Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är Västtrafiks nya och färgglada bussar

Här är Göteborgs nya spårvagn
Så här ska nya bussarna se ut.
Foto: EDDIE LÖTHMAN / PRESSBILD
År 2026 kommer Expressbussarna vara ett minne blott.
Foto: ANDERS YLANDER
Västtrafik byter namn på tre busslinjer den 13 december.
Foto: Lovisa Waldeck

När Västtrafik ändrar sina tidtabeller i mitten på december kommer man också ändra namn på tre av expresslinjerna.

Gul, Rosa och Blå express byter då namn till X1, X2 och X3. 

– Förändringen är ett led i arbetet med att utveckla kollektivtrafiken och göra det tydligare för resenärerna, säger Mikael Olsson, chef för trafikfrågor på Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Det är inte bara namnen på linjerna som ändras, för att lättare kunna identifiera en expressbuss kommer också bussarna att bli rosa framtill. 

Samtliga expresslinjer kommer byta namn i framtiden, men de tre första linjerna ut är Gul, Rosa och Blå som blir X1, X2 och X3 när tidtabellerna ändras den 13 december i år.

Arbetet med att ändra också de andra expresslinjerna kommer pågå fram till 2026, skriver Västtrafik i ett pressmeddelande.

Också stomlinjebussar kommer få nytt utseende, de blir gröna framtill. Men behåller sina vanliga namn. Där har arbetet med att byta ut bussar påbörjats, bland annat på linje 16.

”Kommer göra det enklare”

– Enhetliga namn och design kommer göra det enklare att resa och hitta rätt, både för vana och nya resenärer, säger Mikael Olsson, chef för trafikfrågor på Västtrafik, i pressmeddelandet.

Syftet med förändringarna är att göra det tydligare för resenärerna.

– Expressbussarnas syfte är att vara en snabb länk mellan yttre områden och centrala bytespunkter. I det nya designkonceptet blev förkortningen av express X. Vi förstår att det kan kännas som en stor förändring för resenärerna så här i början, men vi tror och hoppas att man snabbt vänjer sig, säger Mikael Olsson, i pressmeddelandet.