Här får sjuksköterskor 50 000 i lön i sommar

För att locka sjuk- och specialistsköterskor att jobba i Mölndal i sommar så erbjuds sommarvikarierna en månadslön på 50 000 kronor. Obs, bilden är från ett annat tillfälle.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON / BILDBYRÅN
15-20 tjänster ska tillsättas och flera ansökningar ska redan ha kommit in.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

50 000 kronor i månaden.

Så mycket erbjuder Mölndal stad för att locka sjuk- och specialistsköterskor att vikariera i sommar, rapporterar Mölndals-Posten.

– Så som branschen ser ut så behöver vi ta till dessa åtgärder, säger Christina Wadell vid Mölndal stad, till tidningen.

Medellönen för sjuksköterskor i Sverige ligger enligt Vårdförbundets statistik från 2018 33 000 kronor i månaden, och för specialistsjuksköterskor motsvarar den omkring 36 000 kronor.

Så den lön som Mölndal stad nu erbjuder sina sommarvikarierande sjuk- och specialistsjuksköterskor är i jämförelse generös. Kommunen erbjuder vikarierna en månadslön på 50 000 kronor.

Kravet är att man accepterar att jobba hela sommarperioden, 15 juni till 23 augusti.

Svårt att rekrytera

Anledningen är att man tidigare år haft haft svårt att rekrytera sjuksköterskor, vilket har gjort det svårt att få ihop semesterscheman för ordinarie personal. I fjol testade man för första gången att locka sommarpersonal med hjälp av en väl tilltagen lön.

– Det blev ett väldigt bra utfall, och därför har vi beslutat att göra samma sak i år igen, säger Christina Wadell, chef för området hemsjukvård inom vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndal stad, till Mölndals-Posten.

15-20 tjänster ska tillsättas och flera ansökningar ska redan ha kommit in.

Ordinarie personal ”inte negativ”

Wadell säger också att alternativet – att rekrytera via bemanningsbolag – blir betydligt dyrare. Hon menar också att den ordinarie personalen inte yttrat något missnöje gällande vikariernas höga månadslöner.

– Så vitt jag vet är de inte negativa. De är måna om att få ut sin ledighet och de vet också att alternativen med till exempel bemanningsföretag är dyrare, säger hon till Mölndals-Posten.