Lodjuret strosade sakta igenom familjens trädgård. Foto: MAGNUS CEDINLodjuret strosade sakta igenom familjens trädgård. Foto: MAGNUS CEDIN
Lodjuret strosade sakta igenom familjens trädgård. Foto: MAGNUS CEDIN
Magnus Cedin, sambon Malin Steneros och deras ettåring Arvid fick oväntat besök. Foto: PRIVATMagnus Cedin, sambon Malin Steneros och deras ettåring Arvid fick oväntat besök. Foto: PRIVAT
Magnus Cedin, sambon Malin Steneros och deras ettåring Arvid fick oväntat besök. Foto: PRIVAT
Det ståtliga lodjuret filmades genom familjens köksfönster Foto: MAGNUS CEDINDet ståtliga lodjuret filmades genom familjens köksfönster Foto: MAGNUS CEDIN
Det ståtliga lodjuret filmades genom familjens köksfönster Foto: MAGNUS CEDIN

Här dyker lodjuret upp på Magnus gård

Publicerad

Magnus Cedin och hans lille son Arvid, 1, fick ett mycket oväntat besök i trädgården under måndagen.

Ett lodjur strosade i sakta mak förbi deras hus.

– Det var en fantastisk upplevelse. Vilket vackert djur, utbrister Magnus.

Magnus Cedin är fortfarande tagen dagen upplevelsen i hemmet uppe på Hökensås i Tidaholms kommun, där han och sambon bor på en gård tillsammans med ettårige Arvid.

– Det var verkligen häftigt, men samtidigt lite stressande. Jag hade ju hundarna att tänka på.

– Och så fick jag hålla ordning på min lille pöjk.

Ville klappa "kissen"

Lillemannen fick också se det ståtliga djuret genom fönstret och skrek "Kisse, kisse!".

– Han ville ut och klappa den, skrattar Magnus.

Det blev inget med det, men värre var att familjens båda hundar låg på utsidan och gosade sig i morgonsolen.

– Jag blev ju skraj att de skulle ge sig på lodjuret. Då vet man aldrig vad som kunnat hända. Jag var på helspänn...

Magnus berättar att han stod och bredde smörgåsar till sig och Arvid. När han tittade ut genom fönstret fick han se något vitt som närmade sig.

– Vad är det för nåt, tänkte jag. jag kunde ju aldrig drömma om att det var ett lodjur. De brukar ju vara extremt skygga.

Men det vita kom allt närmare och visade sig vara ljusbrunt.

– Vilket djur, alltså! Den var så stor. Jag har sett lo på avstånd tidigare, jag älskar ju att vara ute i skog och mark, men den här var något alldeles extra. Så otroligt ståtlig.

Kom nära hundarna

Lodjuret kom allt närmare och när det var i höjd med hundarna så...

– Den satte sig! Den satte sig ner och tittade på hundarna. Oj, oj, oj, då var jag skärrad. Hade den tagit ett steg till mot hundarna så hade jag fått skrämma iväg den.

Men tack och lov reagerade inte hundarna. De låg och sussade så gott i morgonsolen och vinden måste ha legat på gynnsamt för de kände uppenbarligen ingen lukt heller trots att lodjuret bara var några meter bort.

Lodjuret satt och lapade lite morgonsol den också under ett antal sekunder.

Sen fortsatte det att gå, sakta, sakta genom Magnus trädgård innan det försvann ut i de djupa skogarna på Hökensås.

– Det här blir ett minne för livet! Jag är glad att jag hade sinnesnärvaro att filma det.

Stammen ökar i Sverige

Det är han inte ensam om för det är mycket ovanligt att ett lodjur i vilt tillstånd kan filmas på det här sättet. I förra veckan berättade vi om en annan mycket ovanlig händelse med ett lodjur i huvudrollen. 

Då var omständigheterna dessvärre tragiska eftersom det handlade om ett djur som dog efter att ha blivit påkört av en bil.

Lodjuren, som är fridlysta, har också ökat i antal de senaste åren. Enligt inventeringen förra vintern ska det finnas cirka 1300 lodjur i landet. Stammen ökar främst i södra och mellersta Sverige, uppger Naturvårdsverket. 

 

Få de senaste västsvenska nyheterna i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER