Här dyker de efter odjuret

Redo för Sjömonsterjakt. En dykare gör sig redo för att dyka ner och leta efter Storsjöodjuret i vallgraven runt Varbergs fästning.
Foto: TIBELL CAROLINE

VARBERG. En krokodil, fisk, mink, en jätteål - eller Storsjöodjuret?

Alla i Varberg undrar: Vad är det som simmar i Vallgraven runt fästningen?

- Ett monster, säger sjuåriga Emma Nömm och kastar brödbitar i vattnet.

Så här gick det till, enligt Anni Damgaard Jenssen, när jätteålen tog sitt byte.

Varberg är en trevlig turiststad med många attraktioner.  Nu finns ytterligare en - simmande i det grumliga vattnet runt fästningen. 

Slingrande odjuret

 För tre veckor sedan såg Anni Damgaard Jensen, 55, på tre meters håll hur det svarta slingrande odjuret stack upp huvudet ur vattnet och attackerade en trut.  - Den kom bakifrån och högg i nacken, höll fast en stund och dök sedan ner med bytet. Då såg jag svansen ovanför vattnet, bara den var 40-50 centimeter. Kroppen var helt blank.  Nej, Anni är inte påverkad. Inte heller galen. Hon är säker på sin sak och glömmer aldrig:   - Jag vet vad jag såg. Bilden har fastnat på näthinnan.  Exakt vad hon såg, vågar hon bara gissa.  - En stor ål, men då är den stor. Ett sjöodjur är det inte, säger hon övertygat.  Efter att hon berättat i media hörde ett annat vittne, en fritidsfiskare, av sig. Djuret kunde vara två och en halv meter, enligt honom.  Gissa om varbergarna blev nyfikna!

"Det är ett monster"

 Under gårdagen strömmade folk dit, med kamerorna i högsta hugg för att vara redo.  Alla hade olika förslag på vad det kunde vara.  - Ett monster, tror sjuåriga Emma Nömm.  Mamma Elisabeth Anderssons förslag är mindre oroande, men ändå farligt:  - En krokodil, som någon kan ha släppt ut efter att den blivit för stor för att ha i hemmet. Eller en ödla av något slag, tippar hon.  Men Kennet Lundin, marinbiolog på Naturhistoriska museet i Göteborg, lugnar: - I det här fallet kan jag bara tänka mig en gädda. De kan dra ner fåglar och bli 1,5 meter stora - om de får växa till sig. Och om det finns fåglar de kan trycka i sig, kan den ha funnits där ett tag. Så ett odjur är det inte? - Det är spännande att tänka sig, men inte särskilt troligt, hehe. 

Lockade med bläckfisk

 Även GT:s utsända var ytterst nyfikna. Vi försökte locka upp Vallgravsodjuret med upptinad smarrig bläckfisk. Men  de enda som krigade om maten var måsarna och änderna som finns i mängder.  Med det utbudet, lär bläckfisken ändå hamna i rätt mage.