Foto: Sten-Egon UremarkFoto: Sten-Egon Uremark
 Foto: Sten-Egon Uremark
Foto: Sten-Egon UremarkFoto: Sten-Egon Uremark
 Foto: Sten-Egon Uremark
Foto: Sten-Egon UremarkFoto: Sten-Egon Uremark
 Foto: Sten-Egon Uremark

Här får tiggarna hjälp att bli entreprenörer

Publicerad

I Gnosjö har tiggarna fått chansen att bli entreprenörer - allt tack vare ett folkligt initiativ.

Nu kan de sälja svamp, lingon och bröd i stället för att tigga.

– De är jätteglada, och det är med en enorm stolthet de rest sig upp för att möta folk på samma nivå, säger Mats Johansson, en av de engagerade.

Det hela började med ett upprop för att hjälpa de romska tiggarna i kommunen.

Nu kan de sälja varor som andra skänker till dem, men också sådana de själva tillverkat, i stället för att tigga.

Mats Johansson är en av det tjugotal Gnosjöbor som anslutit sig till initiativet.

– Vi bjöd några av dem på mat och fick hjälp av en tolk så att vi kunde lära känna varandra. Nu har det rullat i gång. Vi bakar bröd med dem, och några av oss plockar lingon och svamp som de kan paketera och sälja, säger han.

Bra för självkänslan

Margareta Sigblad, som också valde att hjälpa tiggarna, hade länge tänkt på vad hon skulle kunna göra för att förbättra deras situation.

– Det visade sig att vi var fler som hade gått och funderat på samma sak innan vi samlades. De här personerna har inget socialt skyddsnät runt sig, men de är unga, väldigt positiva och arbetsvilliga, säger hon.

P4 Jönköping var först med att rapportera om tilltaget, och det har mötts av många positiva tillrop. Men mest tacksamma är nog de nya entreprenörerna.

– De är jätteglada, och det är med en enorm stolthet de rest sig upp för att möta folk på samma nivå. Det är väldigt viktigt för självkänslan att kunna jobba i stället för att tigga, säger Mats Johansson.

"Gnosjöandan"

Både Margareta Sigblad och Mats Johansson vittnar om att deras hemort präglas av en tradition av företagsamhet – något de gärna delar med sig av.

– I Gnosjö har vi en speciell anda där vi är företagsamma och hjälper varandra. Här är vi samarbetspartners och inte konkurrenter. De flesta som kommer hit för att tigga har ingen plan på att flytta hit, men under tiden de är här vill vi lära dem så mycket som möjligt om entreprenörskap, säger Mats Johansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER