ELDAR UPP INREDNINGEN. Här eldar besvikne John Bergfeldt upp innerpanelen i sin sjöbod. Efter många års strid med Tanums kommun har ha gett upp. "Jag känner mig orättvist ­behandlad", säger han till GT. Han har redan lagt ut uppemot en halv miljon i processkostnader. Foto: Lennart Rehnman
ELDAR UPP INREDNINGEN. Här eldar besvikne John Bergfeldt upp innerpanelen i sin sjöbod. Efter många års strid med Tanums kommun har ha gett upp. "Jag känner mig orättvist ­behandlad", säger han till GT. Han har redan lagt ut uppemot en halv miljon i processkostnader. Foto: Lennart Rehnman

Här brinner sjöbodens väggar efter år av strid

Publicerad

Här eldar John Bergfeldt upp sjöbodens innerväggar.

Efter flera års strid och en halv miljon i processkostnader ger han upp kampen mot Tanums kommun.

- Det känns för djävligt, jag känner mig orättvist behandlad, säger John Bergfeldt till GT.

- Titta runtomkring här i Fjällbacka, inte behöver de sjöbods­ägarna riva ut väggar, takpanel, och isolering.

- Jag efterlyser likhet inför lagen.

Tanums kommuns inspektör kom på onsdagseftermiddagen för att kontrollera att John tagit bort diskbänk, wc- och vatteninstallationer, rivet isoleringen i väggarna, tak- och väggpanelen.

Allt enligt den dom som vann laga kraft 2010.

- Jag kom till Fjällbacka 2002, köpte ett hus i Källvik och ansökte om att få bygga ett förråd strax nedanför i havskanten och fick till slut lov för en sjöbod.

Känner sig utsatt

Två år tog det att bygga sjöboden och någon gång 2005-2006 stod den färdig.

- Jag byggde allt själv med hjälp av kompisar, säger John Bergfeldt.

- När jag ansökte om att få dra in kommunalt vatten och avlopp var det ingen som reagerade. Jag betalade anslutningsavgiften också utan att någon reagerade.

John Bergfeldt menar att han av Tanums kommun blivit utsedd som ett pilotfall och får sota för detta.

Riskerar vite

Striden med kommunen har enligt hans egen utsago kostat honom en halv miljon kronor i processkostnader.

Men nu ger han alltså upp.

- Dels har jag ju ett fast vite på 200 000 kronor hängande över mig men sedan tickar det ett månadsvite på 10 000 kronor sedan november 2010, det blir mycket pengar.

- Jag försökte i ett sista desperat försök ansöka om lov att förvandla sjöboden till kontor, men inte heller det gick bra.

- Vilket väl visar att det gått prestige i frågan.

John Bergfeldt kan inte dölja sin bitterhet och pekar på en rad sjöbodar runtomkring i Källviken i central Fjällbacka som ser ut som små sommarstugor.

- Inte har de drabbats av viten och behövt riva.

"Fullföljer linjen"

Den byggnadsinspektör från Tanums kommun, Arne Berg, som utförde inspektionen på onsdagen dokumenterade det hela med kamera.

Han ville inte ge några kommenterar eller synpunkter till GT eller vara med på bild från inspektionen.

En inspektionsprotokoll kommer att upprättas.

Men i tidningen Bohusläningen har han tidigare sagt om sjöbodshanteringen:

- Det är tungt och tidsödande att handlägga dessa ärenden. Jag är dock övertygad om att kommunen kommer att fullfölja sin linje, att sjöbodar ska vara förråd och privatisering av strandområden hindras.

- Dessutom kan man ju hoppas att arbetet får andra sjöbods­ägare att tänka till innan de inreder.

Ingemar Nilsson
Ingemar Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER