Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här dansar tusentals tranor: "Rekordtidigt"

Foto: Calle Jismark

Trandansen vid Hornborgasjön firar 20 år. Och lagom till jubileumsinvigningen hade väldigt många tranor kommit till festplatsen.

– Vi räknade till att det finns 9 700 tranor här. Det är rekordtidigt och väldigt kul. Normalt vid invigningen brukar det vara tomt, säger Naturrumsföreståndaren Nina Backlund.

Trandansen

■■ Trandansen håller på från mitten av mars till mitten av april vid Hornborgasjön som ligger strax öster om Skara.

■■ Tranorna stannar en till tre veckor.

■■ Den 4 april 2012 slogs alla tiders rekord - då gästades Hornborgasjön av 26 500 tranor.

■■ Vill du veta antalet trangäster - följ transtatistik på webben som uppdateras dagligen.

I år är det 20 år sedan Trandansen slog upp portarna för första gången och det firas förstås med både invigningstal, tranguidning och tipspromenad.

– Vi har även sagostund med högläsning ur ”Tranan Grus på äventyr” för de allra minsta, säger Nina Backlund.

Hon gläds extra mycket över att det dagen till ära kommit så mycket folk för att höra tranorna trumpeta in våren och bjuda upp till dans.

– Ja, det är många som passat på att göra en familjeutflykt i det fina vårvädret.

"Man ser alla på en gång"

Till Hornborgasjön kommer det uppemot 200 000 besökare per år, inte bara från Sverige utan från Europa och hela världen.

– Intresset beror inte på att det är extra många tranor här, för till exempel i Spanien är det uppemot 100 000 tranor. Det unika här är att de samlas på en sådan liten yta att man ser alla på en gång, säger Nina Backlund.

Lagom till jubileumsinvigningen har rekordmånga tranor lockats till Hornborgasjön, för normalt brukar det vara som mest tranor här vid månadsskiftet mars, april.

I början av april 2012 hade Hornborgasjön under en och samma dag 26 500 tranor på besök, ett svårslaget rekord.

Därför dansar tranorna

Hur går räkningen till?

– Vi brukar skoja om att man räknar antalet ben och sedan delar med två. Men allvarligt talat sker räkningen i skymningen när tranorna flyger in för natten. Då kommer de i grupper om 10-100 och är lätta att räkna.

Förresten 20-årsjubileum, har inte tranorna dansat här tidigare?

– Jovisst. Redan på 1800-talet mellanlandade tranorna här eftersom de njöt av spillpotatis som låg kvar på åkrarna. Men numera läggs i stället korn ut för att locka till sig tranorna.

Och - varför dansar tranorna egentligen?

– Det är för att stärka familjebanden och det är både hela familjer som dansar och inte bara hane, hona, säger Nina Backlund.