Verksamhetschef Peter Dahm och vårdenhetschef Marina Henriksson har ökat antalet operationer i Mölndal med 18 procent sedan sextimmarsdag med full lön infördes i februari. Men den siffran tänker de pressa uppåt en bit till. Foto: Anders YlanderVerksamhetschef Peter Dahm och vårdenhetschef Marina Henriksson har ökat antalet operationer i Mölndal med 18 procent sedan sextimmarsdag med full lön infördes i februari. Men den siffran tänker de pressa uppåt en bit till. Foto: Anders Ylander
Verksamhetschef Peter Dahm och vårdenhetschef Marina Henriksson har ökat antalet operationer i Mölndal med 18 procent sedan sextimmarsdag med full lön infördes i februari. Men den siffran tänker de pressa uppåt en bit till. Foto: Anders Ylander
Undersköterskan Agneta Larsson och operationssjuksköterskan Maja Larsson trivs med sina nya arbetstider. De känner sig effektivare på jobbet, men får ändå mer tid för sig själva. Foto: Anders YlanderUndersköterskan Agneta Larsson och operationssjuksköterskan Maja Larsson trivs med sina nya arbetstider. De känner sig effektivare på jobbet, men får ändå mer tid för sig själva. Foto: Anders Ylander
Undersköterskan Agneta Larsson och operationssjuksköterskan Maja Larsson trivs med sina nya arbetstider. De känner sig effektivare på jobbet, men får ändå mer tid för sig själva. Foto: Anders Ylander
– I dag söker sig personal till oss vilket gör att vi slipper fylla upp med bemanningsanställda som bara är på plats för att göra en punktinsats och inte bygger inte upp avdelningen, säger Peter Dahm och Marina Henriksson. Foto: Anders Ylander– I dag söker sig personal till oss vilket gör att vi slipper fylla upp med bemanningsanställda som bara är på plats för att göra en punktinsats och inte bygger inte upp avdelningen, säger Peter Dahm och Marina Henriksson. Foto: Anders Ylander
– I dag söker sig personal till oss vilket gör att vi slipper fylla upp med bemanningsanställda som bara är på plats för att göra en punktinsats och inte bygger inte upp avdelningen, säger Peter Dahm och Marina Henriksson. Foto: Anders Ylander
Operationssjuksköterskan Maja Pettersson plockar i förrådet med proteser. Hon tycker hon jobbar mer effektivt i dag när hon jobbar sex timmar jämfört när hon jobbade heltid. Foto: Anders YlanderOperationssjuksköterskan Maja Pettersson plockar i förrådet med proteser. Hon tycker hon jobbar mer effektivt i dag när hon jobbar sex timmar jämfört när hon jobbade heltid. Foto: Anders Ylander
Operationssjuksköterskan Maja Pettersson plockar i förrådet med proteser. Hon tycker hon jobbar mer effektivt i dag när hon jobbar sex timmar jämfört när hon jobbade heltid.  Foto: Anders Ylander
– Vi är precis som Toyota. När deras bilreparatörer går hem står verkstaden tom. När vi går hem står operationssalarna tomma. Och operationssalen är det dyraste rummet på sjukhuset, säger verksamhetschef Peter Dahm. Foto: Anders Ylander– Vi är precis som Toyota. När deras bilreparatörer går hem står verkstaden tom. När vi går hem står operationssalarna tomma. Och operationssalen är det dyraste rummet på sjukhuset, säger verksamhetschef Peter Dahm. Foto: Anders Ylander
– Vi är precis som Toyota. När deras bilreparatörer går hem står verkstaden tom. När vi går hem står operationssalarna tomma. Och operationssalen är det dyraste rummet på sjukhuset, säger verksamhetschef Peter Dahm. Foto: Anders Ylander
Mölndals sjukhus är först i landet med att testa sextimmarsdag med full lön för att mer effektivt kunna utnyttja operationssalarna och på samma gång få de anställda att trivas och orka. Foto: Lennart RehnmanMölndals sjukhus är först i landet med att testa sextimmarsdag med full lön för att mer effektivt kunna utnyttja operationssalarna och på samma gång få de anställda att trivas och orka. Foto: Lennart Rehnman
Mölndals sjukhus är först i landet med att testa sextimmarsdag med full lön för att mer effektivt kunna utnyttja operationssalarna och på samma gång få de anställda att trivas och orka. Foto: Lennart Rehnman

Här är sjukhuset som kör sextimmarsdagar

Publicerad

För första gången i Sverige testar ett sjukhus att låta anställda jobba sextimmarsdag med full lön. Försöket på operationsavdelningen på Mölndals sjukhus har pågått sedan i februari och redan kortat operationsköer, förbättrat vården, gjort anställda nöjdare och arbetsplatsen mer populär.

– Jag är lycklig lottad över att få vara med om ett sådant här försök. För första gången på många många år kommer avdelningen att ha full bemanning av operationssköterskor till hösten, säger vårdenhetschef Marina Henriksson.

Det var tidigare tungt att vara vårdenhetschef för operationsavdelningen. Arbetet var fysiskt pressande och avdelningen hade svårt att behålla sin personal.

– Det är en liten värld att vara operationssköterska och ryktet spred sig om att detta var en arbetsplats där många slutade. Till slut vågade ingen söka sig hit. En operationssal var helt stängd på grund av att vi saknade personal, berättar Marina Henriksson.

Personalens idé

Idén på hur utvecklingen skulle vändas kom från personalen.

– De sa att om man kunde göra något åt arbetstiderna så skulle det vara lättare att orka med.

Då fanns en förebild i Mölndal. Toyotaverkstaden hade för 13 år sedan infört sextimmars arbetsdag med full lön för sina bilmekaniker för att få längre öppettider och nöjdare anställda.

– Vi skulle kunna göra samma sak för att få nöjdare anställda och mer operationstid!

I februari drog det tvååriga försöket i gång för ett drygt hundratal undersköterskor, operationssköterskor och narkossköterskor. De nya arbetstiderna gjorde att man kunde operera ytterligare två och en halv timme om dagen.

Åtta miljoner

– Försöket kostar åtta miljoner om året, men för de pengarna opererar vi kanske 90 fler patienter i månaden, berättar verksamhetschefen Peter Dahm.

En del av pengarna räknar Peter Dahm med att få igen genom att man opererar fler patienter och därigenom slipper köpa in operationer från externa aktörer.

– Vi räknar med att plocka hem en grupp patienter redan i höst.

Eftersom man i dag får tag på personal sparar man även pengar genom att slippa fylla upp med sköterskor från bemanningsföretag.

Kortare köer

– Bemanningsföretag är dyra. Bemanningsanställda är dessutom personer som inte bryr sig om förbättringsarbete utan bara är på plats för att göra en punktinsats. De bygger inte upp avdelningen!

Peter Dahm är även nöjd med att man betar av operationsköerna.

– När det gäller proteser i knä och höft ligger vi i fas och gör till och med lite mer än vi behöver. Men även för övrigt ligger vi under vårdgarantins tremånadsgräns.

Finns det inga nackdelar då?

– Det skulle vara kostnaden. Men vi får se vad den landar på när vi trimmat in organisationen fullt ut.

Att man numera har full bemanning på operationssköterskor och en kö av narkossköterskor som söker sig till sjukhuset både underlättar för vårdenhetschef Marina Henriksson och förbättrar säkerheten för patienterna.

– Att lära upp en ny operationssköterska tar två månader. Rekrytering och inskolning är oerhört kostsamt och tidskrävande. En tränad och van sköterska är dessutom säkrare för patienten. Nu får vi bättre kontinuitet och teamkänsla.

Vården blir säkrare

Även de nya arbetstiderna gör vården säkrare, menar Marina Henriksson.

– Sköterskorna jobbar 7-13 eller 12.30 - 18.30. De behöver inte ha någon rast, vilket innebär att de slipper lämna över till en annan sköterska för att äta lunch. Överlämningar tar tid. Dessutom finns vid varje överlämning en risk för att information fallerar. Nu minimerar vi den risken.

– Att i dag tre fjärdedelar av alla operationer görs på dagtid av en utvilad personal jämfört med 61 procent förra året är också bättre både för personal och för patientsäkerheten.

Marina Henriksson tror också att eftersom de anställda jobbar effektivare när arbetsdagen är kortare så "förlorar" inte arbetsgivaren så mycket på att ändå ge dem full lön.

– Jag tror man får lika mycket ut av folk på sex som på åtta timmar.

Och operationssjuksköterskan Maja Pettersson håller med.

– Jag kommer inställd på att jobba. Vi är effektivare. Ändå orkar jag med mer när jag kommer hem, jag hinner sova som man ska och jag har tid att ta hand om mig själv.

Utbildas på arbetstid

För vårdenhetschefen är det också viktigt att det nya schemat möjliggör tid för utbildning och kompetensutveckling.

– Det hann vi inte med förr, men i dag ligger två timmar i veckan inlagt i schemat. De blir en dag i månaden!

Hon kommer att kämpa med näbbar och klor för att försöket blir permanentat efter två år.

– Det här känns mer och mer rätt. Vi jobbar logiskt, vi har färre störningar, personalen är glad och sjukfrånvaron har dessutom minskat något.

Först i landet

Även andra sjukhus är intresserade av hur det går med försöket i Mölndal som lär vara det första i landet på ett sjukhus. I Göteborg pågår även ett försök med sextimmarsdag på ett äldreboende.

– Norrland har varit här på studiebesök. Stockholm och Skåne har hört av sig, berätta Marina Henriksson.

Undersköterskan Agneta Larsson har jobbat heltid på operationsavdelningen i åtta år.

– I dag hinner jag med både jobbet, mig själv, att ta hand om familjen och min gamla pappa. Jag hoppas innerligt att det här projektet blir permanent.

Ingrid Norrman
Ingrid Norrman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER