Den nu åtalade mannen kommer in i butiken. Foto: PolisenDen nu åtalade mannen kommer in i butiken. Foto: Polisen
Den nu åtalade mannen kommer in i butiken. Foto: Polisen
Mannen i 50-årsåldern knyter loss hundens koppel. Foto: PolisenMannen i 50-årsåldern knyter loss hundens koppel. Foto: Polisen
Mannen i 50-årsåldern knyter loss hundens koppel. Foto: Polisen
Här drar den misstänkta gärningsmannen med sig hunden ut ur butiken. Foto: PolisenHär drar den misstänkta gärningsmannen med sig hunden ut ur butiken. Foto: Polisen
Här drar den misstänkta gärningsmannen med sig hunden ut ur butiken. Foto: Polisen
Dagen efter stölden stötte Pertti Leino på hundtjuven - och tog tillbaka sin älskade hund.Dagen efter stölden stötte Pertti Leino på hundtjuven - och tog tillbaka sin älskade hund.
Dagen efter stölden stötte Pertti Leino på hundtjuven - och tog tillbaka sin älskade hund.
När bos försvann var han sjuk och behövde medicin tre gånger om dagen. Foto: PrivatNär bos försvann var han sjuk och behövde medicin tre gånger om dagen. Foto: Privat
När bos försvann var han sjuk och behövde medicin tre gånger om dagen. Foto: Privat

Här fastnar fräcka hundtjuven på bild

Publicerad

Här stjäl den hänsynslöse tjuven hunden Boss, 11, på Hemköp mitt i centrala Göteborg.

Efter ett skräckfyllt dygn fick paret Leino tillbaka sin älskade hund.

– Hade vi inte fått tillbaka honom hade det varit ett trauma för livet, säger Pertti Leino, 66.

Nu åtalas en man i 50-årsåldern för hundstölden.

Ett halvår har gått sedan den traumatiska händelsen men Pertti Leino och hans fru Kicki är fortfarande djupt skakade.

– När vi förstod att Boss var borta så blev vi jätteledsna. Boss var sjuk och behövde medicin tre gånger om dagen. Vi var så oroliga.

Den fräcka tjuven slog till när Pertti Leino i början av september handlade korvbröd på Hemköp på Linnégatan i Göteborg. Han band fast Boss, en West highland white terrier, och var bara borta i ett par minuter - när han kom ut var hunden spårlöst försvunnen.

Paret Leino gick på Facebook ut med en efterlysning via organisationerna Missing Dog och Bosses hundhjälp. Flera hundra personer deltog i sökandet men det skulle dröja ett dygn innan Boss återfanns - av Pertti Leino.

– Jag fick ett tips om att någon sett Boss på Backaplan i Göteborg, säger han.

"Skrek att det var hans hund"

Och mycket riktigt - där stötte Pertti på en storväxt man som gick omkring med Boss som om det vore hans egen hund.

– Det var ingen tvekan. Boss har ett operationsärr i pannan och kände igen Pertti som tog tillbaka Boss även om den här mannen skrek att det var hans hund, har hans fru Kicki Leino tidigare berättat för GT.

På fredagen åtalades hundtjuven, en dansk medborgare i 50-årsåldern. I bevisningen ingår en film från Hemköps övervakningskameror. Där syns tydligt hur mannen - helt skrupelfritt - tar Boss med sig.

– För mig är det viktigaste att den här mannen får en tillrättavisning så att han fattar att så här gör man inte. Något straff vill jag inte att han får, säger Pertti Leino.

"Fick somna in i vår famn"

Strax innan jul blev Boss sjuk och efter samråd med veterinär fattade paret Leino det oundvikliga beslutet av avliva den älskade familjemedlemmen.

– Hade vi inte fått tillbaka Boss och han hade dött någon annanstans så hade det varit ett trauma för resten av livet. Nu fick han somna i vår famn. Det är en tröst, säger Pertti Leino.

Han tilläger:

– Det är viktigt att folk får veta vad som hände oss så att det inte händer andra hundägare. Jag vill uppmana folk att vara försiktiga med sina hundar.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER