Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vinnarförslaget: Så ska nya Hagastationen se ut

Det vinnande bidraget blev Gläntan.Foto: Göteborgs stad
Det vinnande bidraget blev Gläntan.Foto: Göteborgs stad

Fem förslag stod i final för att bli nya Station Haga i centrala Göteborg.

Vinnaren blev det dansk-svenska bidraget Gläntan som ska stå klart år 2026.

– Det finns ett helhetstänk och en rörelse i förslaget, men också ett väl avvägt lugn, säger Johan Rehngren, juryns ordförande.

Vinnaren är korad. Förslaget Gläntan blir nya Station Haga för en av Västlänkens tågstationer. Bland annat motiverar juryn sitt val med att Gläntan håller sig inom de ekonomiska ramarna för stationen, samt att det är genomförbart och realistiskt. 

– Bland annat har det lagts stort fokus på markbeläggningen, både i gestaltning och som ett sätt att leda resenärerna vidare, säger Johan Rehngren, juryns ordförande och stadsträdgårdsmästare, till Göteborgs stad.

Detta bidrag hette Fläta samman.Foto: Göteborgs stad
Detta bidrag hette Förgrena & förena.Foto: Göteborgs stad

Fokus på naturen

Som en del av det vinnande förslaget kommer parkmiljöerna i både Kungsparken och Haga kyrkoplan att återställas i den mån som det går efter byggarbetet. Så som nyplantering av träd och ett fokus på parkernas ekologiska värde. 

– Det finns ett helhetstänk och en rörelse i förslaget, men också ett väl avvägt lugn. Vilket är viktigt i en miljö där oerhört många människor ska röra sig tillsammans utan att det blir stressande och som ska vara tillgänglig för alla, säger Johan Rehngren till Göteborgs stad.

Detta bidrag hette Portal.Foto: Göteborgs stad
Detta bidrag hette Trinus.Foto: Göteborgs stad

Lång väg till verklighet

Även fast förslaget är framröstat är det fortfarande en lång väg till verklighet. Det innebär bland annat att tävlingsbidraget kanske inte ser precis ut som på bild.

– I och med att det är en tävling har det inte förekommit någon dialog mellan arkitekterna och beställarna, utan den delen tar över nu. Det innebär att det finns vissa områden som i samarbete med oss behöver utvecklas och fördjupas för att säkerställa gestaltningen från start till mål, säger Johan Rehngren.

Förslaget är ritat av arkitektbyrån Gottlieb Paludan architects och ÅF Infrastructure.