Vargar spårades i Västergötland. I dag fortsätter vargjakten.
Vargar spårades i Västergötland. I dag fortsätter vargjakten.

Här dyker vargarna upp i Västra Götaland

Publicerad

På lördagen är det andra dagen för vargjakten i Värmland – och vid 14-tiden hade sammanlagt sju vargar skjutits.

I Västra Götaland finns flera vargrevir, och så kallade vandringsvargar dyker upp då och då på olika platser i hela länet.

Det säger Jimmy Carlsson, rovdjursspårare vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

- Jag spårade tre vargar i Kynnefjällsreviret i torsdags, berättar han.

Det är inte bara i Värmland det finns vargar. I Kroppefjällsreviret i Dalsand har fjolårsvalpar konstaterats, och valpar har enligt Jimmy Carlsson troligen även fötts i Kynnefjällsreviret norr om Munkedal.

Han berättar om ett nytt revir i Dalsland, på gränsen till Värmland, som etablerades förra vårvintern där det finns minst två, men troligen fler vargar.

- Det gamla Bredfjällsreviret mellan Uddevalla och Kungälv var tidigare Skandinaviens sydligaste vargrevir. Vi vet att det funnits varg där sedan i somras, men vi vet inte om det etablerats ett revir där ännu.

Det äldsta reviret i länet är Dals Ed/Halden-reviret som funnits i 18 år.

Orsakar många skador

- Den äldre tiken där som nu är åtta år finns kvar och har troligen fått valpar, säger Jimmy Carlsson. Vi har haft dåliga spårförhållanden eftersom det varit så lite snö, och i stället har vi tagit DNA-prover i spillning som vi hittat. Det är så vi konstaterat att valpar fötts i Kroppefjäll och att tiken i Dals Ed/Halden-reviret finns kvar.

Varg har orsakat mycket skador på framför allt får och jakthundar den senaste säsongen.

- Jag har aldrig varit med om så många hundar som skadats av varg som under senaste hösten. Totalt har minst fem hundar dödats och två skadats i Kynne- och Kroppefjällsreviret.

Många observationer

Allmänheten rapporterar ofta observationer av varg från olika håll i länet. Många gånger är det obekräftade uppgifter poängterar Jimmy Carlsson.

- I november syntes en varg på vid Fjällbacka. För tre veckor sedan kom rapporter från Skee, på östsidan om E6 i höjd med Strömstad. Ganska många rapporter har kommit från områden söder om Gullspång de senaste två månaderna. På nyårsdagen rapporterades om varg i Uddevalla. Det har också varit observationer i närheten av Borås, och från Skövde och norrut har vi sedan oktober haft fler observationer än vanligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER