Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här besöker mäktiga grindvalen västkusten

Foto: Ingemar Pettersson/ Ipnaturfo

Efter flera besök av havets giganter späckhuggarna är det dags för nästa besökare i våra västkustska vatten.

En grindval siktades nämligen under måndagen i Kungshamn i Bohuslän.

– Jag hade fått reda på att man sett en där och åkte dit och hade turen att hinna plåta den, säger frilansande naturfotograf Ingemar Pettersson.

Grindval

Vikt: 1 300-3 500 kg.

Längd: 4,7-6,3 meter.

Livslängd: 45-60 år.

Vetenskapligt namn: Globicephala melas.

Utbredning: Grindvalen lever i tempererade delar av Nordatlanten, i Medelhavet, i Nordsjön samt i alla hav på södra halvklotet.

 

Källa: alltomdelfiner.se

Ingemar Pettersson hade fått tips om att det var något stort som rörde sig i vattnet vid Wiggersviks camping i Kungshamn. Det kunde vara grindval men han var inte helt säker.

– Jag var bara där ute för att fotografera dem, säger han. Och så hade jag sån tur så att den dök upp medan jag var där. Grindvalen var relativt långt in även om det var Kungshamn.

Dokumentera fynd

Ingemar Pettersson var på plats under två timmar, tills det mörknade.

– Det var något dokumenterat fynd av något redan på söndagskvällen, säger han. Men att det skulle vara glada tumlare som lekte i närheten.

Men nu har Ingemar Pettersson fått det säkerställt via forskare om att det är en grindval och det är första gången han har sett dem.

– Späckhuggare har jag missat några gånger när jag har varit ute med båt på västkusten och letat efter dem, säger han. Men tumlare ser man ju titt som tätt för jag sportfiskar en hel del, och de är ju inte så ovanliga egentligen, dem kan man se utomskärs just vid den här tiden.

Och just späckhuggarna är ju numera en vanlig syn på västkusten.

Tre gånger

GT har rapporterat om giganterna tre gånger hittills i juni. Den 22 juni sågs en utanför Marstrand, den 5 juni mellan Lysekil och Smögen och den 3 juni en bit rakt västerut från Orust. Den gången sågs tre stycken samtidigt, troligtvis var det en späckhuggarfamilj på jakt efter den åtråvärda sillen.

Om det är sill de andra späckhuggarna varit ute efter är det ingen som vet, men att havets giganter, vare sig det är späckhuggare eller grindval, fortsätter att fascinera, det är helt klart.