Här är tullens märkliga beslag: Brevduvor

Norska tullen gjorde ett ovanligt fynd – 11 brevduvor.
Foto: Toll.no
I ett annat beslag fanns två backar öl – men ölet hade bytts ut mot den livsfarliga drogen GBL.
Foto: Toll.no

Norska tullen i Svinesund gjorde ett ovanligt fynd.

Elva brevduvor låg i bakluckan på en bil.

– Det är årets första beslag av fåglar, säger tullaren Kathrine Berem till NRK/Østfold.

Tullen i Svinesund plockar in en hel del levande djur, men det handlar oftast om hundar, ormar och andra reptiler.

Brevduvor hör verkligen till ovanligheterna, konstaterar Kathrine Berem i Svinesund.

Men i förra veckan stoppades en bulgariskskyltad bil. Vid kontroll påträffades elva ringmärkta brevduvor i fordonet. Enligt föraren skulle de transporteras till Ålesund.

Men de blev inget med det. Brevduvorna omhändertogs och överlämnades till norska motsvarigheten till jordbruksverket. Där blev de stackars fåglarna senare avlivade.

För den misstänkte smugglaren kan det bli en dyr historia. Utöver duvor hittades i bilen 153 kilo kött, 248 liter öl, 8,5 liter vin och 4,5 liter starksprit. Tullavgifterna för detta uppgår till 30 400 norska kronor, enligt NRK/Østfold.

20,5 liter av livsfarlig drog

I ett helt annat tullärende togs en smugglare som körde av Kielfärjan i Oslo. I bilen fanns bland annat två backar öl, men tullarna upptäckte att ölet i flaskorna bytts ut mot något annat. Det var den livsfarliga drogen GBL - sammanlagt 20,5 liter, skriver norska tullen på sin hemsida.

Flera andra försök att smuggla in GBL i Norge har avslöjats senaste tiden. Samma dag som tullen hittade ölflaskorna i Oslo beslagtogs en större postförsändelse som enligt deklarationen skulle innehålla biltillbehör. Det visade sig vara sex enlitersflaskor GBL adresserat till en 34-årig man på Vestlandet.

Dagen innan det hade man hittat 6,3 liter i ett annat paket, även detta med avsändare i Polen. Detta var adresserat till en 27-åring i Bergen, uppger norska tullen.

Rengöringsmedel

GBL är ett lösningsmedel som använts till bland annat klottersanering. Eftersom det med lätthet bryts ner så är det ett miljövänligt alternativ till andra lösningsmedel.
I människokroppen omvandlas det till den mer kända substansen GHB.
Skadeverkningarna vid intag är de samma som av GHB, och dödsfall har skett i Sverige.