Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här faller snön mot marken i Västsverige

Snöfallet fångades på film i Bottnaryd utanför Jönköping.
Pauline Holst plockade fram filmkameran när hon såg snön i Bottnaryd.Foto: Privat
Meteorologen Lasse Rydqvist vid väderinstitutet Storm.Foto: StormGeo/Pressbild

Här faller flingorna från skyn.

Familjen Holst fångade säsongens första snö i Jönköpingstrakten på film.

– Barnen blev glada, men min första tanke var ”åh nej, då måste jag byta till vinterdäck”, säger Pauline Holst. 

Det var en förvånad familj som klev utanför sin ytterdörr i Bottnaryd utanför Jönköping under tisdagsmorgonen – när säsongens första snö föll från himlen. 

– Jag hade kollat på termometern och då var temperaturen runt nollan. Men det var klart väder, så jag trodde ju aldrig att det skulle börja snöa. Men precis när vi skulle gå ut såg vi snön och det var ”jätteblaffar” som täckte gräsmattan, säger Pauline Holst, som plockade fram mobilkameran när hon såg snön.

Pauline skulle precis gå till förskolan med sina döttrar, fyraåriga Josefine och snart treåriga Lovisa. 

– Josefine skrek ”äntligen är det vinter” och jag bara ”nej det hoppas jag inte”. För min första tanke var ”åh nej, då måste jag byta till vinterdäck”, säger Pauline, som tidigare intervjuats av Jönköpings-Posten.

Det snöade i ungefär en timme, innan regnet tog över. Foto: Privat.

Snö observerades i Vårgårda

Och enligt Lasse Rydqvist som är meteorolog vid väderinstitutet Storm så kommer fyraåriga Josefine få vänta på den riktiga vintern ett tag till.

– Det har ju varit väldigt kall luft vid Jönköpingsområdet. I söndags var det första dagen med vintertemperatur, alltså minusgrader, det var därför det började snöa i dag. Det var främst området runt Jönköping som fick snö men det har faktisk observerats lite snö bort mot Vårgårda – men det gick ganska snabbt över till regn. 

Men är det vinter nu då?

– Nej det är det inte. I dag kunde vi i stället konstatera att den meteorologiska hösten har kommit till hela landet. Det var nämligen några platser vid Västkusten och vid Öland och Gotland som inte nått till hösttemperaturen, förrän i dag. 

Ingen mer snö på ett tag

Enligt den meteorologiska definitionen av höst ska dygnsmedeltemperaturen vara sjunkande och lägre än 10 plusgrader , men högre än 0 grader. När det sker är det höst ”på riktigt”. 

– Det blir alltså inte mer snö nu på ett tag. Västra Götaland kommer i stället att få tidvis regn. Senare i veckan kommer det också blir mer plusgrader, upp mot 11-12 plusgrader ut mot Västkusten, säger Lasse Rydqvist. 

Det är något som gläder Pauline Holst i Bottnaryd.

– Barnen gillar ju snön, men inte jag. Framförallt inte blötsnön, det är så svårt med kläder, barnen blir ju blöta in till skinnet, säger Pauline, när regnet föll ner över Bottnaryd.