Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här avslöjas snusket inne på McDonald's

I en av McDonald's-restaurangerna var det smuts på hjulen och benen under grillen och bänkar.
Foto: Miljösamverkan Östra Skaraborg
"Smuts och mikrobiell påväxt bakom diskmaskinen", skriver miljöinspektören.
Foto: Miljösamverkan Östra Skaraborg
Trasiga klinkerplattor i en av snabbmatrestaurangerna.
Foto: Miljösamverkan Östra Skaraborg
Smuts vid sidan av glassmaskinen.
Foto: Miljösamverkan Östra Skaraborg
Hjulen under fritösen.
Foto: Miljösamverkan Östra Skaraborg
Foto: / /IBL
1 / 7

Inga fungerande städrutiner, ingrodd smuts – och skräp som kan dra till sig skadedjur.

Här avslöjas snusket inne på två McDonald's-restauranger i Skövde.

– Det här är väldigt allvarligt. Så får det inte vara, säger franchisetagaren Carina Wilhelmsson.

"Brister i rengöringen".

Det slår inspektören från Miljösamverkan Östra Skaraborg fast efter att ha besökt två McDonald's-restauranger i Skövde, som Skaraborgs Allehanda tidigare skrivit om. Och på inspektörens bilder framgår snusket inne i de båda restaurangernas kök.

Det är beläggningar i diskmaskinerna och smuts kring en glassmaskin och på golvet. I en restaurang luktade det, enligt vad inspektören beskriver, illa ur golvbrunnen och i den andra var klinkerplattorna trasiga.

"Smutsigt och kladdigt runt fritös", skriver inspektören.
Foto: Miljösamverkan Östra Skaraborg

Hjulen tillhörande en fritös och bänkarna var inte heller rengjorda.

"Vid kontrollen konstaterade vi brister i rengöringen. Risken är att den rena disken förorenas av beläggningarna som finns inne i diskmaskinen. Smutsen och skräpet under bänkarna kan dra till sig skadedjur", skriver miljöinspektören i sitt beslut.

Smutsen var ingrodd

Om den ene restaurangen skriver inspektören:

"Vi bedömer att golvet i diskrummet är så pass skadat så att det är svårt att göra rent. Smutsigt vatten blir dessutom stående på de ställen där golvet är trasigt.


LÄS MER: Flera sjuka efter besök på McDonald's


Snusket kan få stora konsekvenser för kunderna. Av beslutet framgår det att den dåliga rengöringen gör att bland annat bakterier lätt får fäste och livsmedlen påverkas.

"Rutinerna för att rengöra anläggningen inte är tillräckliga eftersom smutsen var ingrodd. Dessutom saknas fungerande rutiner för att kontrollera att städningen utförs av personalen".

Beläggningar i diskmaskinen.
Foto: Miljösamverkan Östra Skaraborg

13-åring kunde ha dött

McDonald's-restaurangerna i Skövde drivs av samma franchisetagare, Carina Wilhelmsson, som driver McDonald's i grannkommunen Skara. Där, i Skara, inträffade en allvarlig incident i september för ett år sedan då McDonald's-personalens slarv höll på att kosta en 13-årig pojke livet.

– I Skara handlade det om en gäst som var allergisk mot ost, viket var väldigt olyckligt men dock en helt annan fråga. Det vi pratar om nu är de här två restaurangerna i Skövde och oavsett vem det varit som drivit dem är det mycket allvarligt. Vi vet vad vi ska göra och hur och rutinerna ses över hela tiden. Vi kommer göra allt för att det inte ska ske igen, säger Carina Wilhelmsson.

Inspektören beskriver att det luktade illa ur golvbrunnen.
Foto: Miljösamverkan Östra Skaraborg

Hon säger att bristerna ska vara åtgärdade.

– Alla punkterna vi fått till oss är åtgärdade, reparation av golv kommer ske nästa vecka. Vi tog tag i det direkt efter att de varit hos oss.

Hur har det kunnat se ut så här inne i köken?

– Det här är väldigt allvarligt. Jag har sett rapporterna och det är oacceptabelt. Så får det inte vara. McDonald's har höga krav och riktlinjer som vi måste efterleva. Jag ska ta reda på vad det är som gått fel och se till vad det är som hänt, så att inte liknande situationer inträffar igen.


LÄS MER: 13-åring nära att dö av cheesburgare på McDonald's


Om två veckor kommer Miljösamverkan östra Skaraborg göra en ny kontroll. Har inte McDonald's-restaurangerna skärpt till sig till dess kan miljönämnden beordra dem att betala vite.

Smutsen under värmeskåpet för hamburgarna.
Foto: Miljösamverkan Östra Skaraborg