BARS FRAM. Jimmy Martinsson, 19, har besegrat tre tumörer. Under Summerburst i helgen firade han livet genom att bäras fram – sittande i sin rullstol. Foto: PAO DUELL/ROCKFOTOBARS FRAM. Jimmy Martinsson, 19, har besegrat tre tumörer. Under Summerburst i helgen firade han livet genom att bäras fram – sittande i sin rullstol. Foto: PAO DUELL/ROCKFOTO
BARS FRAM. Jimmy Martinsson, 19, har besegrat tre tumörer. Under Summerburst i helgen firade han livet genom att bäras fram – sittande i sin rullstol. Foto: PAO DUELL/ROCKFOTO
BESEGRAT CANCERN. Efter tre tumörer – nu vågar Jimmy Martinsson se ljust på livet igen. Foto: PrivatBESEGRAT CANCERN. Efter tre tumörer – nu vågar Jimmy Martinsson se ljust på livet igen. Foto: Privat
BESEGRAT CANCERN. Efter tre tumörer – nu vågar Jimmy Martinsson se ljust på livet igen. Foto: Privat
"LIVSGLÄDJE". Att bäras fram i publikhavet på Ullevi beskriver Jimmy Martinsson som sitt livs bästa upplevelse. Foto: Privat"LIVSGLÄDJE". Att bäras fram i publikhavet på Ullevi beskriver Jimmy Martinsson som sitt livs bästa upplevelse. Foto: Privat
"LIVSGLÄDJE". Att bäras fram i publikhavet på Ullevi beskriver Jimmy Martinsson som sitt livs bästa upplevelse. Foto: Privat

Här bär publiken fram rullstolsburne Jimmy

Publicerad

Här seglar Jimmy Martinsson, 19, på publikhavet i sin rullstol för att hylla livet. Han har besegrat tre tumörer – och lämnar ett totalt mörker bakom sig.

– Den bästa dagen i mitt i liv, säger Jimmy Martinsson.

Jimmy Martinsson har gått en tuff kamp mot cancern. Inom loppet av tre år har han drabbats av tre tumörer.

19-åringen fick sin första tumör våren 2012 när han sökte hjälp för smärta i ett knä. Läkarna trodde det var träningsvärk – men gjorde i stället en fasansfull upptäckt:

Han hade drabbats av Osteosarkom, som är en form av skelettcancer.

– Jag fick gå igenom en tuff behandling. Det gjorde fruktansvärt ont, men jag hade bestämt mig för att komma tillbaka, säger Jimmy Martinsson.

Men bara några månader senare var cancern tillbaka. En tumör hade spridit sig upp i bäckenbenet och han fick akut amputera benet.

"Stor som en vindruva"

– Världen blev helt svart. Jag hade svårt att ljuset i den mörka tunneln, säger Jimmy Martinsson.

Två veckor efter operationen kunde han stödja på sitt ben för första gången. Då bestämde han sig för att komma tillbaka ännu en gång. Men när han var på en semesterresa i somras hittade läkaren ännu en tumör.

Den här gången hade cancern spridit sig till den vänstra lungan.

– De upptäckte den tidigt. Den var bara stor som en vindruva och jag kunde operera bort den direkt.

Han får fortfarande cellgifter varje vecka för att cancern inte ska komma tillbaka och går på regelbundna kontroller.

– Jag lever i dag med en stor livsglädje. Jag är glad att jag lever och har goda framtidsutsikter.

Det firade han under Summerburst-festivalen i lördags.

Under Martin Garrix konsert greppade hans kompisar tag i hans rullstol och lyfte upp honom på publikhavet.

– De ville att jag skulle komma fram och ha kul, att jag skulle hamna i fokus, säger Jimmy Martinsson.

Hur reagerade du när du blickade ut över publikhavet?

– Det var helt fantastiskt. Jag höll på att börja gråta av glädje. Jag blev extremt glad. Det var den bästa dagen i mitt liv.

"Jag vet vad de går igenom"

I höst börjar han läsa andra året på Gullmarsgymnasiet i Lysekil. Sedan vill han studera vidare till kurator för att kunna jobba på en avdelning för cancersjuka barn.

– Jag vet vad de går igenom. Jag älskar verkligen att hjälpa andra människor. Det är det som driver mig, säger Jimmy Martinsson.

Vad har du för mål för 2015?

– Att jag ska kunna gå med min benprotes. Det är mitt stora mål kommande tiden.

Gustaf Nilsson
Gustaf Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER