Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är Västsveriges mest inflytelserika

Håkan Hellström – mest inflytelserik i Västsverige.
Foto: ANDERS YLANDER
Göteborgs store son som i somras slog alla tiders publikrekord på Ullevi.
Foto: ROBIN ARON

Här presenterar GT stolt årets 100-lista!

Bland Västsveriges alla politiker, artister, sportstjärnor, företagsledare, mediepersonligheter med flera har vi valt ut dessa inflytelserika personer som påverkar oss på ett eller annat sätt.

I topp ligger allas vår Håkan Hellström som berört så många med sin musik och sina texter. I somras slog han alla tiders publikrekord på Ullevi med drygt 70 000 besökare per konsert två dagar i rad.

1. Håkan Hellström, 42, arenarockare

Göteborgs store son.

Superstjärnan som året om är på hela Sveriges läppar.

En självklart etta på GT:s 100-lista – Håkan Hellström. 

Mer om vinnaren läser du här!

2. Alicia Vikander, 28, skådespelare och filmproducent

Göteborgs stora Hollywood-stjärna som i år tog hem världens mest prestigefyllda filmpris. Alicia Vikander vann en Oscar för rollen som Gerda Wegener i "The Danish Girl" i kategorin Bästa kvinnliga biroll. Det var första gången en svensk skådespelare fick en Oscar sedan 1975.

Alicia Vikander.
Foto: PAUL BUCK / EPA / TT

3. Ann-Sofie Hermansson, 52, kommunstyrelsens ordförande

Blev Göteborgs mäktigaste politiker när hon tillträdde som kommunstyrelsens ordförande i april i år. Innan dess arbetade "Soffan", även tidigare truckförare, som ombudsman för S i Europaparlamentet. I höstas bjöd hon in göteborgarna att luncha och prata med henne på en restaurang i Haga.

4. Anna Johansson, 45, infrastrukturminister

Var S-kommunalråd i Göteborg innan hon blev statsråd och minister i Löfvens regering. Efter att ha varit infrastrukturminister i drygt två år har hon det senaste året fått kämpa i rejäl motvind, bland annat med turerna kring hennes statssekreterares resor.

5. Håkan Samuelsson, 65, företagsledare

Vd för personbilstillverkaren Volvo sedan oktober 2012 och har lyckats få försäljningssiffrorna att peka uppåt sedan dess. Enligt källor till Dagens Industri är bolagets plan nu att gå till börsen under 2017. Färska siffror visar att Volvo Cars i år har ökat sin försäljning i USA med nära 20 procent. Framgångarna innebär också fler jobb i Göteborg.

6. Bert Karlsson, 71, entreprenör

Entreprenören och miljonären Bert Karlsson lämnar ingen oberörd. Både uppskattad och ifrågasatt. Med stor ekonomisk framgång har han drivit bolaget Jokarjo AB inom asylbranschen. Nu expanderar hans bolag med hustrailers, där ingen mindre än Anders "Arga snickaren" Öfvergård slagit sig ihop med Karlsson.

7. Pia Sundhage, 56, fotbollstränare

Ledde svenska landslaget till ett historiskt OS-silver i Brasilien. Sundhage är född i Ulricehamn, men det var under tiden i Mölndalsklubben Jitex som hon rönte sina största framgångar som spelare. Nyligen fick hon motta priset "Årets göteborgare" av en jury bestående av representanter från Göteborg & Co, GT och Sveriges Radio P4 Göteborg.

Pia Sundhage.
Foto: NORA LOREK

8. Miriam Bryant, musiker

Tiotusentals göteborgare såg Miriam Bryant när hon uppträdde på Götaplatsen på Kulturkalaset i somras. Innan det hade hon gjort succé när hon stod på scen tillsammans med Håkan Hellström på under de två redan nu klassiska spelningarna. Nu är hon nominerad till flera priser på P3 Guld-galan som äger rum i januari.

9. Henrik Stenson, 40, golfspelare

Vilket år! Med sin seger i British Open på Royal Troon blev Stenson den första svenska majorvinnaren på herrsidan. 40-åringen från Göteborg tilldelades nyligen Bragdguldet för en “barriärbrytande bragd med iskyla och en historisk duell” efter att ha besegrat storspelaren Phil Mickelson efter ett drama som sent ska glömmas.

10. Cecilia Malmström, 48, EU-kommissionär

Tung L-politiker som sagt att hon har sitt hjärta i Göteborg, staden där hon vuxit upp, även om hon nu bor i Bryssel. Där är hon kommissionär i europeiska kommissionen. Hon har ansvar för utrikeshandel och handelsavtal, och den senaste tiden ägnar hon bland annat mycket tid åt det avtal som ska underlätta handeln mellan EU och USA.

Cecilia Malmström.
Foto: ROBIN ARON

11. Ingvar Oldsberg, 71, programledare 

Ständigt denne Oldsberg. Nu även Göteborgskulturens räddare i nöden. Arbetar intensivt med att bevara kulturskatter i staden, så som ostindiefararen och hamnens kranar. Ingvar Oldsberg är en göteborgare ut i fingerspetsarna som använder sin makt för att göra staden bättre. Gör dessutom succé i programmet Sverigequizen tillsammans med Björn Hellberg och som programledare i Bingolotto.

12. Alice Teodorescu, 32, chef för Göteborgs-Postens ledarredaktion

För många, en frisk fläkt som vågar ta bladet för munnen och hålla öppen debatt, för andra en krönikör som tagit GP längre till höger än någonsin tidigare. Teodorescus texter får i regel stor spridning och oavsett politiskt tyckande kan man inte komma ifrån att hon är en opinionsbildare av rang.

13. Mats Grauers, 71, klubbordförande

Frölundas ledare, spelare och supportrar har Mats Grauers att tacka för mycket. Klubbens starke man har en stor del i Frölundas mäktiga resa från en tom kassakista till SM-guld och Sveriges bästa ishockeylag. Grauers är även drivande i arenafrågan som ständigt är en het potatis i Göteborg.

14. Andreas Andersén, 44, Liseberg

Dansken, numera boende i Göteborg, axlar den tunga manteln som vd för Sveriges bästa och största nöjesfält. Tillträdde år 2011 och visst har de gått bra för Liseberg sedan dess. Rekordomsättningar både 2014 och 2015.

15. Agnes Wold, 61, professor

Utsedd till årets kvinna 2016 av Expressen. Professorn i bakteriologi har avlivat myter kring hälsa på löpande band, skapat 10 användbara budord och blivit en feministisk förebild. Förtjänar minst sagt en placering på topp 20. 

Agnes Wold.
Foto: ROBIN ARON

16. Camilla Nyman, 50, Göteborg & Co

Vd för Göteborg & Co, företaget med uppgift att marknadsföra och lyfta Göteborg både nationellt och internationellt. 

Innehar alltså en av de viktigaste posterna för Göteborgs stads framtida utveckling, men är ändå relativt okänd för stadens invånare. 

17. Roger Rönnberg, 45, ishockeytränare

Tog över Frölunda 2013 och har med ett tydligt och övertygande ledarskap byggt upp Sveriges bästa ishockeylag. Rönnbergs tro på och förmåga att utveckla och förädla unga talanger har gjort 45-åringen från Luleå till en av Sveriges mest eftertraktade tränare. Har kontrakt med Frölunda till 2019.

Roger Rönnberg
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

18. Lasse Kronér, 54, programledare

Kan man bli mer folkkär än Lasse Kronér? Troligtvis inte. Programledaren, musikern och urgöteborgaren fortsätter att sprida glädje, inte minst i programmen "Doobidoo" och "Smartare än en femteklassare"

19. Annika Strandhäll, 41, socialförsäkringsminister

Sitter som socialförsäkringsminister i regeringen sedan 2014 för Socialdemokraterna. Hamnade lite i blåsvädret efter att det stod klart att hon behållet fackets lägenhet trots villaköp i Stockholms skärgård. 

20. Henrik Lundqvist, 34, ishockeyspelare

Frölunda-supportrarnas störste idol efter gulden 2003 och 2005. Kallas emellanåt för kungen av New York för sina insatser mellan stolparna i Rangers. Var den mest givne i det svenska World Cup-laget, som dock åkte ut mot Europa-laget i semifinalen. Skrev 2013 ett monsterkontrakt, som räcker till och med 2020. 

21. Klas Friberg, 56 polischef

Som regionchef för polisen i Väst har Klas Friberg haft ett svårt år. Gängvåldet i Göteborg tycks eskalera och allt fler poliser visar sitt missnöje till myndigheten. 

Under året har han alltid stöttat sina kolleger på fältet och jobbar med att få fler poliser till regionen

22. Leif Mannerström, 76, stjärnkrögare

Stjärnkocken Leif Mannerström återvände för en sjätte säsong med Sveriges Mästerkock. Han fortsätter också sin kamp mot dålig mat på äldreboenden och snabbmatskedjor. Att sluta jobba finns inte på kartan för 76-åringen.

Leif Mannerström.
Foto: ROBIN ARON

23. Ola Serneke, 45, entreprenör

Ägare och vd för byggföretaget Serneke som har stora byggprojekt över hela landet. Allt från Kungälvs nya shoppingcenter på 35 000 kvadratmeter till bostadsområdet i Ingared utanför Borås. 

24. Ann-Sofi Lodin, 53, C, regiondirektör 

Hon är ansvarig för hela Västra Götalandsregionens vårdapparat och var utnämnd till mäktigaste kvinnan i välfärden 2014. Lodin basar över drygt 50 000 västsvenskar och har en lön på 170 000 kronor. 

25. Felix Kjellberg, 27, Youtube-stjärna

Det är nog många som har missat Felix Kjellberg, även kallad Pewdiepie, men hos den yngre generationen är han omåttligt populär. För att sätta det i perspektiv är han #1 i världen på Youtube med över 50 miljoner prenumeranter – 20 miljoner fler än tvåan. 

Felix Kjellberg
Foto: PELLE T NILSSON

26. Mats Gren, 52, klubbdirektör och sportchef

När Martin Kurzwelly 4 december 2015 fick sparken som klubbdirektör flyttades det ansvaret tillfälligt över till sportchefen Mats Gren. Drygt ett år senare har han fortfarande dubbla titlar i Göteborgs största fotbollsklubb. Har sitt finger med i det mesta som händer i och runt IFK Göteborg.

27. Erik Sollenberg, 53, reklambyråchef

Stort år för Forsman & Bodenfors med Erik Sollenberg i spetsen. Företaget kunde inte bara fira 30 år utan blev också sålt till företaget MDC Partners. Sollenberg fortsätter som vd för bolaget men under amerikansk flagg. 

28. Laleh Pourkarim, 34, artist

Superhiten ”bara få va mig själv” har gått varm på radiokanalerna under året. Utöver att producera det nya albumet ”Kristaller”, har hon ägnat sin tid att vara låtskrivare och producent i Los Angeles. 

Laleh Pourkarim.
Foto: (C) SIMONE SYVERSSON

29. Carin Kindbom, 48, Svenska mässan

Vd och koncernchef för Svenska Mässan i Göteborg. Kindbom presenterade stolt nya rekordsiffror för Svenska Mässan under året, där nästan 1,8 miljoner besökare kunde räknas in. 

30. Jan Eliasson, 76, vice generalsekreterare FN

Toppdiplomaten från Göteborg fick det prestigefyllda uppdraget som vice generalsekreterare 2012. Han lämnar nu uppdraget vid årsskiftet och har blivit hyllad av regeringen för sina insatser med belöningsmedaljen Illis Quorum, av 18:e (den högsta) storleken.  

31. Sofia Dahlström, 43, chefredaktör GT 

Blev GT:s chefredaktör våren 2015 och under hennes ledning har GT befäst rollen som digital nyhetsledare i Västsverige. GT är nu större än någonsin digitalt. Sofia Dahlström arbetar särskilt för att ökat tidningens fokus på granskande journalistik.

Sofia Dahlström
Foto: ANNA SVANBERG

32. Jan Wallberg, 55, Gekås

Det var inga små skor som Jan Wallberg skulle fylla ut efter den omåttligt populäre Boris Lennerhov. Storvaruhuset Gekås har tågat på med Jan Wallenberg som förare och fortsätter att öka i omsättning år för år. 

33. Dan Sten Olsson, 69, företagare

Arvtagare, huvudägare och koncernchef i Stenakoncernen. Hamnade på en betryggande 262 plats på Forbes ”The World´s Billionaires list". 5,2 miljarder dollar uppskattar Forbes förmögenheten till. 

34. Belinda Olsson, 42, journalist

Efter att ”SVT Debatt” lades ner tog det inte lång tid innan SVT rekryterade Belinda Olsson till sitt nya program, "Opinion Live”. Programmet ersatte ”SVT Debatt” och tillsammans med Olle Palmlöf delar de på ansvaret som programledare.  

35. Glenn Hysén, 57, profil

En av Göteborgs största profiler. Legendarisk fotbollsspelare, uppskattad krönikör och nu även stolt huvudperson i sin egen julkalender. Glenns goa jul, ett samarbete mellan Glenn och GT, blev en stor succé i stugorna. 

36. Camilla Läckberg, 42, författare

Deckardrottningen fortsätter håva in miljoner för sina böcker som bland annat utspelar sig i Fjällbacka där hon är född. Under förra året kunde hon plocka ut 24 miljoner ur sitt bolag. Läckberg skrev även texten till årets officiella Stockholm Pride-låt, ”Kärleken är vi”. 

Camilla Läckberg.
Foto: /IBL

37. Jonas Ransgård, 45, politiker

Gruppledare för Moderaterna i kommunfullmäktige och vice ordförande i kommunstyrelsen. Har under året kunnat glädjas åt att Moderaterna ser ut att öka i Göteborgs kommun. 

38. Janne Josefsson, 64, reporter

Journalisternas journalist. Namnet är fortfarande synonymt med grävande journalistik, vassa frågor och jakten på svar. Ringer Janne Josefsson från uppdrag granskning, ligger du antagligen pyrt till. 

39. Lotta Engberg, 53, programledare

Den populära, folkkära artisten och programledaren fortsätter att dra allsångsentusiaster från hela landet till Göteborg. En sommar på Liseberg är inte fulländad utan "Lotta på Liseberg".

40. Jill Johnson, 43, artist

Sångerskans deltagande i ”Så mycket bättre” lämnade nog ingen oberörd. Hennes vackra countrysound tillsammans med den känslosamma texten till ”Himlen är oskyldigt blå” fick tårarna att rinna hos Kenneth Gärdestad. Sångerskan har i många år bott i Borås-trakten.

Jill Johnson.
Foto: /IBL

41. Mia Skäringer, 40, skådespelare

Det har varit ett tufft år för skådespelaren och komikern som drabbades av utmattning och fick sjukskriva sig. I ett känslosamt inlägg, delat och gillat av tusentals, berättade hon om stressen och pressen. 

42. Isabelle Gulldén, 27, handbollsspelare

En av världens absolut bästa handbollsspelare. Sköt i våras sitt CSM Bukarest till Champions League-titeln efter en riktig rysare mot ungerska Györ. Totalt blev det 15 (!) mål för Gulldén i finalen. 27-åringen har alltid en nyckelroll i det svenska landslaget.

43. Martin Lundstedt, 49, Volvo group Sverige

I oktober i fjol tillträdde Martin Lundstedt som ny vd för för AB Volvo. I april i år gick Volvo upp på börsen efter en stark kvartalsrapport och i en intervju med DN säger Lundstedt att han siktar på att göra Volvo både större och mer lönsamt.

Martin Lundstedt
Foto: STINA STJERNKVIST/TT

44. Matilda Brinck-Larsen, 44, enhetschef 

Fotbollsledaren tilldelades i september Uefa:s "Grassroots Week Awards" för sitt arbete med ensamkommande barn i Sandarna Lag C. Hon uppmärksammades i somras då hon kände sig tvungen att avbryta en match efter att ledaren för motståndarlaget skulle ha skrikit rasistiska ord.

45. Anders Karlsson, 55, polislarmare

Polisinspektören Anders Karlsson fick ett enormt genomslag i sociala meder efter att han skrivit ett debattinlägg i GT. Han menade att rikspolischefen Dan Eliasson förminskade gärningsmannens handlingar i samband med en intervju om mordet på ett HVB-hem där Alexandra Mezher dödades. 

46. Lotta Schelin, 32, fotbollsspelare

När världsstjärnan från Kållered söder om Göteborg efter åtta framgångsrika säsonger i franska Lyon återvände till Sverige valde hon Rosengård i Malmö. Hon avslutade sejouren i Frankrike med Champions League-guld och hade en given huvudroll i det svenska landslag som tog silver i OS.

47. Joel Lundqvist, 34, ishockeyspelare 

Frölundas viktigaste ledare, brukar tränaren Roger Rönnberg säga om den minst kände tvillingen. När Frölunda i våras tog tillbaka SM-bucklan, elva år efter det senare guldet, hyllades Joel intensivt i alla sammanhang. Inte minst på Götaplatsen, dagen efter guldmatchen i Skellefteå.

Joel Lundqvist.
Foto: MICHAEL ERICHSEN

48. Nils Wiberg, 68, vd och ägare Prioritet Finans

Frispråkig ägare till det mycket lönsamma finansbolaget Prioritet Finans, som är IFK Göteborgs största sponsor. Pumpar också in miljoner i Djurgården och Redbergslid. Skapar ofta rubriker och är en av Göteborgs rikaste personer.

49. Helene Odenjung, 51, politiker

Som kommunalråd och gruppledare för Liberalerna i kommunfullmäktige i Göteborg är hon en av Västsveriges mest tongivande politiker. Hon är också ledamot i partiledningen som förste vice partiordförande.

50. Christian Lechtaler, 44, klubbdirektör

När han värvades till Frölunda 2011 visste ingen vad som komma skulle. Då plockades han in som assisterande tränare till Kent Johansson. När Frölunda i våras tog SM-guld var klubbdirektören en av arkitekterna bakom succén. 

51. Josephine Freje, 34, journalist

Guldspadevinnaren Josephine Freje värvades till Expressen/GT i fjol som tidningens korrespondent i Bangkok. Hennes granskande och djuplodande reportage från Thailand, som bland annat behandlat livstidsdömda svenskar, läses av många.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

52. Glenn Strömberg, 56, fotbollsexpert och entreprenör

Den tidigare fotbollsstjärnan är flitig expertkommentator i tv och har även satsat hårt på ett liv som entreprenör, boende i Italien. Med produkter som olivolja och pasta under varumärket "Glenn Strömberg Collection" sprider han italiensk matkultur i Sverige.

53. Daniel Bernmar, V-politiker

Vänsterpartiet med kommunalrådet Daniel Bernmar har drivit frågan om sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende och satt Göteborg på kartan. Oppositionen är dock kritisk och menar att projektet är fört dyrt och orealistiskt.

54. Dennis Andersson, 61, cupgeneral och klubbdirektör

Säg Mr Dennis – och många fotbollsmänniskor runtom i världen vet vem det är. Dennis Andersson är klubbdirektör i Häcken, men framför allt är han känd som generalsekreterare för Gothia cup – världens största fotbollsturnering.

Dennis Andersson.
Foto: ANDERS YLANDER

55. Nellie Berntsson, 16, bloggare

Stjärnbloggerskan har spridit sina vingar och fått en egen krönikesida på Omtalat.se och har även publicerat en självbiografi under året – "Jag är Nellie".

56. Jörgen Lennartsson, 51, fotbollstränare

Han hade en tunn trupp och ett tufft program. Medan folket vid sidan av jagade plus i budgeten, ledde Blåvitts tränare Jörgen Lennartsson klubben till en fjärdeplats i allsvenskan och nästan gruppspel i Europa league. 

57. Julia Mjörnstedt Karlsten, krönikör

GT:s krönikör är mycket uppskattad av läsarna. Mjörnstedt, grundaren av Ung Cancer, skakar om och berör med sina självutlämnande krönikor om ämnen som ensamkommande barn och förakt mot fetma. I november utsågs hon till Årets Mama-inspiratör.

Julia Mjörnstedt Karlsten.
Foto: ROBIN ARON

58. Rossana Dinamarca, 42, politiker

Vänsterpolitikern som inte skräder med orden, eller avskyn mot Sverigedemokraterna. Har fortsatt att var en nagel i ögat på partiet, bland annat genom att skapa ”hip-hop kaos” under en av SD:s konferenser.

59. Joakim Lamotte, 38, krönikör

Hatad och älskad. Krönikören Lamotte forsätter att skapa vågor på sociala medier med sitt tyckande från bilsätet. Senaste flodvågen kom efter att han hävdade att han gjort mer för kvinnor än FI gjort på 10 år.  

60. Patrik Sjöberg, 51, idrottsprofil

Det har gått 29 år sedan han satte världsrekord och tog VM-guld. Men Patrik Sjöberg är fortfarande aktuell i högsta grad. Han hörs och syns i tidningar och tv i olika sammanhang. Oftast i samband med friidrott eller sexuella övergrepp inom idrotten.

61. Martin Wannholt, 49, politiker

Martin Wannholt, tidigare i Moderaterna, blev politisk vilde efter att ha gått emot partilinjen och "kuppat" sig in i Göteborgs kommunstyrelse med hjälp av partiet Vägvalet. Men Wannholt fortsätter att vara en stark politisk profil, som planerar att starta ett eget parti.

62. Clara Henry, 22, Youtube-stjärna

Ytterligare en ung Youtube-stjärna på listan som tagit sitt kändisskap vidare från nätet till allmänheten. Kommer att vara programledare under nästa års uppsättning av Melodifestivalen. Hon har även släppt sin egen klädkollektion. 

Clara Henry
Foto: /IBL

63. Sineva Ribeiro, 48, fackordförande

En tung röst i debatter kring sjukvårdsfrågor. Jobbar intensivt med att förbättra sjuksköterskors arbetsvillkor och sitter som vårdförbundets ordförande.  Erhåller inte bara en plats på GT:s Topp 100 utan återfinns också på plats 10 i Dagens Medicins maktlista.

64. Pam Fredman, 66, Rektor

Göteborgs universitets rektor, professor i neurokemi och sedan november i år även ordförande för globala universitetsorganisationen. Kommer att lämna posten som rektor på GU under 2017, efter 11 år vid rodret. 

65. Sophia Djiobaridis, 54, journalist

Uppdrag gransknings vassa reporter greps i Zambia tillsammans med kollegan Åke Wehrling tidigare i år. Under arbetet med ett reportage om de försvunna biståndsmiljonerna sattes de båda i häktet under två dagar. Arbetet fick slutföras av kollegerna på Uppdrag granskning. Det stod klart att drygt 30 miljoner förskingrats. 

Sophia Djiobaridis
Foto: ROBIN ARON

66. Peter Hjörne, 64, tidningsägare

Stampen begärde rekonstruktion och har varslat ett 100-tal tjänster. Peter Hjörne fortsätter att leva lyxliv. Under året har han fått ta mycket kritik kring mediebolagets kris men är trots allt en av Göteborgs största företagsledare. 

67. Lisa Jonsson, 15, YouTube -stjärna

Lisa "Miss Lisibell" Jonsson driver en Youtube-kanal med över 388 000 prenumeranter och över 200 miljoner visningar. En tydlig stjärna hos den yngre målgruppen vars fans älskar hennes utspel och klipp på nätet.

68. Mattias Göransson, chefredaktör

Mattias Göransson, chefredaktör för Göteborgsmagasinet Filter, nominerades till priset Årets journalist för sitt reportage "Den svenska trollfabriken" om hur svenska medier förhåller sig till rysk propaganda. Men han fick också stort mothugg i en debatt med DN.

69. Roger Holtback, 71, nestor inom näringslivet

Roger Holtback är tidigare Volvo-chef och en av Göteborgs främsta näringslivstoppar. I december i fjol annonserades att Svenska mässan, i vars stiftelse Holtback är ordförande, vill bygga bland annat två nya torn för att ta tillvara på en ökande tillväxttakt. En satsning på tre miljarder kronor enligt Byggvärlden.

70. Bo Edsberger, 55, Göteborgsvarvet

Mannen bakom världens största och tillika omåttligt populära halvmara Göteborgsvarvet. 2016 års Göteborgsvarv kunde presentera två nya varv. Cityvarvet, ett stadslopp för tonåringar, och Trailvarvet för terränglöpare. 

71. Meraf Bahta, 27, friidrottare

Det blev inget internationellt guld under året för löparen. Men silvret på 5000 meter vid EM i Amsterdam och sjätteplatsen i OS-finalen på 1500 meter i Rio gav Bahta titeln Årets friidrottare i Sverige.

72. Emanuel Karlsten, 33, sociala medier expert

Mannen med kanske bäst koll på sociala medier. Håller föreläsningar för företag och privatpersoner som vill ta del av den relativt nya och ibland svårförstådda världen som är sociala medier. Sitter även i juryn för Stora radiopriset och Blogawards. 

Emanuel Karlsten.
Foto: LISA MATTISSON EXP

73. Frank Andersson, 61, klubbordförande

När delar av IFK Göteborgs styrelse hoppade av inför årsmötet i mars kom Frank Andersson in i bilden. Det tidigare kommunalrådet var redan ordförande i Gunnilse IS sedan 1994 när han valdes till ordförande även i ekonomiskt krisande IFK Göteborg.

74. Theo Papaioannou, 41, politiker

Turerna kring trängselskatten i Göteborg har varit många. Som partiledaren för Vägvalet fortsätter han stångas mot det som majoriteten av Göteborgarna vill bli av med:Trängselskatten 

75. Hans Wallenstam, 55, fastighetskung

Ärvde som 29-åring tronen som Göteborgs fastighetskung av sin pappa. Wallenstam fastigheter kunde under året stoltsera med utmärkelsen Stora Förnybarhetspriset 2016, genom att producera och sälja 100 procent grön el. 

76. Charlotte Ljunggren, 49, flygplatschef

Landvetter har fortsatt växa under flygplatschefen Charlotte Ljunggrens vingar. Under de tio kommande åren kommer den helt ny stadsdelen Airport City byggas. Dessutom kommer flygplatsen att få ett eget stopp efter sträckan Göteborg och Borås.

77. Henrik Signell, 39, handbollstränare

Han tog i våras sitt fjärde guld på fyra försök när han ledde Sävehofs handbollsdamer till det åttonde raka SM-guldet. I maj tog den framgångsrike tränaren även över landslaget, som han ledde både under OS och på hemmaplan.

78. Anna Mannheimer, 53, författare

Ett intensivt år för Anna Mannheimer. Fick utmärkelsen Göteborgs Spårvägars Kulturpris och således sitt namn på en spårvagn. Har under hösten spelat upp den tredje och sista delen av succétrilogin tillsammans med sin man. Sista delen ”Döden- andra sidan är ni klara” hade premiär i september och spelades på Draken.  

Anna Mannheimer.
Foto: ROBIN ARON

79. Frida Boisen

GT:s tidigare chefredaktör är i dag digital chef och ansvarig utgivare på Bonnier Tidskrifter. Hennes krönikor om jämställdhet och digital livsstil uppskattas av många och delas flitigt i sociala medier. I november nominerades hon till utmärkelsen Årets affärsnätverkare 2016.

80. Lovisa Lindh, 25, friidrott 

2016 var med god marginal det bästa året i karriären för Kungälvs löpardrottning. Vid EM i Amsterdam tog hon brons, på sätt och vis överträffades medaljen i OS då hon i semifinalen sprang 800 meter på 1.59,41 och passerade drömgränsen två minuter.

81. Sarah Britz, 51, chefredaktör

Lämnade Göteborgs–Posten efter 20 år på bygget och tog platsen som Gatutidningen Faktums chefredaktör. I år kunde Faktum fira 15 års jubileum och likt många andra tidningar har de brottats med ekonomiska problem under året.

82. Petra Mede, 46, komiker

Hyllades över hela världen efter sin insats som programledare för Eurovision Song Contest tillsammans med Måns Zelmerlöw. Det var andra gången hon stod som värd för programmet, en ära som bara två andra personer har fått. 

83. Lotta Säfström, 55, direktor

Direktor på Göteborgs Kyrkliga stadsmission, ledamot i Arbetsgivaralliansens styrelse och ordförande i Famna. Genomför dagligen ett gediget arbete för att förbättra situationen för stadens och landets mest utsatta. 

Lotta Säfström.
Foto: Privat

84. Hector Valeria, 64, ungdomsledare

Eldsjälen Hector Valeria har gjort sig känd i Biskopsgården för sitt arbete med ungdomar. Han har varit tränare i Solväders FC sedan klubben grundades och tror att fotbollen kan vara en motkraft till kriminaliteten i stadsdelen. Hyllades som en "Äkta hjälte" av Betsson tidigare i år.

85. Madeleine Olsson, 71, gynekolog och mecenat 

Stenadottern Madeleine Olsson-Eriksson är Västsveriges rikaste kvinna enligt den lista som Veckans affärer publicerades tidigare i år. Hon är utbildad läkare, gynekolog, och har verksamhet i centrala Göteborg. Utnämnd till hedersdoktor av Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

86. Annika Andersson, 48, komiker

Drottningen av svensk buskis har tillsammans med Claes Månsson under året jobbat med den nya föreställningen Revyn 2.0. Föreställningen har gått varm på Lisebergsteatern under hösten.  

87. Kristina Landgren Carestam, 46, Pixbo

Som sportchef i Mölnlycke-klubben jobbar hon med dubbelt fokus, både damer och herrar ska matchas mot SM-guld samtidigt ska Pixbo växa på bredden. Satsningen gav i år SM-guld för damerna, klubbens första, medan herrarna åkte ut i kvartsfinalen.

88. Cecilia Krönlein, 61, chefredaktör

I en tid av ekonomiskkris för Göteborgs-Posten har chefredaktör Cecilia Krönlein hållit huvudet högt. Genom hela rekonstruktionen har hon hävdat starkt att Göteborgs-Posten går bättre än någonsin. 

89. David Lega, 43, politiker

Göteborgsprofilen med många strängar på sin lyra är kommunalråd i Göteborg men också vald till andre vice partiledare för Kristdemokraterna. Bakom sig har han en fantastisk karriär inom simningen med hisnande 14 världsrekord under sin karriär.

David Lega.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

90. Ebba von Sydow, 35, programledare

Rekryterades 2015 av TV4 som programledare i Nyhetsmorgon söndag. Under året har hon varit med och skrivit ”Nobelfesten” som gavs ut i oktober i år. Boken handlar om maten som serveras på banketten och är den sjunde boken hon ger ut. Fick även under året sitt tredje barn tillsammans med maken Johan Kleberg. 

91. Anna Rosengren, 45, kulturchef. 

Står vid rodret för Göteborgs kultur som kulturdirektör i staden sedan 2014. Kunde under 2016 introducera den stora kulturfestivalen ARTSCAPE till Göteborg.

92. Ludvig Strigeus, 35, programmerare

Mannen bakom bland annat Torrent och Spotify. ”King of Code”, som han också kallas, håller sig ofta utanför rampljuset men förtjänar definitivt en belysande plats på topp 100 för sina bedrifter. 

93. Daniel Olsson, 40, Reporter

GT:s granskande reporter har gång på gång avslöjat missförhållanden som råder inom Göteborgs stad. Angereds stadsdelsdirektör Marianne Olsson fick sparken med omedelbar verkan efter Daniel Olssons granskning om mörkade handlingar och ifrågasatta konsultuppdrag under hennes ledning. Tidigare nominerad till Guldspaden.

Daniel Olsson
Foto: undefined

94. Jörgen Fogelklou, 43, politiker

Politisk sekreterare och pressansvarig för Sverigedemokraterna.  Att skapa kaos är makt - om än utan tydlig riktning, och SD:s strategi att förlänga och kverulera kommunfullmäktige i Göteborg har skapat uppmärksamhet. Har varit i blåsväder under året och blivit kritiserad av Jimmie Åkesson. 

95. Louise Sand, 23, handbollsspelare

Har sedan 2011 sprungit och trollat på vänsterkanten i Sävehof, som prenumererat på SM-titeln under åtta säsonger. Sands löpande, knorrande och långa höga inhopp i straffområdet har också gjort henne till första alternativ på positionen i landslaget.

Louise Sand.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

96. Johan Udén, 48, åklagare

Kanske Göteborgs mest kända åklagare efter att han, tillsammans med två andra, fört åtalen mot männen bakom massakern på Vår krog & bar. I augusti kunde fem män dömas för de uppmärksammade morden. 

97. Soraya Post, 60, EU-parlamentariker

Blev 2014 utsedd som den första kandidaten från Feministiskt initiativs lista till Europaparlamentsvalet. Sitter som ledamot i Gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet med stort fokus på älskliga rättigheter.  

98. Magnus Sandelin, 46, journalist

Har under de senaste tio åren jobbar intensivt som frilansare med fokus på politiska och religiöst extrema rörelser. Släppte under 2016 ut en omarbetad nyutgåva av boken Jihad under den nya titeln Svenska IS-krigare – Från al–Qaida till Jihadi Cool. 

99. Emma Green, 32, friidrottare

Tog silver vid SM under sin sista utomhussäsong. Däremot blev det inget OS i Rio för hopparen som fick sitt stora genombrott med ett brons vid VM i Helsingfors 2005. Tänker avsluta karriären med inomhus-VM i Belgrad i mars nästa år.

Emma Green.
Foto: HENRIK JANSSON

100. Johnny Magnusson, 64, politiker

En politiker med många års erfarenhet och många uppdrag, bland annat som partisekreterare och kommunalråd. Sitter sedan 2014 som regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen för Moderaterna.


Listan och placeringarna är framtagna av GT:s redaktion.