Linda Pira kommer till Alingsås och Potatisfestivalen. Foto: PELLE T NILSSONLinda Pira kommer till Alingsås och Potatisfestivalen. Foto: PELLE T NILSSON
Linda Pira kommer till Alingsås och Potatisfestivalen. Foto: PELLE T NILSSON
Potatisen firas med en egen festival.Potatisen firas med en egen festival.
Potatisen firas med en egen festival.
Charlotte Perrelli står på scen under Uppåner-festivalen i Tibro. Foto: JOCKE BERGLUNDCharlotte Perrelli står på scen under Uppåner-festivalen i Tibro. Foto: JOCKE BERGLUND
Charlotte Perrelli står på scen under Uppåner-festivalen i Tibro. Foto: JOCKE BERGLUND
Peg Parnevik uppträder på Fallens dagar i Trollhättan. Foto: Eero Hannukainen/IBLPeg Parnevik uppträder på Fallens dagar i Trollhättan. Foto: Eero Hannukainen/IBL
Peg Parnevik uppträder på Fallens dagar i Trollhättan. Foto: Eero Hannukainen/IBL

Här är sommarens stadsfestivaler

Publicerad

Musik, mat och härligt folkvimmel.

Stadsfestivaler runtom i Västsverige lockar massor av glada besökare varje sommar.

Här är ett urval av roliga fester att besöka:

2–3 juni.

Tibro. Uppåner – en folkfest i två dagar på Ånaplan. Fri entré. På fredagen spelar Nisse Bandit och Mean Streak och kvällen avslutas med Charlotte Perrelli på scen. Lördag blir det bland annat körfestival och framträdanden av musikgymnasiet i Skövde, My Kullsvik och Hometown Marie. Kvällens dragplåster är Lasse Holm med vänner.

 

2–3 juni.

Skövde. Junikalaset. Mattält på torget och underhållning på kvällarna. Under dagen familjeunderhållning på torget. Det är stadens krögare genom Next Skövde och Cityföreningen som  arrangerar evenemanget. 

 

LÄS MER: Guide – semestra i skärgården  

 

3–4 juni.

Marstrand. Sillens helg. Marstrands matställen tävlar om vem som gör bästa sillinläggningen. Besökarna röstar på sin favorit. Under helgen utses även årets Sillkung/Silldrottning af Marstrand. 

 

16–17 juni

Alingsås. Potatisfestivalen. En av Sveriges äldsta festivaler som i år fyller 37 år. Musikframträdanden, nöjesfält, knallemarknad och en rad aktiviteter. Årets unga dragplåster blir hiphopartisterna Linda Pira och Jireel.

Potatisfestivalen i Alingsås arrangeras i år för 37:e gången.Foto: Alingsås Turistbyrå

 

16–17 juni 

Ulricehamn. Komsjälsfestivalen vid Timmele festplats utlovar "en skön blandning av musik som passar gammal som ung". Banden som uppträder har alla anknytning till bygden. I år gästas festivalen av 37 band.

 

17 juni.

Skövde picknickfestival. Arrangeras "av unga för unga" i Helénsparken med start klockan 13. Häng i solen med vännerna och lyssna på bra livemusik. 

 

LÄS MER: Barnens fem sommarfavoriter i Västsverige 

 

30 juni–2 juli

Mellerud. Kanalyran. Tre festdagar där lördagen är den stora festdagen i hela centrala Mellerud med scenprogram, fordonsutställningar och dans på torget med mera. Kanalyran förläggs till Håverud och Upperud på söndagen.

 

13 juli

Hjo. Torgfest. Det blir "en musikfest för hela familjen" med ett flertal artister som kommer att stå på scen.

 

15 juli

Hunnebostrand. Sotekanalens dag. Familjefest med underhållning för både barn och vuxna, marknad och restaurangtält. Även aktiviteter för barn, som ridning, segling och bollsport. Det blir också uppvisning av judo och trial.

 

20–22 juli

Åmål. Hamnkalaset. Tre festdagar runt gästhamnen i centrala Åmål med lokala artister, utställningar och mat. Bland de bokade artisterna finns Sean Banan, Panetoz, Rongedal och Emil & Zandra Ernebro.

 

21–23 juli

Trollhättan. Fallens dagar. Landets äldsta stadsfestival som arrangerats tredje helgen i juli varje år sedan 1959. Vattnet dånar i fallen när Vattenfall släpper på 300 000 liter vatten i sekunden genom den gamla fallfåran. Tävlingar, aktiviteter och en rad artistframträdanden. I år kommer bland andra Magnus Carlson & N3 Symfoniorkester, Mariette, Nano, Peg Parnevik och Sofia Karlsson.

Fallens dagar i Trollhättan lockar storpublik varje år.Foto: Roger Lärk

 

27–29 juli

Uddevalla. Uddevallakalaset. En stadsfest som brukar ha omkring 40 000 besökare. Firar i år femårsjubileum. Under de tre dagarna erbjuds knallemarknad, cirkusshow, lekland och tivoli – och över 35 musikframträdanden. Det blir livemusik från tre scener.

 

4 augusti

Kungshamn. Kungshamns sommarkalas. Det traditionella evenemanget erbjuder musik, dans och barnaktiviteter. Dessutom finns knallar och serveringstält på området.

 

LÄS MER: Hela världens smaker på kulturkalaset

 

16–20 augusti

Göteborg. Göteborgs kulturkalas. Gator och torg runtom i stan blir festplatser för musik, teater, opera, konst, film och mat. Kulturkalaset är en av Nordens största kulturfestivaler. Världsartister och lokala band. Alllt kan upplevas gratis.

 

25–26 augusti

Skövde. Matfestivalen. Här erbjuds lokalproducerade råvaror och underhållning för både stora och små. Kända och okända "foodies" finns på plats. Festivalen äger rum på tre områden: Kyrkparken, Hertig Johans torg och Sandtorget.

 

25–26 augusti

Färgelanda. Färgelandadagar. Under två dagar blir det mässa, marknad, scenuppträdande, veteranbilar med mera. Fredagen är Näringslivets dag och lördagen Harvens dag.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER