Den märkliga huskroppen, ovanpå en katamaranplattform lyckades komma upp i drygt 15 knop mitt under Match Cup-seglingarna i Marstrand. Foto: Pär Karlsson
Den märkliga huskroppen, ovanpå en katamaranplattform lyckades komma upp i drygt 15 knop – mitt under Match Cup-seglingarna i Marstrand. Foto: Pär Karlsson

Här är världens snabbaste bastu

Publicerad
Uppdaterad
MARSTRAND. Match Cup-seglingarna i all ära, men i går blev segelbåtarna frånåkta av världens snabbaste bastu.
- Målet var att komma upp i 15 knop, och det lyckades vi med. Så visst är jag stolt över att vara ägare till världens snabbaste flytande bastu, säger Susanna Hermansson, vd på Salt & Sill, det flytande hotellet på Klädesholmen.
Det började med att gästerna på det flytande hotellet saknade en bastu.
- Eftersom hela hotellet flyter ville vi göra en bastu i samma stil, berättar Susanna Hermansson.
Så det fick bli en ungefär 20 meter gånger sex meter stor huskropp, med svit, konferensrum och inte minst bastu, med skrovet byggt av lättviktigt glasfiber på en katamaranplattform och drivs av två dieselmotorer på vardera 160 hästkrafter.
- Vi har haft på känn att den kan nå 15 knop och mitt under Match Cupseglingarna lyckades vi köra i 15,5 knop mitt bland båtarna, säger Susanna Hermansson.

På Klädesholmen

Bastun ligger normalt i sin hemmahamn på Klädesholmen, men kör också omkring i skärgården med hugade bastubadare - som för övrigt inte ens behövde sätta på bastun i går för att få rekordvärme innan dopp i havet.
Hur konkurrensen med snabba bastubyggen ser ut i världen har man ingen aning om. Men nu ska världsrekordnoteringen skickas för publicering i Guinness rekordbok så snart som möjligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER