Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här biter IS-mannen kontrollanten på Ica

Syrienåtervändaren blev våldsam i ”snatterirummet” på ICA Maxi i Borås. Foto: Polisen
Syrienåtervändaren sitter nu häktad för en stor stöldturné genom Sverige. På ICA Maxi i Borås blev det stopp.Foto: Polisen
I oktober 2014 åkte 34-åringen till IS i Syrien. Nu sitter han häktad för en serie butiksstölder.Foto: Polisen
Syrienåtervändaren blev våldsam i ”snatterirummet” på ICA Maxi i Borås. Han sitter nu häktad efter att ha bitit och skallat en butikskontrollant.Foto: Polisen

I oktober 2014 åkte 34-åringen ner till terrorsekten IS utropade kalifat i Syrien.

Nyligen greps han i Borås, anklagad för att ha bitit och skallat en butikskontrollant som ertappat honom att stjäla på Ica Maxi Stormarknad.

Nu sitter han häktad för en serie butiksstölder genom landet med preparerade jackor.

– Det är systematiskt med tanke på bland annat det stora antalet stölder, säger åklagaren Robin Andersson.

Det var en ledig butikskontrollant på ICA Maxi Stormarknad i Borås som lade märke till 34-åringen, som betedde sig ”märkligt”.

– Det buktar så på ryggen under jackan, säger den ledige butikskontrollanten i förhör med polisen efteråt.

Han slog larm till en kollega i tjänst som grep mannen utanför kassorna. 

I ett särskilt inrett ”snatterirum” på ICA kunde de tillsammans plocka av 34-åringen en mängd varor som låg i en dold påsydd innerficka i jackan.

På bilder från övervakningskameran inifrån ”snatterirummet”, som GT tagit del av, syns hur 34-åringen går till angrepp mot butikskontrollanterna. I förhör berättar den ledige kontrollanten att mannen plötsligt blev ”mycket högljudd och verbalt aggressiv”. 

Bet butikskontrollanten i armen

På övervakningsbilderna syns tumultet där mannen, enligt butikskontrollanterna, skallar en av kontrollanterna och biter honom i armen.

Nu misstänks 34-åringen för åtta butiksstölder runt om i landet, bland annat också på Netonnet i Mariestad och Elgiganten i Uddevalla. 

Övervakningskamerorna på ICA Maxi i Borås fångade IS-mannen då han lade varor i en specialsydd innerficka på jackan

– Det är systematiskt med tanke på bland annat det stora antalet stölder och värdet i sig. Sedan framgår det när man tittar på de övervakningsfilmer som finns att det är ett likartade tillvägagångssätt och det finns preparerade jackor vid flera tillfällen, säger åklagaren Robin Andersson.

Den 34-årige mannen är tidigare ostraffad men är väl känd av både den öppna polisen och Säkerhetspolisen. I oktober 2014, ett par månader efter att terrorsekten Islamiska staten utropade sitt kalifat i Syrien, åkte han ner till det krigshärjade området. 

Polisen: ”Kopplingar till extrem grupp”

Året därpå återvände han till Sverige. I samband med en vårdnadstvist 2016 konstaterar domstolen, citerande polisens och säkerhetspolisens uppgifter, att:

”Det finns information om att han varit i ett land som befinner sig i ett krigstillstånd och att han har kopplingar till en extrem grupp. Det uppges vidare att han har bidragit till rekrytering till denna grupp och att han talat väl om resor till det krigsdrabbade landet.” 

Två butikskontrollanter grep IS-mannen i BoråsFoto: Polisen

Han står sedan tidigare åtalad för en lång serie grova bedrägerier för nästan en halv miljon kronor, där pengarna i vart i vart fall inledningsvis misstänktes ha förts ner till Syrien, och 34-åringen ingick i den stora granskning GT och Doku gjorde i våras om IS-återvändare som fortsatt begå brott vid hemkomsten.

Enligt ett yttrande från frivården som finns med i bedrägeriutredningen bedömer polisen att 34-åringen ”har en relation till den organiserade brottsligheten” och att hans ”brottslighet har en negativ påverkan på lokalsamhället”.

Inledningsvis var också säkerhetspolisen inblandad i bedrägeriutredningen.

”Började putta på varandra”

Vad 34-åringen faktiskt gjorde hos Islamiska staten är däremot oklart. GT sökte under våren 34-åringen med frågor om tiden i Syrien, men våra frågor besvarades aldrig.

Hans advokat Andreas Hahn säger att inte heller han vill ge några kommentarer, då ärendet fortfarande pågår. 

I förhören medger dock 34-åringen att han hade varorna på sig men han förnekar samtidigt misshandeln av butikskontrollanten. 

– Vi började putta på varandra. Men vi slogs aldrig, säger han i förhör.

– Vi har puttat varandra jag kanske har kommit åt hans ögonbryn med skallen.'

Åklagaren räknar med att väcka åtal mot mannen senare i veckan.