Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här återförenas Lars med sin pappa – efter 31 år

Efter mötet i Sydkorea har Lars och hans pappa kontakt nästan dagligen.Foto: Privat
Det var inte förrän när han själv fick barn som Lars Westberg började fundera på att söka sina rötter.Foto: Privat

När Lars Westberg, 33, var fyra månader gammal adopterades han till en svensk familj i Trollhättan. 

Efter att länge ha letat efter sina biologiska föräldrar står han plötsligt utanför dörren till pappans hem i Sydkorea. 

Han har ingen aning om vad som kommer möta honom på andra sidan.

– Man är så nervös att allt stannar till, säger Lars Westberg.

Lars Westberg hade inte funderat så mycket över att söka sina biologiska föräldrar och sina rötter. Det var inte förrän när han själv fick barn som tankarna började snurra, som Ttela tidigare berättat.

– Äldsta dottern hade nattskräck och vaknade var tredje timme. När man gick där och vaggade med henne på natten så börjar huvudet snurra själv och man började fundera över sina egna första månader.

Nyfikenheten väcktes för hur föräldrarna upplevt förlossningen och hur hans första månader varit. Hade Lars föräldrar känt som Lars känner för att vara förälder?

Försök misslyckades

Lars åkte tillsammans med sin pappa till Sydkorea 2014 för att försöka hitta sina biologiska föräldrar med hjälp av organisationen Adoptionscentrum, men försöket misslyckades. Via programmet Spårlöst fick Lars under vintern 2015 chansen att söka föräldrarna igen.

Han möttes då först av beskedet att hans mamma inte ville träffa honom. Adoptionscentrum hade då fått svar på telegram de skickat ut när Lars var där senast.

"Hade förberett mig på det värsta"

– Jag hade förberett mig på det värsta. Jag försökte vara proffsig när jag tog emot beskedet, men det gjorde jätteont.

Men samtidigt har Lars förstående för hennes situation. Han berättar att mamman troligtvis hållit adoptionen hemlig för hennes nuvarande man, och att hon riskerar att bli utslängd om hennes man får reda på det.

Men Lars ville fortsätta att söka efter pappan. Han visste att hans pappa jobbat som taxichaufför, och på en av taxifirmorna fick de tag på ett nummer till hans faster. Fastern ordnar så att Lars ska få träffa pappan nästa dag.

Efter att ha fått kontakt med sin faster fick Lars träffa både sin pappa och flera släktingar i Sydkorea.Foto: Privat

"Så nervös att allt stannar till"

Innan han kliver in genom dörren hemma hos hans biologiska pappa tänker han på det han har läst i adoptionspapprena, där pappan beskrivs som kallhjärtad. 

– Det försvann ganska snabbt. Man är så nervös att allt stannar till. Han blir genast väldigt ledsen och det blir en lång kram. Det blev ett väldigt fint möte.

Lars får även träffa flera andra släktingar och det visar sig att han har en stor släkt.

Lars hade förberett sig på det värsta. Men mötet med pappan blev fint och känslosamt.Foto: Privat

– Det var helt underbart att få veta om hela släkten.

Sedan besöket hos pappan har de haft kontakt nästan dagligen. Och Lars längtar efter att få resa tillbaka till Sydkorea med sina egna döttrar när de blir lite äldre.