Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är regionens coronaprognos

Smittskyddsläkaren: ”Toppen är inte nådd”
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Västra Götalandsregionen kan närma sig en platå av antalet sjuka i covid-19 – och en kraftigt nedåtgående kurva i januari.

Det visar en ny prognos från regionen.

– Vi hoppas att vi ska få en så gynnsam utveckling som det här indikerar, men det är inget i är säkra på, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.


Kommentera! Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Under onsdagens presskonferens med smittskyddsläkare Thomas Wahlberg och hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström framgick att det senaste veckan inte varit en lika snabb ökningstakt av antalet nya fall av covid-19 som tidigare veckor.

– Vi ser en liten avmattning. För oss inom vården är det svårt att säga om vi har nått en topp ännu, men vi ser att den branta delen av kurvan har planat ut, säger Ann Söderström.

Hon konstaterar att andelen av de som ligger inne och behöver iva-vård är lägre än i våras.

– Det är naturligtvis bra eftersom det innebär den högsta belastningen på vården. Men 250 svårt sjuka som behöver sjukhusvård är också en hård belastning, menar hon.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, Smittskydd Västra Götaland och Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, under onsdagens pressträff om virusläget i regionen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Siffrorna har planat ut

På onsdagsmorgonen fanns 251 personer inneliggande med covid-19 på något av Västra Götalandsregionens sjukhus. Av dessa vårdades 37 personer på intensivvårdsavdelning.

Ann Söderström förklarar att siffrorna för Sahlgrenska universitetssjukhuset har planat ut och legat stabilt den senaste veckan, medan Skaraborgs sjukhus och Södra Älvsborgs sjukhus har kraftiga ökningar.

– Skaraborg har fler inneliggande patienter än i våras, säger hon.

Västra Götalandsregionen har försökt göra en prognos för utvecklingen av coronasmittan och presenterade under presskonferensen en försiktig prognos över de närmsta månaderna.

– Vi gör allt för att se om vi kan prognostisera hur det här kommer att se ut framåt, säger Ann Söderström.

Slutenvård exklusive IVA: Aktuellt läge + skattning.Kurvorna visar utvecklingen av antalet patienter med covid-19 som får sjukhusvård i Västra Götalandsregionen.
Foto: Källa: VGR Data och analys 2 december

Till grund ligger Folkhälsomyndighetens prognos från i somras som utgår från en högre nivå av antalet sjuka.

Men Västra Götalandsregionen har gjort en egen beräkning efter förutsättningarna här.

– Vi var inte på den höga nivån när de la prognosen. Då hade vi i Västra Götalandsregionen redan gått ner i antalet sjukhusvårdade. Utifrån hur våra data såg ut med lägre nivåer i somras, så har vi räknat på den ökning som Folkhälsomyndigheten räknat på, förklarar Ann Söderström.

Den övre grå kurvan är Folkhälsomyndighetens beräkning och den undre kurvan är Västra Götalandsregionens skattning.

Den mittersta kurvan i färg visar aktuellt läge.

IVA: Aktuellt läge + skattning. Kurvorna visar utvecklingen av antalet patienter med covid-19 på intensivvårdsavdelning i Västra Götalandsregionen.
Foto: Källa: VGR Data och analys 2 december

Prognos: Tydlig topp i december

Kurvorna visar en tydlig topp av antalet sjukhusvårdade under december, och att antalet sjuka faller brant den sista delen av månaden. Kurvan fortsätter neråt i januari och februari för att plana ut i början av mars.

Hon poängterar att prognosen är osäker:

– Vi måste vara otroligt försiktiga när vi gör skattningarna. Ingen kan veta vad som händer. 

Ann Söderström konstaterar ändå att det känns förhoppningsfullt:

– Vi ser ju att antalet fall i regionen var lite färre förra veckan jämfört med veckan före. Mycket talar för vi börjar komma in i en platåfas.

– Vi hoppas att vi ska få en så gynnsam utveckling som det här indikerar. Men för att kunna fortsätta se avplaningen med färre fall krävs att alla följer förhållningsreglerna så att inte smittspridningen tar ökad fart igen.

Se också:

Behöver man vaccinera sig om man har haft covid-19?.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.