Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här får alla äldre äta trerätters varje vecka

Foto: MONKEY BUSINESS IMAGES / Monkey Business Images

Efter önskemål från boenden på Mölndals kommunala äldreboenden införs nu tre rätters lunch varje fredag. 

Skaldjur och husmanskost är det som brukar stå högst på önskelistan. 

– Idén kommer egentligen från att vi fått önskemål från brukarna som gärna vill ha trerätters och skaldjur, säger Sarah Bengtsson, som är verksamhetschef på serviceförvaltningen.

I december 2020 serverades det trerätter nobelmiddag på Mölndals alla kommunala äldreboenden. Det uppskattades så pass mycket att de boende framförde önskemål att få lite lyxigare mat lite oftare, något som Mölndals-Posten också skrivit om. 

– Nobelmiddagen blev väldigt uppskattad. Vi pratade med vård och omsorg om vad vi skulle göra åt måltidssituationen och eftersom det var så uppskattat med trerätters så landade vi att det skulle bli en gång i veckan, säger Sarah Bengtsson.

Fredagen den 16 april blir första dagen med de nya fredagsluncherna. 

– Vi har sagt att vi kommer ha fortsatt traditionell husmanskost fast festligare, det som de gamla gillar. Sen kommer jag tillsammans med min enhetschef att åka runt och besöka dem de närmaste veckorna se hur det ser ut och fråga de gamla om det är uppskattat och vad de önskar.

Så blir menyn den första fredagen 

Morgonens meny består av lite favoriter. 

– Det blir gubbröra med kavring till förrätt, fläskkarré med ugnsstekt potatis och gräddsås till huvudrätt och vaniljkesella med färska bär till dessert. 

Även personalen på Mölndals kommunala äldreboenden uppskattar initiativet. Tillsammans på maten kommer det att dukas lite festligare med bland annat snittblommor. 

Under fredagen kommer också Sarah Bengtsson och hennes kollega att hälsa på två stycken äldreboenden. 

– Vi har hört av oss till de två boendena som vi ska hälsa på i morgon. Och då har vi också två brukare som vi ska träffa och fråga va de tyckte om maten, vad de tycker om trerätters på fredagar och få deras syn på det. 

Hon fortsätter:
– Det är superroligt och från att vi började prata om det tills att det sattes i gång har det gått fort och det ska bli kul att fortsätta att utveckla det, säger Sarah Bengtsson.

Tanken är att de lyxiga luncherna ska rulla på tills vidare.