Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är tv-profilernas liv efter rutan

Foto: Jan Wiriden
Foto: Lasse Svensson
Foto: Mikael Sjöberg
Foto: Roger Lundsten

KARLSTAD. Han slutade göra "Hajk" för tio år sedan.

Nu syns Bengt Alsterlind, 69, inte så ofta i tv-rutan, men har väldigt mycket annat kul på gång - hela tiden.

Han underhåller och sjunger, skriver en bok, gör lokal-tv, kåserar och ger råd om sexlivet - när han inte går på intensiv­jympa, spelar innebandy eller leker med de fem barnbarnen.

- Jag är rätt otålig och gillar när det händer saker, säger Bengt Alsterlind till GT.

FAKTA

Namn: Bengt Alsterlind. Ålder: 69. Familj: Fru, en son och en dotter från tidigare äktenskap, fem barnbarn. Karriär: Har arbetat som tv-journalist på SVT i Karlstad med program som Solsta Café, Sveriges magasin, Vi i femman, Videotips från veboa. Efter pensioneringen 2010 började han jobba på värmländska Kanal 12. Han har varit speaker i Filip & Fredriks Boston Tea Party i kanal 5. Blev nyligen hedersledamot av Värmlands nation i Uppsala. Intressen: Golf, innebandy, konditionsträning, sjunga och spela trumpet.

Saknar du de gamla tv-profilerna?

Bengt Alsterlind säger att han är naturligt nyfiken och alltid har varit väldigt framåt.

- Nu för tiden får ju alla barn som vill lite mycket en bokstavsdiagnos. När jag växte upp var det något bra att vara framåt och ivrig. I dag verkar man mest tycka att sådana barn är ett problem. Jag är glad att jag inte är barn i dag.

Bengt Alsterlind har gjort tv-program som "Solsta Café", "Sveriges magasin", "Vi i femman" och varit redaktör för "Landet runt". Han pensionerades 2010. Allra mest känd är han ändå för sitt klassiska barnprogram "Hajk" som sågs av flera generationer barn och ungdomar. Programmet sändes i 32 år, från 1971 till 2003.

- Det är fascinerande när jag möter folk i olika åldrar så tror alla att programmet bara sändes när just de var i tio-tolvårs­åldern, berättar han.

Myntade hälsningen "tjipp"

Bengt Alsterlind myntade hälsningsfrasen "Tjipp" och tog sig an alla möjliga ämnen som barn frågade om.

- Jag har haft förmånen att under nästan ett helt liv fått gå i skolan utan att ha prov, säger han. Tänk när ett barn någon gång på 80-talet ställde frågan "Är det sant att Norge är västvärldens största exportör av kameler", och jag fick forska i detta och kom fram till att svaret var ja. Jag lärde mig massor om kameler. En gång rymde 80 kameler från uppfödaren i Kristansandsområdet ut på E18 och en lastbilschaufför som mötte flocken fick tas in på sjukhus efter chocken.

Bengt Alsterlind har många Hajk-minnen på lut och delar gärna med sig av en av favorit-påorna från programmet, ett förslag inskickat av en ung tittare:

- Nu ska vi prata om djur, men inte vilka djur som helst utan vi ska prata om Eurythmics.

Just nu håller Bengt Alsterlind på att skriva en bok, "Med hjärtat i Värmland", om 50 kända och okända värmländska personligheter. Han är också ute och kåserar kring sin egen livsfilosofi.

- Min filosofi är att andas, äta och älska, säger han. Jag pratar om livet och ger till exempel råd om sexuallivet och allt möjligt. Om man provar att hålla andan så märker man att luft, det behöver vi väldigt fort. Och mitt bästa råd om man har problem med sexlivet och lusten är att helt enkelt avstå under en tid. Sexdriften är något basalt och om du avstår kommer du automatiskt att få en ökad lust efter ett tag.

Finns inga backar

- Jag brukar säga att finns det inga uppförsbackar, finns heller inga nerförsbackar.

I värmländska tv-kanalen Kanal 12 gör Bengt Alsterlind en serie program om framgångsrika företag. Dessutom gillar han att få utlopp för sin musikaliska sida och är ute och spelar trumpet och sjunger.

- På torsdag åker jag och en annan kille till Åland där vi ska framföra schlagerlåtar, berättar han och sjunger några rader av "Den gamla spinnrocken" för GT i telefonen.