Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Volvo Cars nya storsatsning

Volvo Cars minskade i omsättning och vinst – under pandemin.
Volvo Cars har köpt upp Upplands Motor och Bra bil. Syftet med affärerna är att satsa på e-handel.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Volvos vd Håkan Samuelsson.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Volvo Cars har köpt upp Upplands Motor och dessutom tar de över Bra Bil.

Syftet med affärerna är en ny satsning på e-handel.

– Vi ser att förändring måste ske för att säkra försäljning i framtiden. Bilhandlarna utgör fortfarande en stor del av kärnverksamheten, så det är viktigt att vi är samspelta där, säger Maria Dagman, presstalesperson för Volvo Cars, till Göteborgs-Posten.

Volvo Cars ägde sedan tidigare 50 procent av Bra Bil och nu vill de ta över hela verksamheten. 

Affären med Upplands Motor ska först prövas av konkurrensmyndigheterna, men sedan är det fritt fram för Volvo Cars och deras nya satsning: E-handel.

– Vi är i ett skede av förändring just nu. Vi ser att kunderna vill köpa saker online och bilindustrin är inget undantag. Detta är en förändring som måste ske, och tanken med de här uppköpen är att vi ska stationera ett ledande exempel på hur man kan ha en digital närvaro för kunderna och samtidigt ha den här fysiska kontakten, och hur de här två kan jobba i samklang med varandra, säger Maria Dagman till GP.

”Win-win-situation”

Göteborgsbolaget Bilia, som är återförsäljare för Volvo, backade på börsen i samband med att affärerna offentliggjordes. Men Maria Dagman menar att detta inte är något som kommer att påverka partnerskapet med Bilia i framtiden.

– Det är inget som förändras i det avseendet. Vi har haft en egen återförsäljare tidigare och har alltid kunnat jobba på båda fronter. Volvo Bil har samarbetat med andra återförsäljare, och det förändras inte. Vi vill ha en större närvaro och ser det som en win-win-situation för båda, att det leder till en ökad försäljning i framtiden, säger hon till GP.

I samband med coronapandemin har flera företag i Sverige tvingats permittera sina anställda. Under året har nästan 30 miljarder kronor betalats ut i permitteringsstöd och företagen AB Volvo och Volvo Cars fick en miljard vardera, rapporterar Dagens Nyheter


TV: Över 4 000 tjänster ska bort på Volvo

Hägerstrand: Volvos förtroende stärks.