Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här får tiggarna hjälp att bli entreprenörer

Foto: Sten-Egon Uremark
Foto: Sten-Egon Uremark
Foto: Sten-Egon Uremark

I Gnosjö har tiggarna fått chansen att bli entreprenörer - allt tack vare ett folkligt initiativ.

Nu kan de sälja svamp, lingon och bröd i stället för att tigga.

– De är jätteglada, och det är med en enorm stolthet de rest sig upp för att möta folk på samma nivå, säger Mats Johansson, en av de engagerade.

Det hela började med ett upprop för att hjälpa de romska tiggarna i kommunen.

Nu kan de sälja varor som andra skänker till dem, men också sådana de själva tillverkat, i stället för att tigga.

Mats Johansson är en av det tjugotal Gnosjöbor som anslutit sig till initiativet.

– Vi bjöd några av dem på mat och fick hjälp av en tolk så att vi kunde lära känna varandra. Nu har det rullat i gång. Vi bakar bröd med dem, och några av oss plockar lingon och svamp som de kan paketera och sälja, säger han.

Bra för självkänslan

Margareta Sigblad, som också valde att hjälpa tiggarna, hade länge tänkt på vad hon skulle kunna göra för att förbättra deras situation.

– Det visade sig att vi var fler som hade gått och funderat på samma sak innan vi samlades. De här personerna har inget socialt skyddsnät runt sig, men de är unga, väldigt positiva och arbetsvilliga, säger hon.

P4 Jönköping var först med att rapportera om tilltaget, och det har mötts av många positiva tillrop. Men mest tacksamma är nog de nya entreprenörerna.

– De är jätteglada, och det är med en enorm stolthet de rest sig upp för att möta folk på samma nivå. Det är väldigt viktigt för självkänslan att kunna jobba i stället för att tigga, säger Mats Johansson.

"Gnosjöandan"

Både Margareta Sigblad och Mats Johansson vittnar om att deras hemort präglas av en tradition av företagsamhet – något de gärna delar med sig av.

– I Gnosjö har vi en speciell anda där vi är företagsamma och hjälper varandra. Här är vi samarbetspartners och inte konkurrenter. De flesta som kommer hit för att tigga har ingen plan på att flytta hit, men under tiden de är här vill vi lära dem så mycket som möjligt om entreprenörskap, säger Mats Johansson.