Norska tullen gjorde ett ovanligt fynd – 11 brevduvor. Foto: Toll.noNorska tullen gjorde ett ovanligt fynd – 11 brevduvor. Foto: Toll.no
Norska tullen gjorde ett ovanligt fynd – 11 brevduvor. Foto: Toll.no
I ett annat beslag fanns två backar öl – men ölet hade bytts ut mot den livsfarliga drogen GBL. Foto: Toll.noI ett annat beslag fanns två backar öl – men ölet hade bytts ut mot den livsfarliga drogen GBL. Foto: Toll.no
I ett annat beslag fanns två backar öl – men ölet hade bytts ut mot den livsfarliga drogen GBL. Foto: Toll.no

Här är tullens märkliga beslag: Brevduvor

Publicerad

Norska tullen i Svinesund gjorde ett ovanligt fynd.

Elva brevduvor låg i bakluckan på en bil.

– Det är årets första beslag av fåglar, säger tullaren Kathrine Berem till NRK/Østfold.

Tullen i Svinesund plockar in en hel del levande djur, men det handlar oftast om hundar, ormar och andra reptiler.

Brevduvor hör verkligen till ovanligheterna, konstaterar Kathrine Berem i Svinesund.

Men i förra veckan stoppades en bulgariskskyltad bil. Vid kontroll påträffades elva ringmärkta brevduvor i fordonet. Enligt föraren skulle de transporteras till Ålesund.

Men de blev inget med det. Brevduvorna omhändertogs och överlämnades till norska motsvarigheten till jordbruksverket. Där blev de stackars fåglarna senare avlivade.

För den misstänkte smugglaren kan det bli en dyr historia. Utöver duvor hittades i bilen 153 kilo kött, 248 liter öl, 8,5 liter vin och 4,5 liter starksprit. Tullavgifterna för detta uppgår till 30 400 norska kronor, enligt NRK/Østfold.

20,5 liter av livsfarlig drog

I ett helt annat tullärende togs en smugglare som körde av Kielfärjan i Oslo. I bilen fanns bland annat två backar öl, men tullarna upptäckte att ölet i flaskorna bytts ut mot något annat. Det var den livsfarliga drogen GBL - sammanlagt 20,5 liter, skriver norska tullen på sin hemsida.

Flera andra försök att smuggla in GBL i Norge har avslöjats senaste tiden. Samma dag som tullen hittade ölflaskorna i Oslo beslagtogs en större postförsändelse som enligt deklarationen skulle innehålla biltillbehör. Det visade sig vara sex enlitersflaskor GBL adresserat till en 34-årig man på Vestlandet.

Dagen innan det hade man hittat 6,3 liter i ett annat paket, även detta med avsändare i Polen. Detta var adresserat till en 27-åring i Bergen, uppger norska tullen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER