STORA LÅGOR. Här börjar ljusen brinna häftigt. Foto: Maria Ekman/Privat
STORA LÅGOR. Här börjar ljusen brinna häftigt. Foto: Maria Ekman/Privat

Här exploderar Ikeas värmeljus

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Pernilla Sommer tände Ikea-ljusen under middagen. Plötsligt slog stora lågor upp från brickan med värmeljusen och sekunden senare exploderade det. - Om jag inte varit där hade hela köket börjat brinna, säger hon.
Pernilla Sommer åt middag med en kompis i sitt kök och tände värmeljus på en bricka. Först brann ljusen normalt men efter en stund slog stora lågor upp från ljusbrickan.
- Vi försökte blåsa ut ljusen men det brann bara mer och mer så jag hällde kallt vatten på, säger Pernilla Sommer.

Allt exploderade
Då exploderade allt och lågor slog upp i taket.
- Jag blev jättechockad och rädd att elden skulle sprida sig, säger Pernilla Sommer.
Hon täckte ljusen och köksbordet med blöta disktrasor och fick stopp på elden. Då var det stearin över hela köket och sotskador på bordet och i taket.
- Om jag inte varit i köket hade elden spridit sig i lägenheten, säger hon.

"Får inte stå nära"

Ylva Magnusson, pressansvarig på Ikea Sverige, ser allvarligt på händelsen.
- Vi ska utreda det i en teknisk undersökning, men samtidigt är det viktigt att man följer säkerhetsanvisningarna på förpackningen.
- Ljusen får inte stå för nära varandra då kan stearinen övertändas, säger hon.
Maja Sabelsjö

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER