Madeleine Olsson Eriksson, Västsveriges rikaste kvinna. Foto: Sandra BroxMadeleine Olsson Eriksson, Västsveriges rikaste kvinna. Foto: Sandra Brox
Madeleine Olsson Eriksson, Västsveriges rikaste kvinna. Foto: Sandra Brox
Kirsten Rausing står på plats 3 i Sveriges rikaste kvinnor. Foto: Ken Goff Photos LtdKirsten Rausing står på plats 3 i Sveriges rikaste kvinnor. Foto: Ken Goff Photos Ltd
Kirsten Rausing står på plats 3 i Sveriges rikaste kvinnor. Foto: Ken Goff Photos Ltd
Madeleine Olsson Eriksson. Foto: Lennart RehnmanMadeleine Olsson Eriksson. Foto: Lennart Rehnman
Madeleine Olsson Eriksson. Foto: Lennart Rehnman

Här är Västsveriges kvinnliga miljardärer

Publicerad

Västsveriges rikaste kvinna: Stenadottern Madeleine Olsson-Eriksson, med sju miljarder kronor knutet till sitt namn, enligt Veckans affärer.

Den rikaste kvinnan i Sverige är investmentdrottningen Antonia Ax:son Johnson, 72. Enligt Veckans affärers lista är hon god för 63 miljarder kronor.

De västsvenska miljardärkvinnorna är en bit ifrån hennes förmögenhet.

Göteborgskan Madeleine Olsson-Eriksson, Sveriges 36:e rikaste person, är också Västsveriges rikaste kvinna. Madeleine är dotter till Stenagrundaren Sten A. Olsson.

Blev gynekolog i stället

I en intervju med Dagens Industri har hon berättat att hon inte ta över jätterederiet – eftersom hon är kvinna.

– Jag var aldrig aktuell och det var nog mest en könsfråga, har hon sagt.

Hon har i stället studerat till läkare och jobbat som gynekolog, enligt samma intervju.

Västsveriges näst rikaste kvinna är Agneta Wallenstam. Hon är pastor på Betlehemskyrkan i Göteborg och sitter även med som styrelseledamot i familjens fastighetsbolag Wallenstam.

God för 1,4 miljarder

Hon är 63 år gammal och bor i Lerum utanför Göteborg och är, enligt Veckans affärers sammanställning, god för 1,4 miljarder kronor.

I övriga landet står alltså Antonia Ax:son Johnson högst i kurs, liksom H&M-delägaren Liselott Tham.

De rikaste kvinnorna - i hela Sverige

1. Antonia Ax:son Johnson, 63 miljarder

2. Ane Uggla, 52 miljarder

3. Kirsten Rausing, 42 miljarder

4. Liselott Tham, 27 miljarder

5. Charlotte Söderström ­, 8 miljarder

6. Madeleine Olsson-Eriksson, 7 miljarder

7. Cristina Stenbeck, 5 miljarder

8. Margareta Wallenius-Kleberg, 5 miljarder

9. Nico Mordasini, 5 miljarder

10. Mona Hamilton, 5 miljarder

Josefine Olausson
Josefine Olausson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER