Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är Västsveriges nya flagga

Flaggar för väst. Anders Källström, vd för Västsvenska Industri- och Handelskammaren, tycker att flaggan gör sig bäst mot blå himmel och gröna skogar. Till höger Robert Odenljung. Foto: SARA PETTERSSON
GÖTEBORG. En stor tanke. En enkel symbol.
Nu ska Västsverige, Halland medräknat, enas under en flagg - för regionens bästa.
- Tanken är att flaggan ska symbolisera regionen, Sverige fast annorlunda, säger Anders Källström, vd för Västsvenska Industri- och Handelskammaren.

FAKTA

EN SYMBOL FÖR VÅR BAKGRUND

  • Flaggan togs fram av heraldikern Per Andersson för fjorton år sedan. Den bygger på Götalandsflaggan, från 1970, med ett blått kors med gula fält. Skillnaden är att man har lagt till ett vitt innerkors.
  • Färgerna har anknytning till Folkungaättens vapen, sköldemärket tre kronor och i Göteborgs stadsvapen. Det vita innerkorset påminner också om att Halland en gång tillhört Danmark.
  • Att Bohuslän och delar av Dalsland varit norskt visas i de vita och blåa färgerna.


Källa: PER ANDERSSON

När svensken vaknade för 150 år sedan gick han eller hon till jobbet, ladugården runt husknuten. 500 meter.
I dag pendlar vi i snitt fem mil till jobbet. Du vaknar i Stenungsund, jobbar Göteborg, handlar mat i Kungsbacka och semestrar i Strömstad.

Ny geografi

- Geografin håller på att ritas om, sammanfattar Anders Källström, och fortsätter. Vi har gått från kommun till region. Kommun är inte längre ett relevant begrepp.
Vi bor och arbetar i Västra Götalands regionen. Därför anser Anders Källström att fokus borde ligga mer på regional nivå.
- Sverige är inte likadant överallt. Vi talar samma språk, vi hejar på Tre kronor och Carola i melodifestivalen, så man kan ju tro det men varje del har egna förutsättningar.

Visa sammanhållning

När man ändrar på något så grundmurat som geografin tror Anders Källström att det underlättar med en symbol.
Han tycker att flaggan ska användas för att visa att vi västsvenskar håller ihop.
- Den ska kunna ersätta vimpeln men aldrig svenska flaggan. När du fyller år och firar högtider är det svenska flaggan som gäller. Den västsvenska flaggan är vardag. Den svenska fest.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!