Här får Zainab, 12, träffa kungaparet

Zainab Rustum fick äntligen prata en liten stund med Drottning Silvia. "Jag kan knappt tro att det är sant."
Foto: JAN WIRIDEN

GÖTEBORG. - Det känns nästan overkligt, säger 12-åriga Zainab Rustum efter att hon fått träffa kungaparet i Hammarkullen. 

I går var det kungabesök i Angered och Bergsjön och temat för besöket, integration, hade kungaparet valt själva.

På den kommunala fritidsgården Mixgården i Hammarkullen var stämningen uppslupen. I går hade fritidsgården besök av kungaparet, ett besök som uppskattades något oerhört av ungdomarna i Hammarkullen.  

 Zainab Rustum och hennes kompisar Ellinor, Cissi och Bella hade väntat hela dagen för att få hälsa på Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia på sin egen fritidsgård.

"Betyder jättemycket"

 – Det är fantastiskt att de brydde sig om att komma hit. Det betyder jättemycket. Jag kan knappt tro att det är sant, säger Zainab Rustum efter att ha pratat med kungaparet.

 På fritidsgården i Hammarkullen avslutade kungaparet sitt dagslånga besök där de fått ta del av integrationsarbetet i Angered och Bergsjön.

 – Det är ett väldigt viktigt arbete som görs och det är stor skillnad på hur det var för 30 år sedan. Nu arbetar man mer aktivt för att få in invandrare i arbetslivet, säger Drottning Silvia.

Visades flera verksamheter

 Kungaparet kunde inte nog poängtera hur viktigt det är att integrationsfrågorna tas på allvar. 

 Under dagen fick kungaparet presentation av flera verksamheter som exempelvis en specialistmottagning för krigs- och tortyrskadade. De fick också besöka Introduktionsskolan i Bergsjön där undervisning i svenska språket och samhället erbjuds.

”Bjud in till gemenskap”

 Vad kan svenskarna göra för invandrarna som kommer hit?

 – Visa respekt och inbjuda till gemenskap. Är man ensam blir man rädd, säger Kung Carl XVI Gustaf.

 – Och det är viktigt att vi visar att de nya svenskarna är välkomna, säger Drottning Silvia.

 Kungaparet själva fick ett lika varmt mottagande av barn och ungdomar i Hammarkullen som de fick ett avsked. När de lämnade Mixgården sprang en lång svans av vinkande barn efter den kungliga bilen.