Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här dundrar Jas-planen in över Göteborg

Jas-planen dundrade in över Västsverige. Foto: NORA LOREK

Här flyger tolv Jas 39 Gripen över Västsverige. 

I en julgransformation vill de hälsa alla västsvenskar en riktigt god jul. 

– Vi vill skicka en julhälsning i kombination med en övning, säger informationschef John Lidman

På 600 meters höjd, i ungefär 500 kilometer i timmen flög under torsdagen tolv Jas 39 Gripen i en julgransformation. 

Felmarginalen, med bara fem meter mellan vingspetsarna, är inte stor.

– Hade jag gett mig upp där hade de nog inte blivit så lyckat, men piloterna är välutbildade och mycket duktiga, säger informationschef John Lidman. 

Att flyga i formation är inget nytt för stridspiloterna. Övningarna sker oftast i par men julgransformationen hör inte till de vanliga anfallsformationerna. 

 

LÄS MER: Kraftiga smällar var ljudbang från Jasplan

 

– Vi gör en stor formationsflygning varje år när piloterna övar och då passar vi på att göra den som en julgran. Vi vill skicka en julhälsning och sen är det en övning för oss också. Det krävs koncentration för att ligga där i över en timma, säger John Lidman.  

Skaraborgs flygflottilj F 7 har försökt sprida informationen om övningen, dels för att man vill att många ska se hälsningen men också för bullret.

Mäktigt muller

Det är ett mäktigt muller som formationen lämnar efter sig. Även om det var något lägre än många som tidigare beskådat Jas 39 Gripen i övning, kunde vänta sig.

– På den höjden och hastigheten så blir det inte så mycket ljud. På stridsövningar hörs vi mer. Vi har full förståelse för att alla inte vill höra bullret alls, men förhoppningsvis har de överseende, säger John Lidman. 

Flygningen startade klockan 14.00 och pågick till klockan 15.20. 

Formationen passerade bland annat Göteborg, Kungsbacka, Borås, Mölndal, Trollhättan, Kungälv, Lidköping, Trollhättan, Ulricehamn och Stenungsund.