Den inbjudan som först skickades ut till undersköterskorna i kommunen lovade show och julbord. Foto: PrivatDen inbjudan som först skickades ut till undersköterskorna i kommunen lovade show och julbord. Foto: Privat
Den inbjudan som först skickades ut till undersköterskorna i kommunen lovade show och julbord. Foto: Privat
Veronika Börjesson och hennes kolleger är djupt besvikna över att ha blivit lurade av kommunen. Foto: PrivatVeronika Börjesson och hennes kolleger är djupt besvikna över att ha blivit lurade av kommunen. Foto: Privat
Veronika Börjesson och hennes kolleger är djupt besvikna över att ha blivit lurade av kommunen. Foto: Privat

Här blåser kommunen sköterskor på firandet

Publicerad

Göteborgs stad bjöd in undersköterskorna till julbord för att visa sin uppskattning för gott arbete. 

En vecka senare kom beskedet – kommunen blåser de anställda på den efterlängtade festen. 

–  Vi är upprörda, ledsna och känner oss kränkta. Så här gör man bara inte, säger undersköterska Charlotte Björntorp, 49.

Sköterskan Veronika Börjesson, 54, har nu skrivit ett rasande inlägg på Facebook som fått stor spridning. 

Kommunens undersköterskor i Askim Frölunda och Högsbo blev inbjudna till julbord av Göteborgs stad. Men bara en vecka senare, när majoriteten av undersköterskorna redan tackat ja till inbjudan – drogs den in. 

– För första gången på många år skulle vi som undersköterskor få firas ordentligt av staden för det arbete vi utför, skriver undersköterska Veronika Börjesson, 54, från Kungsbacka, i ett Facebookinlägg.

Inbjudan till julbord grundades i att kommunen ville fira det fina resultat som en enkät hade visat. Där hade de äldre tydligt uttryckt sin uppskattning för undersköterskorna.

– Under de dagarna vi var glada talade vi om för våra kunder vad vi skulle bli bjudna på och vi fick många glada utrop som "det är ni verkligen värda", skriver Veronika Börjesson i sitt inlägg. 

Charlotta och Veronika beskriver sitt arbete som slitsamt, tidspressat och att motivationen ofta tryter på grund av tuffa arbetsförhållanden.

– Man måste ta hand om sin personal, annars går det åt helvete. Att ge oss uppskattning hade gett oss motivation och ökat frisknärvaron. Det här känns som en smäll på käften, säger Charlotte Björntorp, 49 från Göteborg. 

Charlotte Björntorp och hennes kolleger är djupt besvikna över det inträffade.Foto: Privat

– Det är vi som roddar och fixar, springer ute i väder och vind, slåss mot tidspress och pressade eller helt avsaknad av gångtider, skriver Veronika. 

Hur har kommunen motiverat att det inte blir något julbord?

– De sa att anledningen var att det skulle se illa ut i media om de bjöd oss på krogbesök. För det första är det inget krogbesök, var och en skulle själva stå för eventuell alkohol och för det andra så tror jag att de har fel, det ser mer illa ut när de gör så här, säger Charlotte Björntorp. 

När inbjudan drogs in skickades följande meddelande ut till de anställda.Foto: Privat

Stadsdelsdirektör Ingrid Larsson var en av de som var med och beslutade att inbjudan skulle dras in. 

– Inbjudan gick ut alldeles för snabbt, beslutet var inte fattat. Det blev fel, säger hon. 

Varför drog ni tillbaka inbjudan? 

– Vi ansåg att det var för förtroendekänsligt. Hur vi hanterar skattemedel är känsligt. Jag beklagar det som har inträffat, säger Ingrid Larsson och avslutar sen intervjun. 

– Det känns som ett hån. I alla fall upplever vi det så, säger undersköterskan Charlotte Björntorp.

Relaterade ämnen
Madeleine Bäckman
Madeleine Bäckman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER