Här bryter jättebråket ut på flyktingboendet

Föreståndaren Veronica Hakemo.
Foto: Mikael Berglund

På flyktingförläggningen på Orust utbröt ett storbråk som fångades på film av en av de boende.

Men trots att man vet vem som orsakade skadegörelsen får det inga konsekvenser för den som startade bråket, anser personalen.

– Det känns tröstlöst, säger föreståndaren Veronica Hakemo.

På måndagsmorgonen var det kaotiskt på en flyktingförläggning på Orust, som drivs av Bert Karlssons bolag Jokarjo AB. En man gick bärsärk och slog bland annat slog sönder en tv och fönster. Delar av innertaket revs ner och i bråket användes sönderslagna möbler som tillhyggen.

– Sen flyttade bråket till utsidan. De var fullt slagsmål på vägen här utanför. Vi bara tre personal och för vår egens säkerhets skull valde vi att låsa in oss i restaurangen och ringa polisen, sa föreståndaren Veronica Hakemo då.

"Minst två och två"

En av de boende följde efter mannen och filmade hela det bråk som uppstod, där upp till tjugo personer ska ha varit involverade.

Och efter händelsen har man höjt säkerheten för personalen, enligt Veronica Hakemo.

– Vi har ökat bemanningen, det är inte någon som är inne själv. Där är vi alltid minst två och två. Det var första åtgärden vi gjorde, säger föreståndaren.

Hon säger att hon ändå inte reagerar nämnvärt på det inträffade.

– Så här har vi det var fjortonde dag. Om man slår sönder ett ställe och det inte händer någonting är det klart att det fortsätter, säger Veronica Hakemo, och fortsätter:

– Om man blir återbetalningsskyldig eller inte får bidrag från Migrationsverket den månaden, då är det mer kännbart.

Det finns en lag som heter Lagen om mottagandet av asylsökande. I denna framgår vad som krävs för att få dagbidrag. Men lagen medger inte indragna  bidrag om man begår brott, som exempelvis vandaliserar en flyktingförläggning , något som personalen nu vänder sig emot.

– Lagstiftaren har beslutat om vissa förutsättningar för att kunna få dagersättning. Det står inget om repressalier i form av att dra in dagersättningen under asyltiden, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket.

Bor många barn

På boendet bor det, enligt föreståndaren, ett 40-tal barn upp till 13 år.

Också de drabbas av bråken.

– Så här har det varit ända sedan vi startade. Jag kan känna att man ältar och ältar och ältar. Det är tröstlöst. Det måste hända någonting när man förstör. Det är inte okej att hota och slå ner folk utan att det händer någonting, säger Veronoica Hakemo.