Föreståndaren Veronica Hakemo. Foto: Mikael BerglundFöreståndaren Veronica Hakemo. Foto: Mikael Berglund
Föreståndaren Veronica Hakemo. Foto: Mikael Berglund

Här bryter jättebråket ut på flyktingboendet

Publicerad

På flyktingförläggningen på Orust utbröt ett storbråk som fångades på film av en av de boende.

Men trots att man vet vem som orsakade skadegörelsen får det inga konsekvenser för den som startade bråket, anser personalen.

– Det känns tröstlöst, säger föreståndaren Veronica Hakemo.

På måndagsmorgonen var det kaotiskt på en flyktingförläggning på Orust, som drivs av Bert Karlssons bolag Jokarjo AB. En man gick bärsärk och slog bland annat slog sönder en tv och fönster. Delar av innertaket revs ner och i bråket användes sönderslagna möbler som tillhyggen.

– Sen flyttade bråket till utsidan. De var fullt slagsmål på vägen här utanför. Vi bara tre personal och för vår egens säkerhets skull valde vi att låsa in oss i restaurangen och ringa polisen, sa föreståndaren Veronica Hakemo då.

"Minst två och två"

En av de boende följde efter mannen och filmade hela det bråk som uppstod, där upp till tjugo personer ska ha varit involverade.

Och efter händelsen har man höjt säkerheten för personalen, enligt Veronica Hakemo.

– Vi har ökat bemanningen, det är inte någon som är inne själv. Där är vi alltid minst två och två. Det var första åtgärden vi gjorde, säger föreståndaren.

Hon säger att hon ändå inte reagerar nämnvärt på det inträffade.

– Så här har vi det var fjortonde dag. Om man slår sönder ett ställe och det inte händer någonting är det klart att det fortsätter, säger Veronica Hakemo, och fortsätter:

– Om man blir återbetalningsskyldig eller inte får bidrag från Migrationsverket den månaden, då är det mer kännbart.

Det finns en lag som heter Lagen om mottagandet av asylsökande. I denna framgår vad som krävs för att få dagbidrag. Men lagen medger inte indragna bidrag om man begår brott, som exempelvis vandaliserar en flyktingförläggning , något som personalen nu vänder sig emot.

– Lagstiftaren har beslutat om vissa förutsättningar för att kunna få dagersättning. Det står inget om repressalier i form av att dra in dagersättningen under asyltiden, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket.

Bor många barn

På boendet bor det, enligt föreståndaren, ett 40-tal barn upp till 13 år.

Också de drabbas av bråken.

– Så här har det varit ända sedan vi startade. Jag kan känna att man ältar och ältar och ältar. Det är tröstlöst. Det måste hända någonting när man förstör. Det är inte okej att hota och slå ner folk utan att det händer någonting, säger Veronoica Hakemo.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER