Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är tjuvarnas olika trick innan de slår till

STEN PÅ SOPTUNNA. Ett av många knep inbrottstjuvar använder för att kontrollera om de boende är hemma eller bortresta.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Tejp, spik, mynt, Ikea-kataloger, reklamblad, korslagda pinnar, blomkrukor och stenar.

Inbrottsligorna använder sig av en rad trick för att se om du är hemma - innan de slår till.

– Det som är problematiskt är att det är olika konstellationer, olika typer av ligor, som jobbar med inbrott, och att de har olika tillvägagångssätt. Så det är svårt när det är flera olika ligor i gång samtidigt, säger Kim Jagenheim, utredare vid polisen i Jönköpings län.

Inbrottstjuvar håller koll på vem som är hemma - och använder sig av en rad trick för att spana fram tomma villor. GT har tidigare skrivit om en rad metoder, som till exempel ihoprullade dörrmattor och igentejpade dörrar.

Nu har polisen i Jönköpings län återigen gått ut med en varning för tjuvarnas rekognoscering – och pekar på flera olika metoder.

– Mynt på dörrmattan, en sten på soptunnan, någon ringde in och hade två pinnar korslagda på deras dörrmatta utanför. Det har även ställt en blomkruka som du måste flytta för att ta dig in i huset, säger Kim Jagenheim som är utredare vid polisen i Jönköpings län och som jobbar mycket med just villainbrott.

Spik och Ikea-kataloger

Det har även förekommit utlagd spik och Ikea-kataloger som placerats ut. Sakerna placeras oftast utanför huvudentrén till villan, men det har även hänt att andra ingångar kollats av på det här sättet.

– Det är grannar som har ringt till oss och sagt att deras granne haft inbrott och att de blivit utsatta och hittat mynt till exempel. Det har börjat sprida sig nu och det har börjat komma in fler och fler tips. Men innan var det i annan del av vårt län och några dagar senare gjordes inbrott i samma område, säger Kim Jagenheim.

Den senaste tiden har polisen fått in en del tips från Habo, men Kim Jagenheim är noga med att påpeka att det här gäller hela Jönköpings län – och andra delar av Sverige.

Samverkar över länsgränsen

– Vi tror att det finns olika ligor som är i gång på olika sätt, här i länet men även på andra håll. Vi har så klart samverkan med grannlänen, säger Kim Jagenheim.

Många bostadsinbrott är svåra att utreda.

– Det som är problematiskt är att det är olika konstellationer, olika typer av ligor, som jobbar med inbrott, och att de har olika tillvägagångssätt. Så det är svårt när det är flera olika ligor i gång samtidigt, säger Kim Jagenheim,

Enligt honom finns tydliga indikationer på att många av inbrottstjuvarna är yrkestjuvar som kommer från andra länder.

– Det går i vågor, det är jättevanligt att de kommer hit exempelvis fredag-söndag och gör 20 inbrott. Sedan lämnar de landet. Det gör ju också att det är extremt svårspanat, säger Kim Jagenheim.

Flera har gripits

De senaste månaderna har polisen i Jönköpings län gripit flera personer kopplade till inbrott. En av dem misstänks vara del i en liga.

– Det är nästan alltid när man tar dem på bar gärning, när någon förbipasserande eller granne larmar. De är så pass duktiga så de lämnar inte spår efter sig, det är ytterst ovanligt.

Just grannar är viktiga när det kommer till att skydad sig, anser Kim Jagenheim.

– Det går inte att skydda sig men det går att försvåra för tjuvarna. Genom att exempelvis få det att se ut som att man är hemma, med belysning på timer, prata med grannarna, gärna muntligen, inte via sociala medier. Be dem ta in din post och gå upp till entrén och där man brukar gå och se om det ligger grejer där. Grannsamverkan är något jag förespråkar, det är ett effektivt sätt att försvåra för inbrottstjuvar.