Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här får de se platsen där Anton mördades

På parkeringen till Kobbegårdens idrottsplats blev Anton misshandlad och bortförd i en bil. Foto: Anna Svanberg
Under torsdagen höll tingsrätten en syn på brottsplatsen där Anton berövades livet. Foto: Anders Ylander
I ett skogsområde nära Sisjöns badplats hittades Anton död några dagar efter dådet av en ledig polis på promenad med sin hund. Foto: Anders Ylander
Åklagare Peter Larsson i samtal med advokaterna Jan Elgmark (ryggen mot kameran) och Björn Hallengren vid Kobbegårdens idrottsplats. Foto: Anders Ylander
Kalle Ahlqvist, 48-åringens advokat. Foto: Anders Ylander
Åklagare Peter Larsson visar platsen där Antons kropp hittades. Foto: Anders Ylander
En karavan av bilar tog sig från Kobbegårdens idrottsplats till platsen vid Sisjöns badplats där Antons liv släcktes. Åklagare Peter Larsson och Målsägandebiträdet Björn Svensson. Foto: Anders Ylander
Jan Elgmark är den medåtalade mannens försvarsadvokat. Foto: Anders Ylander
Målsägandebiträdet Björn Svensson stöttar Antons familj under rättegången. Foto: Anders Ylander
Anton blev bara 27 år gammal. Foto: Privat
Tidigare Red & White Crew-medlemmen pekade i förhör ut den Hells Angels-kopplade 48-åringen som Antons mördare. Foto: Henrik Jansson
Den mordåtalade 48-åringen. Foto: Henrik Jansson
1 / 13

I ett skogsområde nära Sisjöns badplats blev Anton misshandlad, knivhuggen och lämnad att förblöda.

Under torsdagen besökte rätten brottsplatsen.

– För att domstolen ska kunna bedöma trovärdigheten och tillförlitligheten i uppgifterna på ett bra sätt bör de ha varit på platsen och sett hur det ser ut där. Det är själva mordplatsen som jag tycker det är viktigt att de har fått se, säger åklagaren Peter Larsson.

De åtalade

■ Det är tre personer, två män och en kvinna, som står åtalade, misstänkta för delaktighet i bortförandet av Anton.

■ De två männen anklagas också för delaktighet i själva mordet. En 48-årig torped med kopplingar till Hells Angels åtalas misstänkt för mord, medan en yngre man, vid brottstillfället medlem i Hells Angels undergruppering Red & White Crew, står åtalad för medhjälp till detsamma.

Detta har hänt

27 augusti 2015: Dagen för Antons försvinnande i Askim. Flera vittnen såg hur Anton överfölls och fördes bort i en bil. Redan då arbetade polisen utifrån hypotesen att Anton hade en obetald skuld. Tidigt knöts händelsen också till en rad mord i Hells Angels-miljö.

28 augusti 2015: Redan dagen efter försvinnandet anhölls en 48-årig man och en kvinna för delaktighet i händelsen. Några dagar senare hittades Antons döda kropp av en ledig polis som var ute på en promenad med sin hund.

9 september 2015: En yngre man anhölls för delaktighet i fallet. Redan dagen efter Antons försvinnande tog mannen in på hotell Gothia Tower i Göteborg med en kvinnlig bekant. Där åt de bland annat en räksmörgås och drack vin.

16 februari 2016: Tre personer, två män och en kvinna, åtalas för Antons försvinnande. Männen åtalas också för delaktighet i själva mordet. Åklagaren menade att motivet skulle handla om en skuld där det fattats 500 kronor.

24 februari 2016: Rättegången i Göteborgs tingsrätt inleds mot de tre åtalade, misstänkta för delaktighet i bortförandet av Anton. Männen är också åtalade för delaktighet i själva mordet.

11 mars 2016: Åklagaren lanserar ett nytt motiv: En kärlekshistoria mellan Anton och den medåtalade kvinnan ska ha fått 48-åringen, som tidigare har haft ett förhållande med kvinnan, att ge sig på Anton.

Under torsdagen hölls den sista rättegångsdagen i Anton-målet gällande punkterna människorov och mord. Dagen avslutades med att rätten höll en så kallad syn där de besökte brottsplatsen för att själva få bilda sig en uppfattning om hur det kan ha sett ut den ödesdigra dagen i augusti förra året då Antons liv tog slut. En karavan av bilar, uppbackade av flera piketbussar från polisen, tog sig från Kobbegårdens idrottsplats i Askim där Anton misshandlades och sedan fördes in i en bil till det skogsområde nära Sisjöns badplats dit Anton fördes och dog i följderna av ett knivhugg i benet.

– Värdet ligger i att rätten ska kunna bedöma de tilltalades versioner på ett bra sätt. Det beror på hur det ser ut platsen och det som är intressant är terrängförhållande och liknande, säger Peter Larsson.

Berättelserna går isär

Den mordåtalade 48-åringen menar att han stuckit kniven i Antons ben i självförsvar efter att Anton ska ha angripit honom.

– När man går ur bilen uppstår ett tumult där min klient tyvärr sticker Anton i baksidan av låret, har mannens advokat Kalle Ahlqvist sagt tidigare.

Men 48-åringens berättelse motsägs av den medåtalade yngre mannen, som står åtalad för medhjälp till mord. Under förhör i rätten pekade mannen ut 48-åringen som den aktiva i dådet.

– Han ber mig att vi ska gå upp till skogsplätten. Där fortsätter han misshandla honom. När Anton faller ner tar han upp en kniv som han hugger Anton med, sa den yngre mannen.

Motivet: 500 kronor och en kärleksaffär

Åklagaren gick tidigt ut med att motivet till dådet ska ha varit en obetald skuld på 500 kronor. Under måndagens förhandling i tingsrätten presenterade åklagaren ett andra motiv: En kärlekshistoria mellan Anton och den medåtalade kvinnan som ska ha fått 48-åringen, som tidigare har haft ett förhållande med kvinnan, att ge sig på Anton.

– Det här menar jag att 48-åringen fått reda på och att det har funnits i bakhuvudet på honom när det här inträffade, sa åklagaren.

Bevisen som åklagaren presenterat består bland annat av en rad sms där Anton och kvinnan skickat bilder på sig själva till varandra och skrivit saker som "Du är vacker i dag". 48-åringens advokat Kalle Ahlqvist menar dock att det inte är klarlagt att det pågått en kärlekshistoria mellan Anton och kvinnan.

– Det finns ingenting i utredningen som tyder på det överhuvudtaget. Min klient har förnekat det. Motivet har åklagaren själv spekulerat fram.

Tidskrävande åtgärd

Under torsdagens syn var det snö på den forna brottsplatsen och dagen var desto kallare och gråare än den sena augustikväll då Antons liv släcktes. Mer eller mindre hela rätten var med, dock inte de åtalade. En syn är en tidskrävande åtgärd som behöver mycket resurser, men åklagaren menar att det inte är en ovanlig åtgärd.

– Det är lite olika. Jag har haft sådana här mål tidigare och då har vi åkt ut och tittat på platsen. Man gör det ju inte om man tycker att det inte har något värde. Men just i det här fallet tycker jag att det har det, säger Peter Larsson.