Det är en stulen Bandidos-väst som tros ligga bakom gängkriget i Backa. Foto: Sean Gallup
Det är en stulen Bandidos-väst som tros ligga bakom gängkriget i Backa. Foto: Sean Gallup

Här är västen som startade gängkriget

Publicerad
Uppdaterad
Här är västen som startade kriget i Backa.
GT kan nu avslöja att Bandidos vicepresident antas ha fått sin mc-väst stulen. När den inte återlämnades blev det startsignalen för sommarens väpnade konflikter mellan "Backagänget" och Bandidos.

I går kunde GT avslöja att polisen hade hittat ett stulet föremål under en husrannsakan på Lisa Sass gata i Backa.
Lägenheten tillhör en medlem i "Backagänget". Enligt uppgifter till GT handlar det om en stulen väst som tillhör vicepresidenten för Bandidos i Göteborg, Riad Bouhlal, 33 år. Inbrottet ska ha skett i våras.

Stölden en krigsförklaring

Att stjäla någons mc-väst är i den undre världen detsamma som en krigsförklaring, en "skymf" som måste bestraffas.
Flera källor bekräftar för GT att just stölden av den symboltyngda västen ska vara en drivande orsak till de väpnade uppgörelserna i Backaomådet.
Efter stölden ska Bandidos ha utfärdat ett ultimatum, med ett datum då den stulna västen senast skulle återlämnas till Bouhlal. Men ingen hörsammade uppmaningen, och Backa­striderna blossade upp.
När polisen i torsdags gjorde en husrannsakan i den lägenhet som tillhör en i "Backa­gänget", hittade man inte bara den stulna västen. Även vapen ska ha beslagtagits.
- Jag vet att vi har beslagtagit ammunition i alla fall, sa polisens presstalesman Stefan Gustafsson i gårdagens tidning.
Riad Bouhlal fick ta över som president och ledarfigur för den kriminella organisationen Bandidos när den tidigare ledaren Mehdi Seyyed för fem år sedan dömdes till fängelse för ett sprängdåd i Göteborg.
Seyyed, som grundade Göteborgs första Bandidosavdelning 2002, dömdes tillsammans med fyra andra personer för att ha sprängt en taxibil på en parkeringsplats på Hisingen.

Sprängde en bil i centrum

Strax därpå sprängdes en personbil i centrala Göteborg som ägdes av en vaktchef på en av klubbarna utmed Avenyn. Vaktchefen ska ha nekat ett antal Bandidosmedlemmar tillträde till klubben eftersom de kom i sina västar.
Enligt uppgifter till GT ska ägaren till den stulna västen, Riad Bouhlal, nyligen ha fått avsäga sig vicepresidentskapet eftersom Europaledningen irriterat sig på allt stök som upplevs kring klubben. Han är dömd för en rad brott genom åren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER