Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är polisens fantombilder på misstänkt överfallsman

En av fantombilderna. Foto: POLISEN/NOA
En av fantombilderna. Foto: POLISEN/NOA
En av fantombilderna. Foto: POLISEN/NOA

Här är fantombilderna på den man som kan misstänkas för tre överfall på kvinnor i Vänersborg och Uddevalla.

Signalementet och tillvägagångssättet är likartat, enligt polisen som nu hoppas kunna gripa mannen.

– Vi behöver hjälp för att föra utredningen framåt, säger polisinspektör Liza Engström som medverkar i kvällens ”Efterlyst” i TV3

Våren 2018 blir tre kvinnor överfallna i Uddevalla och Vänersborg. 

Det första överfallet sker i Uddevalla den 15 april. De andra och tredje i Vänersborg den 6 maj respektive den 3 juni.

Utmärkande för fallen är att gärningsmannen stått och väntat på kvinnorna nära centrum nattetid för att därefter slå till.

Mannen uppges ha varit våldsam och ska ha försökt slita av kvinnorna kläderna vid två av fallen. I ett fall kunde vittnen avbryta den pågående attacken.

Polisen misstänker att samme gärningsman kan ligga bakom överfallen.

– Det som gör att man misstänker att det är samma person är att målsägandens berättelser, tillvägagångssätt på gärningsmannen, stämmer överens. Och signalementet som de här personerna beskriver ger också likheter, säger polisinspektör Liza Engström som ingår i utredningsgruppen på grova brottsektionen i Fyrbodal.

Går ut med fantombilder

Men någon misstänkt har inte kunnat gripas. Därför går polisen ut nu med fantombilder på den misstänkte gärningsmannen, vilket Aftonbladet tidigare uppmärksammat.

Bilderna har tagits fram utifrån offrens beskrivningar.

– Målsäganden kommer ihåg ansiktet bra, vilket gjorde att man kontaktade specialister på NOA (Polisens nationella operativa avdelning) som via datorn ritar upp ett ansikte utifrån målsägandes berättelser. Då får man fram ett tänkt ansikte som skulle kunna beskriva gärningsmannen. Det har man gjort på varje målsägande, förklarar Liza Engström och fortsätter:

– De här tre ansiktena som formats fram är väldigt lika varandra. Vilket styrker indikationerna på att det kan vara samma gärningsman.

Handlar det om våldtäktsförsök? Vad är rubriceringarna?

– Det är olika rubriceringar på ärendena. Vi vill inte spekulera i rubriceringen. Den håller vi för oss själva så länge.

Vad har ni för bevisning?

– Med tanke på att det är en pågående förundersökning vill vi inte gå in på vad vi har och inte har i ärendena. Men vi har gjort tekniska undersökningar på alla platser och arbetet med förundersökningen pågår.

Polisen behöver hjälp

Anledningen till att bilderna släpps nu är att polisen alltså behöver hjälp med att lösa fallen.

– Vi känner att vi inte har kommit någonvart och behöver hjälp med utredningen för att föra den framåt.

Det har inte funnits någon misstänkt i ärendena alls och det handlar därför om tre spaningsärenden som nu bedrivs inom ramen för en utredning.

Engström säger samtidigt att det inte är säkert att det är samme man.

– Likheten på modus (tillvägagångssätt) och signalement är en indikation på att det är en gärningsman. Men vi är öppna för att det är tre, eller två. Vi låser oss inte vid någonting.

Fallen tas upp i TV3:s ”Efterlyst” 20.00 torsdag kväll.

– Hör av er till ”Efterlyst” som har bemanning för att ta emot tips, säger Liza Engström.

Polisens presstalesperson Ulla Brehm. Foto: ANDERS WEJROT / GT/EXPRESSEN

Polisen kommer också ta emot tips under fredagen.

– Initialt tar Efterlyst tipsen, vi har poliser som sitter och jobbar där. Men sedan i morgon (fredag) kommer man ta emot tips och uppslag via 114 14 och så kopplar de till lokal polis i regionen. De har bemannat upp för att kunna hantera det, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst.