Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är tjuvarnas metoder i sommar

Många tjuvar utnyttjar faktumet att fönster och dörrar står på glänt under sommaren.
Foto: SHUTTERSTOCK
Alexandra Andersson vaknade av att en inbrottstjuv rotade runt i hennes hem.
Foto: PRIVAT
"Man bör låsa om sig, så enkelt är det", säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i Region Väst.
Foto: HENRIK JANSSON GT-EXPRESSEN

Alexandra Andersson, 26, vaknade av att en okänd man rotade runt i hennes vardagsrum.

När inbrottstjuven upptäckte henne så tog han till hot.

– Hemmet är ju den plats där man ska känna sig som tryggast, säger Alexandra.

Gärningsmannen hade tagit sig in genom ett fönster som stod på glänt. En inbrottsmetod som är vanlig under sommaren.

På söndagsmorgonen vaknade en familj boende på Hisingen, Göteborg, till en inbrottshärjad bostad. Någon eller några hade tagit sig in genom balkongdörren och stulit plånböcker och mobiltelefoner medan familjen låg och sov. Polisen varnar för att lämna fönster, altan- eller balkongdörr öppen när man inte har uppsikt.

– Man bör låsa om sig, så enkelt är det, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i Region Väst.

Tillfället gör tjuven, heter det. Under de senaste dagarna har flera inbrott skett genom att opportunistiska tjuvar har brutit sig in via fönster och dörrar som stått öppna. Bostäder i Lidköping, Halmstad, Jönköping, Kil och Laholm har drabbats.

Hörde en mansröst

Så även Alexandra Andersson, 26, från Göteborg.

– Jag vaknade av ljud i vardagsrummet. Först trodde jag att det var min kompis som jag bor med, men sedan hörde jag en mansröst, berättar hon.

När det stod klart att det inte vara hennes rumskamrat som befann sig i vardagsrummet så beslutade hon sig för att ta reda på vem det var.

– Då stod det en man där som hade tagit sig in genom köksfönstret. Min första reaktion var att han skulle ut. Han sa: "Rör du mig så kommer det att gå jävligt illa för dig", berättar Alexandra.

Trots mannens hot så tog hon tag i inbrottstjuven som bland annat hade plockat på sig Alexandras väska. Samtidigt ringde Alexandras rumskompis polisen.

– Allt gick väldigt fort. Han slet sig lös och hoppade ut genom vårt vardagsrumsfönster.

Hyllar polisen

Av polisen fick Alexandra höra att ungefär en av tio ger sig på inbrottstjuvar i hemmet.

Hon berättar om sina tankar:

– Det var mycket adrenalin. Jag ville bara få ut människan ur mitt hem, jag ville att han skulle åka fast. Det kändes som ett sådant personligt intrång – hemmet är en privat plats där man ska känna sig trygg.

Dagarna efteråt var hon skakad.

– Han hotade att misshandla mig, det var ett grovt inbrott. Och han hade ju en skruvmejsel på sig som han använt för att få upp fönstret, som hade en hasp, med – som tur var så var han inte våldsam.

Hon säger att polisens lugna och metodiska agerande hjälpte henne att hantera situationen.

– De var ett enormt stöd. Så otroligt pedagogiska och de behandlade mig precis som jag behövde bli behandlad just då. Jag tror det är mycket tack vare dem som jag mår så bra som jag har gjort efteråt, säger hon och riktar ett stort tack till Göteborgspolisen.

Polisens tips

Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i Region Väst, avråder från att lämna fönster eller balkong- och altandörrar på glänt under sommarnatten.

– Man bör låsa om sig, så enkelt är det, säger hon och fortsätter.

– Många förespråkar magnetlarm som man fäster på fönsterkanterna och ljudlarmar och någon försöker ta sig in.

Några av polisens vanligaste tips är, utöver att låsa om sig, att inte ha några skymmande växter nära altandörr och fönster, eftersom inbrottstjuvar föredrar insynsskyddande tomter. Polisen förespråkar också utomhusbelysning som tänds vid rörelse, särskilt vid fönster, altan- och balkongdörrar.


Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.