Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här frossar 350 miljonärer i champagne – på slott

Champagne serverades till de 350 gästerna.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
En guldfärgad matta ledde in till Bjertorps slott.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Peder Lamm höll tal på festen för miljonärerna.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Under fredagskvällen festade 350 välbärgade personer till det rejält på Bjertorp Slott ute på Västgötaslätten.

Miljonärerna frossade i champagne, ostron och andra läckerheter från Västerhavet.

– Glitter och glamour och massor av trevliga människor. Det blir inte bättre än så här, sa entreprenören Dominika Peczynski sedan hon klivit in på en guldmatta som ledde in i slottet

Magasinet Connoisseur fyller 20 år och firar med stor jubileumsfest för sina medlemmar. 350 personer deltar i festen på jugendslottet som byggdes 1914 nära Kvänum i Vara kommun.

Temat för kvällen är glitter och glamour.

Gästerna äter och dricker gott, förstås. Gästerna bjuds på en mingelbuffé där det bland annat serveras champagne och ostron samt massor av annat godis som plockats upp från havet.

På programmet står också ett antal uppträdanden från artister. Der är en mix av lokala storheter och nationella dragplåster som Charlotte Perrelli.

Det bjöds på "eld-show" redan utanför slottet inför välkomstskålen med champagne vid 19.30-tiden. Sedan fick deltagarna kliva på en guldfärgad matta in i Bjertorps slott.

Roligt ute på landet

Gästerna på slottet denna kväll har en sak gemensamt: de tjänar minst 1,9 miljoner kronor om året. Det är minimiinkomsten för att få vara medlem i  Connoisseur som dels är ett magasin, dels en klubb som ordnar galanta events.

Connoisseurs grundare och förlagschef Susanne Ytterskog berättar:

– De flesta tillställningarna sker ju i Stockholm där de flesta medlemmarna bor, men det är alltid väldigt uppskattat när vi har våra fester ute på landet.Dominika Peczynski, före detta artist och nu entreprenör. En av mina bästa väninnor, Susanne, håller i det här. – Jag ser fram att se vad alla ska ha på sig. Glitter och glamour är ju temat så jag tror det kan bli många härliga kläder att titta på i kväll, sa Dominika.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Martin "E-type" Eriksson har ett historiskt intresse och för honom var det givet att åka till festen i närheten av "Arn-land". "E-type" är mest känd som musiker, men är också en framgångsrik entreprenör. Han driver bland annat en vikinga-krog i Stockholm. Kom i sällskap med Louise Jansson, "en jättebra kompis". – Jag är glad att få vara här och träffa hela gänget, det är ju kompisar till mig hela bunten. Ofta spelar jag ju på helgerna och kan bara vara med var tredje eller fjärde är kanske. Det är alltid lika kul, Susanne är fantastisk på att arrangera fester.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Erika och Anders Frisk, före detta fotbollsdomare på världsnivå: Vad ser ni mest fram emot i kväll? – Umgås med en massa glada och härliga människor som är trevliga allihopa. – Dansa, sa Erika Frisk.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Åza Brennander, känd som "Småstadsdrottningen", vd för flera företag, bloggare och politiskt aktiv i moderaterna i Växjö kom tillsammans med Tobias Ekman: – Jag ser fram mot en härlig festlväll. Alla fester med Connoisseur är så himla härliga, det är extra extra allt. Och det här är 20-årsjubilieum, alltså. Det kommer att bli fantastiskt, sa Åza.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Maria Braun, konstnär, filmare och fotograf, och Angelika Braun, författare och filmare. Vad ser ni fram emot i kväll? – Människorna och mötena, det festglammiga och överraskningarna.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Magnus och Camilla Wislander njöt av glittret, glamouren och champagnen. Magnus, utsedd till 1900-talets bäste handbollsspelare, är tv-aktuell i Mästarnas Mästare. Magnus är sedan länge tränare i Redbergslid, klubben han spelade för innan den långa proffskarriären i Tyskland inleddes. – Härligt sätt att träffa så många trevliga människor på en gång, sa Magnus. – Det ska bli en en härlig kväll på slottet, hoppades Camilla.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Per Taube var sannolikt en av alla gäster som kände sig mest hemma på Bjertorp. Fastighetsmiljardären bor själv i ett slott, ståtliga Steninge vid Mälaren. Han kom i sällskap med Leif West som arbetar på Taubes företag och männen flankeras av arrangören Susanne Ytterskog: – Det blir alltid kul när Susanne hittar på något. Jag har följt hennes jobb med Connoisseur i 20 år, vi är mycket goda vänner. Ett stort grattis till henne denna härliga kväll!
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Stefan Sauk, folkkär skådespelare, var som vanligt stringent när han fick frågan vad mest såg fram emot på Bjertorp: – Ostronen! Sen tillade han: – Det är alltid generösa fester det här, med god mat, goda viner och många trevliga människor att umgås med. Han kom i sällskap med Carl-Robert Björkander, som bland annat är känd jägare.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Johan och Amanda Elmander är företagare i hälsobranschen. Man driver en salong på Posthotellet i Göteborg. Johan, med rötterna i Alingsås bara några mil från Bjertorps slott, har en mycket framgångsrik fotbollskarriär bakom sig. – Gött att bara hänga, såna här fester är väldigt roliga. Bara gå runt och ha trevligt med en massa folk, äta och dricka gott är underbart, sa Johan.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
1 / 9


I minglet på Bjertorp syntes profiler som Martin "E-type" Eriksson, Dominika Peczynski, Magnus Wislander och Stefan Sauk.

– Men de flesta av våra medlemmar är mindre kända av allmänheten. De handlar mest om företagare och entreprenörer. En del av dem är välkända, men de flesta är det inte. I kväll har vi många lokala framgångsrika gäster, bland annat bönder från trakten, berättar Ytterskog.

Allt fler kvinnor

Männen är i majoritet, men:

– Vi har många framgångsrika kvinnor med också och andelen kvinnor bara ökar. Det är väldigt roligt, säger Susanne Ytterskog.

Efter god mat och dryck uppträdanden blir det fest ett antal timmar.

– I Stockholm går ofta folk hem ganska tidigt. Här ska vi dansa till klockan två i natt, lovar Ytterskog.

Är gästerna skötsamma?

– Oh, ja! Jag har faktiskt aldrig varit med om att någon inte klarat av att festa på ett trevligt sätt.


LÄS OCKSÅ: Lyxfesten för de allra rikaste