting annat. Vi får njuta av att ha den största duken fram tills SF slår upp portarna i Solna, säger Fornstam.