Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är skolorna som förbjuder snusande

Från och med i höst inför alla skolor i Arvika ett strikt förbud mot tobaksprodukter.
Foto: Arvika kommun
Carin Hedengård är gymnasiechef i Arvika kommun. Hon förklarar varför man har inför ett tobaksförbud på alla skolor i kommunen.
Foto: Arvika kommun

Här är initiativet för att stoppa snusandet bland ungdomar i Arvika.

Alla skolor i kommunen inför ett strikt förbud mot tobaksprodukter.

– Antingen blir det ett stopp eller så är det någon som vill protestera med värsta snusläppen, säger Carin Hedengård, gymnasiechef i Arvika kommun.

Sedan tidigare har skolorna i Arvika haft ett rökförbud. Inför årets terminsstart har man nu valt att gå ett steg längre. Alla skolor har infört ett totalt tobaksförbud för eleverna och lärarna.

Det innebär att även snusprodukter är förbjudet.

– Vi vill ha tobaksfria skolor och då får man inte snusa heller. Det här hänger ihop med att vi vill ha ett friskare Arvika, säger Carin Hedengård, gymnasiechef i Arvika kommun.

"Kommer inte springa runt som poliser"

Är tobaksprodukter ett problem på skolorna?

– Vi har inte jättemånga som röker, men snus förekommer i större utsträckning. Det är mer diskret och inte lika störande.

Hur kommer ni se till att ingen snusar?

– Vi kommer inte springa runt som poliser och kontrollera. Det handlar mer om att förebygga och uppmana till en mer hälsosam livsstil.

Vad kommer ni göra för att förebygga användandet av tobaksprodukter?

– Vi kommer att erbjuda eleverna och personal hjälp att sluta snusa och röka. Det här är en satsning som vi gör.

Blandade reaktioner från eleverna

Enligt Carin Hedengård har kommunen fått flera olika reaktioner från eleverna. Vissa har hyllat initiativet – medan andra har kritiserat det.

– Det är blandade känslor. Det känns som att antingen blir det ett stopp eller så är det någon som vill protestera med värsta snusläppen och ta tre cigaretter, säger hon.

– Men det känns som det inte är lika coolt att röka längre. Vårt mål är att i undervisningen förklara vad som är farligt med tobaksprodukter.