Här blir hunden Charlie stajlad

Hundfrisören Kelly Ho och den nyklippta bolonka-valpen Charlie.
Foto: Thomas Brorsson
FÖRE. Charlie, en russkaya tsvetnaya bolonka, alldeles innan han ska bli av med valppälsen.
Foto: Thomas Brorsson
EFTER. Charlie har fått en pälslängd som är enkel att sköta och ansiktet är klippt lite som en nallebjörn, "donut mustasche". Stilen kallas asian fusion.
Foto: Thomas Brorsson

Från ostyrigt rufs till lättskött och vältrimmad päls.

Så här fin blev bolonka-valpen Charlie efter första besöket hos hundfrisören.

– Ansiktet är klippt som en nallebjörn i stilen asian fusion som just nu är väldigt populär, förklarar Kelly Ho på Kelly´s hundsalong.

Hundens päls avslöjar mycket om hur hunden mår. Den ska vara tät och glansig och huden ska inte vara mjällig eller irriterad. Det gäller att sköta om hundens päls regelbundet.

– När man kammar och borstar stimuleras blodcirkulationen och de naturliga fetterna fördelas i hela pälsen vilket gör pälsen glansig och fin, säger Kelly Ho, delägare i Kelly´s hundsalong i Göteborg.


LÄS MER: Kronprinsessans hund försvann – hittad via Instagram 


Hon förklarar att en långhårig hund, som till exempel shih tzu och bichon havanais, behöver borstas var tredje dag till en gång i veckan. Då ska pälsen borstas lager för lager och inte bara på ytan, annars kan det bildas tovor nära huden.

"Badas en gång i veckan"

– En långhårig hund behöver badas en gång i veckan och pälsen bör trimmas ungefär var sjätte till åttonde vecka, säger Kelly Ho.

– Korthåriga hundar som mops och bulldog klipps inte men det kan vara bra att använda speciella gummihandskar för hundar för att borsta ur den lösa underullen som de fäller, fortsätter hon.

Kelly Ho med sin golden retriever Richy.
Foto: Thomas Brorsson

LÄS MER: Hunden som tjänar pengar till Barncancerfonden 


Kelly Ho förklarar att en del hundägare väntar för länge med att klippa sin hund, som då får tovor i pälsen vilket kan bidra till irritationer i huden och risk för inflammationer.

Asian fusion hetaste trenden

Kelly Ho berättar att just nu är det populärt med så kallad asian fusion-klippning.

– Hunden klipps lite kortare på kroppen och pälsen lämnas lite längre på benen. Huvudet formas runt och sött som en nallebjörn, förklarar hon.


LÄS MER: Sveriges mest populära hundraser
 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.