Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är stenen – som hyllar Broder Daniel

Stenen dök plötsligt upp i Slottsskogen en dag i augusti. Facebookgruppen Låt shoreline-stenen VARA KVAR har snart 4 000 medlemmar. Men kommunen vill ta bort hyllningen. Foto: Privat
Ebbot Lundberg har själv varit med om folk som ropat "Spela Shoreline" när han spelat på konserter. Foto: Robban Andersson
Broder Daniel. Foto: Per Wissing

"Spela Shoreline" – att ropa efter den klassiska Broder Daniel-låten i tid och otid har mer eller mindre blivit en tradition på Göteborgs popklubbar.

I augusti dök plötsligt en plakett med orden upp på en rest sten i Slottsskogen.

Nu växer gruppen i sociala medier som vill stoppa kommunen från att ta bort hyllningen.

Broder Daniel hade sin sista spelning på Way out west den 8 augusti 2008. Sex år senare har en mystisk hyllningsplakett dykt upp i Slottsskogen med texten "Spela Shoreline".

Enligt tidningen Faktum är det två konstnärer som vill vara anonyma som ligger bakom konstverket.

– Vi ville göra något som en hyllning till Göteborgs mesta band någonsin. Vi bestämde oss för Spela Shoreline, en symbol för BD och Göteborg, säger de till tidningen Faktum som DN hänvisar till.

Men plaketten har blivit en nål i ögat för kommunen som vill ta bort den.

– Kommunen har regler för gatukonst. Det hade varit bättre om personerna bakom kontaktat oss innan de satte upp stenen, då hade vi kunnat ha en dialog. Det är många konstnärer som vill använda Slottsskogen. Om vi släppte det fritt skulle snart hela parken vara belamrad av konst, säger Jakob Andreasson, verksamhetschef på Park och Naturförvaltningen till GP.

Ebbot oförstående

Göteborgs stad är alltså inte nöjda. Men det finns det andra som är. Ebbot Lundberg, legendar på den svenska och inte minst göteborgska musikscenen, uppskattar hyllningen.

– Jag tycker nästan det är lite fint faktiskt, jag förstår inte varför man ska ta bort den. Man kan väl göra en byst av Henrik Berggren (sångare i Broder Daniel) och ställa upp också, säger Ebbot och skrattar.

– Om man nu ska prata om Göteborgsanda så tycker jag verkligen han har fångat den på pricken i den låten. Den har en extrem Göteborgskänsla över sig, menar den tidigare sångaren i Soundtrack of our lives och Union Carbide Productions Ebbot Lundberg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!