Här beskjuts polisen med raketer av gäng

Publicerad

Här är filmen som visar hur polisen beskjuts med raketer i Biskopsgården i Göteborg.

Den senaste veckan har poliser i utryckning attackerats vid ett flertal tillfällen.

– Man klarar av att bära det till en viss gräns. Det är polismän som till slut inte orkar med det här, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

Maskerade ungdomar har vid upprepade tillfällen den senaste veckan attackerat poliser på utryckning i Biskopsgården efter att bilar satts i brand. Kvällen före nyårsafton blev räddningstjänst och utryckande polispatruller beskjutna med nyårsraketer. På nyårsafton var det dags igen när polismän anfölls av vad polisen beskriver som "ett 20-tal maskerade personer".

– Det sköt raketer men ingen skadades. Vi har tagit en del fyrverkeripjäser i beslag och vi omhändertog några personer, sa polisens presstalesman Peter Adlersson.

Erik Nord, chef polisområde Storgöteborg.Foto: Jan Wiriden

På filmen som GT publicerar på söndagen ser man hur flera personer kastar smällare och avfyrar raketer mot en polisbil.

– Det är tuffa villkor för våra polismän som arbetar i yttre tjänst. Det här är ett exempel på när de blir utsatta för våld och hot. Hot, våld och provokationer är något som vi kontinuerligt blir utsatta för. Det är klart att det är oroväckande, säger Erik Nord, operativ chef för polisområde Storgöteborg.

Trenden: Polisförföljelser

Han ser en utveckling där polismän blir utsatta för förföljelser.

– Det finns en trend att man försöker tråka poliser genom att följa efter dem när de är på väg till och från arbetet, Ta reda på deras namn och var de bor. Lite under täcket vill man känna att man utövar outtalade hotelser. Förmodligen i akt och mening att polisen inte ska vara för aktiva i sitt arbete.

Erik Nord menar att polisförföljelserna sker på flera platser men att de är vanligare i vissa områden.

– Framför allt är det kanske i storstädernas förortsområden. Där man börjar få namn och ansikten på polismännen så kan man utöva både hot och tråkningar. Men det har vi också sett i mindre orter i Sverige.

"Bekymmersamt"

För en del poliser blir arbetsmiljön så påfrestande att de inte orkar fortsätta, menar Nord.

– Det blir en del av polismännens vardag som blir bekymmersamt. Man klarar av att bära det till en viss gräns men vi har också tecken på att det är polismän som till slut inte orkar med det här och då får vi göra omdisponeringar bland vissa personalkategorier.

I Biskopsgården i Göteborg har gängkonflikter de senaste åren lett till ett accelererande antal skottlossningar. Enligt Erik Nord är det för tidigt att avgöra om den senaste tidens attacker mot polisen har kopplingar till gängkriget.

– Det går inte att utesluta att det finns kopplingar till gängkonflikter. Men man ska inte dra den snabba slutsatsen att eftersom det skjuts raketer mot polisen så måste det ha kopplingar till de här gängkonflikterna. Vi behöver ha lite mer på fötterna innan man kan säga vad orsaken är. Ibland är det mer åt pojkstreckshållet och ibland är det grupper som vill markera mot polisen

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER