Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här blir mordet på John Hron till film

Hed fladdrande fanor och skanderande tågar de hotfulla nynazisterna genom Slottsskogen. Men lugn - det är bara inspelning och ingår i filmen om John Hron, som brutalt mördades av fyra jämnåriga nynazister vid en sjö utanför Kode, Foto: Jan Wiriden

GÖTEBORG. De hotfulla nynazisterna tågar skanderade mot oss med vajande fanor med hakors.

Men lugn, det är inte på riktigt.

Det här gänget är med i filminspelningen om 14-årige John Hron som 1995 misshandlades till döds av fyra nynazister som var mellan 15-18 år gamla.

- Jag ville ta bort bilden av John Hron som ett försvarslöst offer, han vände tillbaka och med sitt liv rädda sin kompis. Det här är en historia om civilkurage och hjältemod, säger regissören Jon Pettersson.

Filmen om John Hron

o Regissör: Jon Pettersson

o Huvudrollen: Rollen som John Hron spelas av göteborgaren David Thorén, 18. Detta är hans första stora huvudroll, tidigare har han varit med i SVT:s ”Starke man”.

o Filmen handlar om John Hron som står upp för vad han tycker även om det innebär konflikter, hans träning inför kanot-SM, relationen med hans fyra år äldre flickvän bland annat med ett nakenbad vid midsommar men framför allt om vad som hände den 18 augusti 1995 vid Ingetorpsjön utanför Kode där 14-åringen misshandlas till döds av fyra något år äldre nynazister.

o Det ovanliga med denna film är att den delvis är finansierad genom att man vänt sig till allmänheten om stöd. Hittills har man fått in 85 000 kronor på bankgironumret 617-2712.

Det var en varm sommarkväll för snart 20 år sedan som 14-årige John Hron och en kamrat tältade vid Ingetorpssjön utanför Kode.

Då dök fyra nynazister, som var mellan 15-18 år gamla, upp och började misshandla John. När han lyckades fly och simmade ut i sjön fick de kamraten att ropa att om inte John vände tillbaka skulle de ta livet av honom i stället.

Då simmade John tillbaka och misshandeln av honom fortsatte tills han dog.

Har ringt polisen

Denna brutala händelse upprörde hela Sverige, så även regissören Jon Pettersson som vid mordet var jämngammal med John. Han gör nu en film om mordet.

De började filma i juli och nu är det bara några inspelningsdagar kvar. I Slottsskogen pågår arbetet för fullt och ett demonstrationståg med nynazister står uppställda vid Lilla dammen.

”Ok, klart för tagning”, ropar Jon Pettersson, och fanorna börjar vaja olycksbådande i duggregnet.

Men precis när ”nynazisterna” ska börja tåga kommer en äldre kvinna in på stigen och ser minst sagt förskräckt ut när hon ser gänget.

Och det är nog många som blivit oroliga och ringt polisen för bara den stunden GT:s team är på plats rullar två polisbilar mot oss, men vänder när de ser skyltarna om att filminspelning pågår.

Nöjd med inspelningen

En i det ”farliga” gänget är 18-årige Agaton Fransson från Göteborg:

- Jag hade sett på Facebook att de sökte statister. Att vara utklädd så här känns både ovanligt och häftigt, men mest skrämmande. Det är så lång från mig själv man kan komma, som bortsett från linnet fått låna bomberjackan och de andra tidstypiska kläderna från 90-talet.

Jon Pettersson, som fått Johns föräldrars okej att göra filmen, är nöjd med inspelningen så här långt.

- Det har varit en hektisk period och alla har jobbat jättebra, säger regissören, som menar att det var viktigt att ge en ny bild av John Hron, som han menar inte var ett försvarslöst offer.

Civilkurage

Därför menar han att filmen ”John Hron” i stället handlar om civilkurage och ett oerhört hjältemod.

- När vi mitt i natten spelade in en våldsam scen där tre nynazister brutalt misshandlar en kille i mina gamla hemtrakter i Floda, då kommer en person cyklande och han stannar till och ropar ”Hallå där borta vad håller ni på med?”. Vi blev väldigt imponerande av att han vågade, kul att det fortfarande finns sådant civilkurage.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!